26/11/12

Sex, lži a nintendo


Nintendo je zrelé na to, aby opustilo pozíciu výrobcu herných zariadení a ostalo na trhu iba ako vývojár herného softu. Tento môj názor so mnou plne zdieľajú aj akcionári nintenda a pred rokom bolo nintendo dokonca pod ich veľmi silným tlakom aby z Maria stala multiplatformová franšízu. Nintendo sa dnes drží nad vodou iba na vlne sentimentu ľudí a ich rodín čo vyrastali na 8 bitových NES /konzola/ a Gameboy /handheld/. Gamecube bola ich posledná technicky vyspelá konzola a nie sú schopný sa v tomto segmente viac udržať /N64 a Gamecube prepadli, Wee a WeE Uu sú nevýkonné šlapky/. S online infraštruktúrou a službami sú asi o 5-6 rokov pozadu za konkurenciou. PS3 a xcrap navyše tvrdo a úspešne útočia na poli kazuálnych hráč /PS MOVE, MS Kinedryl/. Trh, ktorý si údajne nintendo vybudovalo s Wee.

Otázka teda zneje, kam vlastne s Wee Uu smerujú ? Obzvlášť, keď pravý next gen /PS4 a xcrap 720/ štartuje už cca o 12 mesiacov. Odpoveď -  nintendo nemá ani šajnu. Aktuálna pozícia posledného nintendo šmejdu som správne odhadol ešte pred jeho štartom. Zberač portov mutiplatformových hier. Iróniou osudu je dnes každá z týchto hier na Wee Uu jednoznačne technicky horšia ako na 6-7 ročných konzolách od MS a SONY. A to vrátane COD: Blops 2. 

COD: Blops 2 spomínam celkom  zámerne. Ešte pred prvými hernými ukážkami sa dokonca hovorilo o natívnom 1080p rozlíšení na stabilných 60 fps na novom nintende. Mierne šokujúcou skutočnosťou je, že hra na Wee Uu beží v horšej grafike, v subHD a s mizerným framerejtom. A pikantná vsuvka - šéf americkej pobočky nintenda, špinavá huba a neger Reginald "Reggie" Fils-Aime /aka Region-free assnigger/ napriek tomu otvorene a bez hanby tvrdí pre mienkotvorný CNN toto : "COD Blops 2 vyzerá na Wee Uu dramaticky lepšie ako na konkurenčných konzolách." A pripája srdečne pozdravy pre dobytok, čo sa namotal na ich Wee Uu tablet s výdržou 3 hodiny a s rovnako dlhým nabíjaním.


Nintendo bandu dnes skutočne definuje týchto zopár slov - sentiment, hrubá lož, gimmick, recyklácia, vyhnívanie. Nemajú žiaden plán B. Wee Uu nestačí hrubou silou ani len na súčasnú generáciu hier pre PS360, dokonale prepadne pri ďalších konzolách od MS a SONY. Prúd hier z tohto smeru vyschne. Staršie Wii bola po celý čas bez podpory third parties a posledné dva roky dokonca aj bez vlastných "nintendo" hier. Predaje Wee už druhý rok padáju k zemi ako kameň, mŕtva platforma bez hier. Vidím teda dva scenáre budúcnosti Wee Uu..

Pesimistický. V roku 2013 bude ps3 a xcrap pod 199 USD a to aj s HW/SW bundlami, medzitým si nintendo trpáci budú dokupovať ku 349 USD wee Uu USB flashky alebo HDD v cene 49 USD až nekonečno. Na rok 2013 chystá SONY záplavu PS3 only hier a kombo PS3+PSV do 399 USD, bill aspoň ten datadisk pre Gears of Joke. To všetko by malo v prvom pol roku pribrdiť rozlet nintenda. V druhom polroku príde E3 2013 a tam SONY a MS /ev. EA, Ubi, R*, Activision/ ukážu prvé bombastické next ukážky. Nebudú určené ani tak pre ich vlastnú, zotročené klientelu, skôr to naserú do očí nintenda aby videli, na čo ich šmejd proste výkon mať nebude. Wee Uu vo finále nepredá tých 100M konzol /skôr niečo ku 50-60M/ ako Wee a s tým bude spojený aj dramaticky nižší objem predaného softu. V tomto bode akcionári zasiahnu a pošlu Zeldu, Maria, Kirbyho na multiplatformovú cestu a Wee Uu bude posledná nintendo konzola. Optimistický scénar je pravým opakom tejto gréckej tragédie. Jeho pravdepodobnosť je však niekde medzi nula a jedným percentom.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****