26/03/13

SONY - návrat kráľa na videoherný trón


Po prvom predstavení PS4 pred mesiacom na SONY Playstation Meetingu 2013 ftipkoval zúrivý SONY hater a šéf siete LIVE /Larry Hryb aka Major Nelson/, že nie je nič horšie ako "hovoriť o konzole a neukázať ju". Dnes v čase bežiacej GDC 2013 mu môžme vratiť facku aj s touto replikou: "ešte horšie je konzolu neukázať a ani o nej nehovoriť". V MS tábore proste panuje hrobové ticho. Ja razím teóriu, že veci sa majú takto. Máme tu tri rôzne HW platformy: Wee Uu, Xcrap 720 a PS4 s tri rôzne stratégie.

Nintendo sa pokúsilo o nevýkonný ale paradoxne dosť drahý, "socializovaný" Wee Uu šrot. Radi by si ponechali stádo kazuálov, ktoré im dalo dokopy staršie Wee a zároveň sa rozhodli /konečne/ prilákať aj tučné multiplat hry a hardcore hráčov, neb kazuály proste dosť hier nekupujú /gimmick tablet na nich nezaberá/. Táto taktika zatiaľ v celom rozsahu zlyháva. MS podľa mnohých náznakov smeruje ku stredne výkonnému "multifunkčnému nieču", v štýle riekanky "Jack of all trades, master of none, certainly better than a master of one". SONY na prekvapenie mnohých nijako nešetrilo na HW konzoly, postavilo silnú mrchu a adresne sa koncentruje priamo na hráča /pomer 80:20 v prospech hardcore mainstreamu, ehm/. Stavia proste klasickú konzolu, ktorá samozrejme zvládne aj zopár tých moderných trikov ako streaming audio, videa, dát, pokec, kamerky, sociálne siete a podobný neherný balast.

Alfou a omegou stratégie SONY je však frontálny útok na herných vývojárov a to nielen na veľké firmy ako EA, Ubi, R*, ktoré dostanú relatívne lacnú, výkonnú a ľahko programovateľnú konzoly, po ktorej tak veľmi túžia. SONY sa tentokrát sustredí aj na ten ignorovaný vývojársky "stred" a zdravé nezávislé indie podhubie. Proste developers, developers, developers !! Mimochodom nadužívanie kokaínu spôsobuje výrazne potenie a excitovanosť. SONY už na nedávnom PAXe ale aj na aktuálnej GDC naháňa tých sráčov ako tlustý Marlon Brandon nanukovú tortu. Na GDC dokonca predstavili prvú várku týchto non AAA herných titulov v cene od 4 do 40 euro, nižšie si ich vymenujeme.

Najskôr však malé retro info. Pred štyroma rokmi na GDC 2009 prezentovalo SONY svoju Pub Fund iniciatívu /viď posledná kapitolu/ pre podporu "malých" hier, často mimo mainstreamovej tvorby. Joe Danger, Papa@Yo a mnoho, mnoho ďalších už z tohto programu jasne profitujú. Japonská časť SONY má niečo podobné ako Pub Fund pod názvom CAMP /známe Tokyo Jungle alebo prichádzajúci Rain pre PS3 vznikli pod jej patronátom/. Na aktuálne bežiacej GDC 2013 teda SONY predstavilo celú záplavu týchto "indie" hračiek pre všetky svoje platformy /PS3, PS4, PSV, PSM/:

Primal Carnage /PS4/ a T-Rex, lebo T-Rex to je SONY

Exkluzívne hry: Blacklight: Retribution – PS4, Primal Carnage: Genesis – PS4, Divekick – PS3 a PS Vita, Dragon Fantasy Book II – PS3 a PS Vita, Metrico – PS Vita sú prefinancované cez už spomenutý SONY Pub fund. Zvyšok uvedený nižšie je iba špička ľadovca, ktorý sa valí na MS Titanic a ide o nový trend, ktorý pretláča hlavný šéf architekt PS4 a jeden z najväčších herných vývojárov Mark Cerny spolu s Alan Becker /ex zakladateľ fy Santa Monica - God of War, dnes riadi SCEJ japan studio - kde naštartoval prívalovú vlnu hier: Gravity Rush, Soul Sacrifice, Rain, Tokyo Jungle, Puppeteer, Knack a dokončujú TLG  !!/

GDC 2013 zoznam však pokračuje, tu patria aj non-PS only hry: Rain – PS3 Spelunky – PS3 a PS Vita, Velocity Ultra – PS Vita, Limbo – PS Vita, Sportsfriends – PS3, Ibb and Obb – PS3, Guacamelee! – PS3 a PS Vita, Hotline Miami – PS3 a PS Vita, Thomas Was Alone – PS3 a PS Vita, Luftrausers – PS3 a PS Vita, Friend Network App – PS Vita, A Virus Named Tom – PlayStation Mobile, Beatdown in Treachery City – PlayStation Mobile, Crumble – PlayStation Mobile, Crystallon – PlayStation Mobile, Don’t Wake the Bear – PlayStation Mobile, Hermit Crab in Space! – PlayStation Mobile, Oh, Deer! – PlayStation Mobile, Rymndkapsel – PlayStation Mobile, Ten By Eight – PlayStation Mobile

No a práve Mark Cerny hovorí, že podpora pre tieto gamesy  a vývojárov bude ohromná a SONY by si mala poradiť aj s temnými plánmi, ktoré má Valve so svojim kombom Steam + GabeBox.. Po novom SONY zrušilo dvojkrokový systém schvaľovania týchto hier, takže žiadne obštrukcie pri obkecávaní základného herného konceptu, zbytočné hlasovania, greenlighting ala Steam. Medzi nami, tu pravú tvár tohto procesu všetci ešte len hľadajú a to platí aj pre pomoc so zviditeľnením, certifikovaním, patchovaním /ošemetná vec na uzatvorených sieťach ako MS LIVE a SONY PSN, ktoré musia chrániť dáta a integritu svojich uživateľov/ a publikovaním /SONY skupiny pre Developer RelationsPublisher Relations/. Všetci by chceli fungujúci systém, ktorý plynulo generuje aj tie "malé", lacné, kvalitné hry - avšak neutopiť ich v mori balastu a hlavne nech to zarába prašule pre obe strany /vývojár a SONY/.

Samozrejme, keď SONY uvoľní opraty okolo huby tak musi pevnejšie pritiahnúť remeň  pod bruchom. Napríklad pri PSV sa bude vyžadovať aby hra podporovala dotykové možnosti prednej a zadnej plochy, kamerky alebo NEAR funkciu. Nebojte sa, hra ich nemusí mať integrované všetky naraz, stačí väčšina, inými slovami aby z PSV nové hry neurobili iba PSP s druhým analógom..

časy sa menia

Hlavne PS4 platforma sa má stať bezpečným prístavom všetkých hier sveta s budgetom od 1000 do 100 000 000+ eúr. Ako by nestačila otcovská starostlivosť Marka Cerny aj sám Shu Yoshida /šéf SONY WWS, pozadie jeho tweet konta tvorí grafika z indie hry Tokyo Jungle/, je veľkým fanúšikom tohto nie priliš mainstreamového typu hier. Ostatne aj prítomnosť dnes už klasického tvorcu nezávislých hier Jonathana Blow /pracuje na hre Witness pre PS4/ na SONY Playstation Meetingu 2013, hovorí veľavravnou rečou. Aj keď to beriem ako naťahovanie sa s MS, ktorý sa podobne chvastal získaním Minecraftu od Notcha /fy Mojang/. SONY však pokračuje ďalej a len toť pred pár dňami ohlásili podporu pre multiplat Unity engine, ktorý je medzi tvorcami malých hier veľmi obľúbený. Dosť kecov, tl;dr verzia tohto článku - hier na PS4ke bude more, oceán, galaxia plná vody a to od prvého dňa. PSV na tom nebude o nič horšie, časom.

Updejt, 26.3.13, 19:15 hod: SONY naozaj dupe na plyn a radí piaty prevodový stupeň. Odklepli dokonca buy-in-alpha model nákupu/dotovania hier a to nielen pre PS4. Nechápete ? Minecraft !! Furt nič. Proste máte fakt dobrý nápad, ktorý sa už v alfa forme dá slušne hrať, tak to dáte do obehu a zbierate prachy už v tomto štádiu vývoja /samozrejme majú títo predčasne platiaci isté výhody oproti tým, čo to kúpia až ako "finálnu" verziu/. Rovnako to prebieha s PC "hrou" KSP, ktorú som tu propagoval. Začínala ako záprdok, kde ste mohli akurát tak postaviť raketu a vystreliť ju na orbitu. Dnes, stále vo vývoji, sa už dostanete na povrch mesiaca/marsu aj s hopkaním v nízkom géčku a pochopiteľne vás čaká aj komplikovaný návrat späť na matičku zem, chce to však značný skill. Herné-grafické-zvukové kvality sú dnes nielen neuveriteľné vylepšené oproti prvej alfe ale neustále aj ďalej vylepšované.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****