20/09/09

Väčší, hrubší, rýchlejší

Fredrik Lonn /Just Cause tím/ opatrne tvrdí : "Jedna z next gen konzol používa DVD pre uloženie dát. Ako rýchlo z neho môžme tie dáta čítať závisí aj od miesta ich uloženia na disku. Kedykoľvek skočíme na druhú vrstvu, stojí nás to veľkú cca 100 ms penalizáciu. Pri skutočnej aplikácii-hre je preto naozaj žiadúce, aby všetky dáta, ktoré streamujete ležali na prvej vrstve a druhú odporúčam nechať pre fimečky, alebo kód, ktorý nie je často používaný."



Turbine a ich slajd, ďalším ich bodom sa budem venovať neskôr

Xcrap používa zastaralé médium. Snaha ušetriť za každú cenu dostala prednosť pred kvalitou. Každá vrstva jeho šmejd DVD disku má voľnú kapacitu okolu 3.4 Giga a musíte si ešte dvakrát premyslieť, kde svoje dáta na ňom napálite, lebo rýchlosť ich čítania je výrazne odlišná smerom ku vnútornému alebo vonkajšiemu okraju. Nesmiete zabudnúť na dýku do chrbta pri skoku na druhú vrstvu. Ničím z toho BD disk netrpí. Rýchlosť čítania je pri ňom po CELOM povrchu a bez ohľadu na vrstvu stále ROVNAKÁ. Teraz sa obzrite sa seba a poľutujte GTA4, Fallout3 a vôbec všetky sandbox hry, ktoré musia s tým malarickým vydrbancom rátať. Čísla:

PS3 : 2x Blu-ray Drive, CLV - Constant Linear Velocity
SL/DL - 72Mbps .. neustále 9MB/s

Xcrap : 12x DVD-Rom Drive, CAV - Constant Angular Velocity
SL - min/max .. 9.25MB/S-15.85MB/s .. priemerne 10.57MB/s
DL - min/max .. 4.36MB/s-10.57MB/s .. priemerne 7.93MB/s

Ako vidíte, pri hre uloženej na DL disku /Project Gotham Racing 3 - 5.31 GB, Dead or Alive 4 - 6.66 GB, Oblivion - 5.83 GB, Gears of War - 5.23 GB/ xcrap bojuje s poklesom rýchlosti až na 4.36 mega za sekundu čo je o 200% menej než rýchlejšia BD mechanika s konštantnou rýchlosťou čítania. Burnout tím sa pre zmenu sťažoval práve na tie smiešne 4 mega za sekundu a jasne naznačil, prečo tá hra vyzerá ako štandardná PS2 HD blitka. Engine totiž musí rátať pri vytváraní scény za plného behu s tak prašivo malým tokom. Streaming v prachu na hube.

Parameter random seek time. Pri BD disku naplnenom na 23 gigabajtov sa pri 100 náhodných skokoch dosiahol priemerný čas okolo 100ms, pri Xcrap DVD to robí v lepšom priemere okolo 110-150 ms, plus trest cca 75-100ms pri skoku na druhú vrstvu. Xcrap je opäť dramaticky pomalší. Video nakoniec. Porovnanie nahrávacích časov pri hre Katamari /Xrap DVD, Xrap HDD, PS3/. Tiež by som rád pripomenul, že PS3 slim zjavne obsahuje BD mechaniku s mechanickými časťami schopnými výrazne rýchlejších random seek time výsledkov, čo vysvetľuje to kratšie náhravanie hier oproti fatke, alebo rýchlejšie inštalácie. Toto všetko som zo seba vyblil, neb ma Turbine už definitívne nasralo. Teraz, aby som pre získanie duševnej rovnováhy opäť dve hodiny meditoval.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****