17/03/13

SONY - fénix vstal z popola


IBM v roku 1981 vypustila prvé PC v podobe akej ho poznáme aj dnes - monitor, upgrejdovateľná krabica a oddelená klávesnica. O 20 rokov neskôr sa vyrába 100 miliónov PC ročne. Časy sa však zmenili, vejú nové vetry. Dnes predáme 200 miliónov smartfónov za kvartál !! Tesne v pätách sú im tablety. Na tieto nové zariadenia je naviazaný aj príslušný OS a softvérový ekosystém vôbec. A Windows s Office to veru nie je. Aktuálna situácia teda môže behom 18 mesiacov pochovať dlhé desaťročia zabahený biznis a odstreliť veľkých hráčov s pomalou štartovacou reakciou na cintorín dejín. Problémy Microsoftu s týmto zviazané tu teraz nebudeme riešiť a Nintendo s tým nemá zhola nič spoločné /pochová sa samo/.

Ide hlavne o SONY. Zaspali nástup digitálných mp3 prehrávačov, s TV sa stala segment, kde ťažko niečo zarobia. Snaží sa chytiť utekajúceho tigra za chvost. Mnoho expertov tvrdí, že nie je dosť flexibilná, rýchla a inovatívna aby sa jej to podarilo. Všetci navyše vieme, že ak si bežný spotrebiteľ kúpi trendový mobil za 600-900 USD a tablet za rovnaku sumu, trochu to zabrzdí jeho chuť kúpiť si k tomu aj drahú SONY Braviu. A štastiky im dávajú za pravdu. Obmedzenie rastu predaja TV /na +7% v roku 2012/ pravdedopobne na úkor dvojice - drahý mobil /+25%/ a tablet /+42%/.

SONY sa to dotýka natoľko bytostne, že ju viac nemôžme volať elektronickým gigantom, skôr jednou zo stredne veľkých japonských bank a poisťovní. Vysvetlím to. Za rok 2012 malo SONY obrat cca 80 miliárd USD, čistý zisk 5 miliárd. A jeho rozdelenie vyzerá asi takto: bankovníctvo/poistenie - 1.6 miliardy, SONY Music zarobila 450M , Sony/Columbia Pictures - 420M, SONY Playstation - 360M, Kamery - 230M, Mobily - 88M, komponenty a chemikálie - 270M a konečne domáce hifi, AV, TV zariadenia - 2.5 miliardy. Pre správnu perspektívu - Apple buzeranti získali za tie svoje mobilné bazmeky v minulom roku 42 miliárd v čistom /celkový obrat 160 miliárd /, čo je asi 480 násobok toho čo SONY za svoje Xperie. A potom sa stal malý zázrak.

nové 12 mesačné maximum

Akcie SONY stúpli v piatok 15.3. o závratných takmer osem percent. Došlo k tomu vďaka zlepšeniu ratingu SONY z pozície "neutral" na "buy". Nakupujte, lebo to ešte porastie. Jeden z ratingov im zlepšila Daiwa Securities, čo je druhá najväčšia maklérska firma po známych špekulantoch z Nomura. Prečo to urobili ? Daiwa očakáva návrat SONY ku zisku v nasledujúcom fiskálnom roku, ktorý začne o 2 týždne. Veria slovám SONY, že v budúcnosti kúpi Apple alebo Samsung. Spoliehajú sa na revitalizácii SONY založenej na zvýšení produktivity /prepúšťanie/ a maximálnej koncentrácií na tri hlavné piliere - mobility, optika/kamery a gamebiz.

Nebudem vás však ďalej naťahovať. Daiwa a Nikkei si všimli extrémne uspešný nastup série smartmobilov už pod značkou SONY na japonský trh. Xperia Z sa tam predáva výborne a je 4 týždeň v rade za sebou najpredávanejším mobilom tejto triedy na trhu. A to nie je všetko. Už o pár hodín /v pondelok 18.3./ začne SONY s predajom kompaktnejšej Xperia SP. Pre úplnosť informácie - Xperia Z bolo kladne prijatá aj v našich zemepisných šírkách a SONY je na dobrej ceste tu zarobiť kopu peňazí. Analytici teda zjavne pochovávali SONY predčasne a história nám vraví, že čo sa javí na prvý pohľad ako pevná skala, môže byť už zajtra rozsypaný vápenec. Alebo opačne.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****