19/09/09

Koncentrácia sily

Po necelých troch rokoch v tom má každý jasno. PS3 produkuje graficky najdokonalejšie hry. Technicky najlepšie audio, hárdverové mixovanie, vzorkovanie, rendering odrazov-reverb /viď aj staršie články o hrách Dead Space a DIRT/. Zlepšovanie AI nie je stále v móde, takže to necháme plavať a ostáva nám tu už len tá fyzika. Viackrát som už vyjadril svoje opovrhnutie nad tým, že takzvané PhysX efekty sú dostupné iba v PC verziách. Zjavne ide o len marketingové, komerčné, a iné pochybné biznis dôvody. PS3 v sebe ešte tu trochu výkonu na rozhýbanie pár odpadnutých kachličiek iste nájde. Xcrap nie tak celkom.

Dosť ma zaskočilo konštatovanie špičkového xcrap kódera Sebastiana Aaltonena aka sebbi, že vo veľmi jednoduchej hre Trial HD rezervovali jedno celé jadro v prospech fyzikálnych výpočtov, a hra ho dokázala efektívne využiť na 100%. Použili Bullet middleware a dôkladne ho adaptovali xcrap architektúre. Vo svetle týchto vedomosti už iné tvrdenie Red Faction vyzneje trochu inak. Povedali, že ich deštrukčný model ide na doraz výpočetných možností next gen konzol. Mne sa skôr zdá, že prstom ukázali RROD smerom. Je tiež dobre známe, že trojica najpoužívanejších fyzík HAVOC-PhysX-Bullet /je aj v SONY MMO Free Realms/ sa viacmenej cíti na PS3ke ako doma, prečo teda SONY už viac ako druhý rok vyvíja vlastné CELL natívne a extra optimalizované riešenie fyziky. Bill predsa nepohol ani prstom a spolieha sa iba na nástroje tretích firiem. Xcrap je doslova definovaný Unreal enginom a občasným použitím Havoc knižníc.



Sony fyziku som prvýkrát spomenul tuším počas tohoročnej GDC, kde za zatvorenými dverami predvádzali Unreal engine s vlastným riešením SONY PE /Physics effects/. Vtedy som zohnal akurát statický obrázok z prednášky. Balík simulujúci správanie pevných, mäkkých a plynnotekutých materialov /rigid, soft, fluid fyzika/. Dnes tu máme aj malé teaser video. Na internete sa však ľudia pýtajú prečo SONY mrhá toľko energie "nesprávnym" smerom, keď tu má tú svätú trojicu hore takmer zadarmo. Podľa mňa to bude celé súčasťou dlhodobého strategického zámeru poskytnúť malým a stredne veľkým vývojárom kompletné, vlastné a veľmi kvalitné prostredie, ktoré napriek ich kóderskej neschopnosti zvládne vo finále zažiariť aspoň technicky, ako first party hra.

Pripomínam, že vo Phyre Engine a ten samozrejme dokáže kooperovať aj so SONY Physics effects dostanete behom pol roka špičkové prostredie pre rendering terénu vrátane SPE akcelerovanej teselácie, ich vlastný údajne veľmi kvalitný systém pre rendering stromov, trávy a zelene /foliage, bohužiaľ okrem debug obrázkov sa nedá nič iné splašiť/, animačné a .. dajme vlastne slovo Flower tímu : "Phyre engine je ponúkaný licencovaným vývojárom zadarmo, je vysokomodulárny. Použijete tie časti skladačky, ktoré sa vám hodia. Pre hru Flower to boli časti pre rendering a optimalizáciu herných asetov, spracovanie textúr, a celé hromady kódu, API medzivrstvu hodenú na plecia SPE jednotiek, čo by sme v našich podmienkach, nedostatočnej skúsenosti s hárdverom a malom budgete určite sami nezvládli. Do našej ďalej hry sa už tešíme na využitie jeho najnovších schopnosti."

Flower je nielen vizuálne nádherné hra. A vy už viete, že Phyre po novom zvládne všetky tie moderné vychytané features ako SPE riadený antialiasing, depth od field, screen space ambient occlusion, generovanie shadow map, stovky svetiel a tieňov na scéne, procedurálne techniky - pre animáciu, geometriu, textúry. A pribudne aj už spomínaná SONY fyzika. Ak vám ešte stále nedoplo. Celý čas vám podstrkujem pod nos projekt SONY PUB aka SONY to zaplatí. Vy máte nápad, ale málo peňazí a skúsenosti, aby ste sa hrabali ďalšie tri roky v CELL architektúre. SONY bude počnúc rokom 2010 ponukať vlastné a kompletné riešenie pre všetko na úrovni akej sa Unreal bazmeku ani nesníva. Dokonale nezávislé od turbulencií vo Intel-HAVOC-AMD-Nvidia-PhysX sférach. SONY PUB-PHYRE-SONY PE medová pasca, nové riešenie pre PS3 exkluzivity mocného stredného a spodného prúdu, a zvýšenie jeho biednej technickej kvality. Naughty Dog sa o sebe iste postará sám, malí vývojári sa však motajú v tme. PS3 sa teda dobre pripravuje na prežitie tej sľubovanej desaťročnice. Fámami opradený Billov - EngineX zatiaľ stále iba vo fáze zbožných prianí.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****