30/05/13

Atari Lynx


In medias res. Ľahko programovateľný sieťový protokol com-lynx až pre 18 naraz spojených prenosných Lynxov. V tom čase ešte verili, že ho neskôr použijú pre fúziu s pripravovanou domácou konzolou Atari Jaguar, ktorý by takto kooperovala s Lynxom - ten v polohe akéhosi super ovládača s displayom. A dokonca už aj vedeli v ktorých hrách táto invencia môže zažiariť. Povestný motion tracker pre Jaguar hru Alien versus Predator alebo ako tricorder v nejakej Star Trek gamese. Ak vám to pripomína dnešný Wee Uuu tablet alebo kombo PS3+PSP/PS4+PSV sami vidíte, že všetko už raz bolo vynajdené a história sa v cyklov neustále opakuje.

V roku 1989 predstavilo Atari prvý handheld na svete s farebným LCD displayom. Atari Lynx. Stáli za ním inžinieri z Epixu /Dave Needle a R.J. Mical mali na svedomí aj HW dizajn už vtedy mega úspešnej Amiga 500/. Lynx bol nielen farebný ale navyše aj úžasne výkonný stroj skazy /ako si neskôr ukážeme/, dokonca s ovládaním pre ľavákov aj pravákov. Samozrejme, to že ňom dnes vie iba zopár nadšencov /je to moja oblúbená mašinka/ - znamená to teda, že sa na ceste dobiť celý svet, niečo zásadne posralo.

V roku 1989 vypustilo nintendo svoj prvý hanheld s čiernobielym displayom a mizerným výkonom. Založil dlhú líniu nintendo handheldov a pozná ho úplne každý. Aj nehráči. Game Boy je patologický známa "firma" a nintendo sa ku tomuto označeniu ešte určite vráti. Napriklad, keď ich príliš pritlačia k múru mobility /tablety, smart/. Ako som už naznačil, kariéra Lynxa bola podobná preletu kómety, ktorá to nakoniec zaparkovala rovno do stredu slnka. Game Boy proste pochoval Atari Lynx bez väčšej námahy, išlo to doslova samo od seba.

Atari Lynx stál 199 USD, Gameboy iba 109 USD. Lynx vydržal na baterkách bežať maximálne 4-5 hodín. Gameboy raz toľko. A "hlavný" do oči bijúci problém - Lynx bol monštruózny veľký a objektívne hnusne vyzerajúci handheld. Gameboy bol oproti nemu vychrtlík, ktorý sa vojde aj do vrecka zadných nohavíc /takmer/. Z identických dôvodov sa neskôr nepodarilo preraziť ani handheldom Sega Game Gear a TurboExpress. Cena, výdrž, veľkosť. V roku 1991 sa ešte Atari pokúsilo o protiútok s "Lynx II" slim revíziou, lepší display, lepšia výdrž, menšia veľkosť, nová kampaň a nová cena - 99 USD. Nestačilo to. Gameboy bol rozbehnutý parný valec /a objavilo sa neskôr aj more jeho ďalších verzií - podsvietená, farebná, ultratenká, sklápačka/.

Lynx a Lynx II /aka slim/ - Lynx versus klasický Game Boy

Atari Lynx specs. CPU: 8/16 bitové CPU na 4Mhz, matematický "fpu" koprocesor, 64KB RAM, DMA radič, 4 kanalové audio s podporovou pre prehrávania samplov, vynikajúce GPU na 16MHz s masívnou výbavou. HW podpora pre skroling, rotáciu/zoom sprajtov, komprimované sprajty, kreslenie "vektorov". Veľmi dlhý zoznam, je priam neuveriteľné čo tam napchali. Gameboy specs sú vyslovene o generáciu slabšie, celé sa to však vojde do menšej krabičku, za nižšiu cenu a menej to žerie. Rozdiel ako medzi PS3 a Wee.

Lynx Wolfík ?? - jasné, ide však o najnovšiu garážovú tvorbu /work in progress plus video/

Atari Lynx hry. To musí byť úplne žrádlo, čo sa z toho dalo dostať, poviete si. A mali by ste aj pravdu, ak by Lynx dostal šancu rozvinúť svoj potenciál, k tomu však vlastne nikdy nedošlo. Malé náznaky toho, čo ten zázrak dokázal vám však s radosťou ukážem. Shadow of the Beast /asi najlepšia hrateľnosť zo všetkých verzií, parádny paralaxný skroling, zoom sprajtíkov/. Lemmings /ľavou zadnou/. Blue Lighthing /ala slávny grafický mode 7 pre 16 bit SNES/. Známe California Games. Klasický Battle Zone. Pôsobivý Warbirds. Battle Wheels /mulťák až pre 8 hráčov/. Na prvý pohľad je zjavné, že vo väčšine prípadov išlo o konverzie už existujúcich hier. Holt to je však osud neúspešného hardvéru, ktorý musíte byť rád aj za tie odrobinky. Mimochodom s napísaním tohto článku som čakal pár rokov, lebo som veril, že sa dožijem úspešného behu Wolfenstein enginu na tomto najvýkonnejšom handhelde svojho času. A wolfík sa na Lynx prebojoval práve v týchto dňoch, takmer 25 rokov od uvedenia handheldu na trh.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****