19/10/12

Umieráčik


"70 miliónov predaných bill šmejdov". Zacementované druhé miesto v next gen wars. Predaj softu na konzolu - attach ratio 10:1. Siedma generácia konzol je úspešnejšia ako šiesta. Všetko sú to lži. Je možné, že bill vyrobil 70 miliónov tých svojich nevkusných DVD črepov. Absolútne však vylučujem, že z nich funguje viac ako 50M /!!/. To nám však zásadne modifikuje počet predaných hier na konzolu a teda každú analýzu, prognózu, marketingový prieskum, ktorý na internete nájdete. Ak je teda funkčných xcrapov tak málo, je nepochybne znovu na poslednom mieste a túto generáciu opäť prehrali, alebo nevyhrali. vyberte si ktorá formulácia vám viac vyhovuje. Jasná dvojka je PS3 /a to aj keď odrátam YLOD mašiny, aka chybný GPU čip od Nvidie/, navyše s výhľadom na prvé miesto, lebo Wee núdzovo pristálo na vodu a rýchlo sa potápa. Inak už za minulý fiskálny rok predala PS3 viac herného softu ako xcrap, aj keď mal billšmejd o nejakých 6-7M miliónov viac "predaných" konzol. Ak však zredukujeme tie počty xcrapu a PS3 /ktorých chybovosť bude predsa len o trochu nižsia ako u billa a povedzme rovnaká alebo ľahko vyššia než Psone-PS2 generácie/ potom je ten už spomenutý graf /dole/ nepravdivý a "konzoly prestali rásť". Plató. Stagnácia. 


A to by tiež sedelo vo svetle zúrivo utočiacich tabletov a smart mobilov. A teda aj má trh schopnosť absorbovať iba cca - 200-220M konzol veľkej trojky, tak nám to do budúcnosti dáva tak 60-70M predaných-funkčných na konzol na jedného z troch výrobcov behom 5-7 rokov ako maximum. Skôr menej. Zbohom 100-150M+ predaje na jednu konzolu. Pri miliarde tabletov a miliarde mobilov sa teda konzoly presunú do šuplíka - niche segment. A Wee U takmer určite nezopakuje relatívny úspech Wee /konzola bez hier/ ale s 95M+ predajmi. Dokonané.

A čo čaká PS4 ? Nuž s cenou 499 evro by tam mohli napchať skvelý HW. Cena 399 USD bude sociálne unosnejšia, rovnako sociálne však padne aj výkon. Pripomeňme si, že doslova primitívny Wee Urinal v cene 349 USD je predávaný zo ziskom. Malým ale predsa. SONY bude rada ak bude s PS4 aspoň na tej nule. Čo im to však pomôže, keď časť trhu sa ukojí na 199-299 dolárových google, ťing-ťang tabletoch. SONY nežije z predaja hardvéru, aj keď by sa to tak pri pohľade na "drahé" pamäťovky mohlo zdať /o trikoch s maržou pre obchod za láskové umiestenie mŕtvej PSV na výkladnú policu som tu už hovoril, že/. SONY žije s predaja hier/služieb na tie predané konzoly. Málo konzol, málo predaných kópii, nízke zisky, zatvárame first party štúdia, menej nátivných hier, nedostatočné online služby, ktoré budú v ďalšej generácii úplne zásadné.

  amerike je chorá a bez slov celé roky toleruje predražené a vulgárne chybové produkty

SONY vám proste ešte nepovedalo jednu zásadnú vec. Teda otvorene, medzi riadkami to doslova kričí. Ich elektronika je pri lacných korejských šmejdoch nepredajná. A nemajú ani status otrasne predražených apple bazmekov. Zahojiť sa môžu doslova iba na multimédiach. Film, hudba sa viacmenej trápia. Herný soft však zažíva zlaté chvíle. SONY - ak sa teda nepresadí s PS4 a PSV rovnako výbušne ako v ére PSone-PS2 tak skončí ako multiplat vývojár. Neskôr skončí úplne. Horizont asi 15 rokov. Presun vlastných hier na iné platformy /je fuk čo to bude, najskôr nejaký android/ sa začne pravdepodobne aj s pomocou kúpenej Gaikai služby. Určite využijú PS mobile platformu, ktorú sa snažia vybudovať. SONY Playstation wifi kabelovka a Uncharted 1 na vašom Samsung 10.1 mk 2014 tablete s 4G modulom. Tak, no. Ak sa ti tá hra za 4.99 USD páči, tu máš aj druhý diel, tretí iba na PS3. Štvrtý iba na PS4. Ak to nebude fungovať. Zbohom SONY ako výrobca konzol a handheldov.

Herná divizia Microsoft : "Q1-2013 (July - September) 1.7m shipped, down 600k YOY

The Entertainment and Devices Division posted revenue of $1.95 billion, a decrease of 1% from the prior year period. Xbox continues to be the top-selling console in the U.S., where it now has 49% market share. Windows Phone 8 will launch this fall with an expanded array of products, prices, carriers, and markets. Skype continued its rapid growth and now has over 280 million users. Income dropped from $340m to just $19m."        
Xcrap stratégiu som kompletne rozpitval minule. Napriek tomu, že v tejto generácii skončia poslední a znovu vybuchli v japonsku, majú peňazí ako pliev. Viac ako desať rokov dotujú ten svoj šmejd. Ešte stále ten dlh nemajú splatený. Ktokoľvek iný by už zavrel krám /SONY sa už na to pomaly chystá/. MS sa vám však smeje do ksichtu. Ich prachy za WinOS, Office a "podnikové" a sieťové aplikácie sa vám smejú do ksichtu. No nič. Iba jedna rada. V japonsku to  bude chcieť dať licenciu na xcrap 720 nejakej japonskej firme. Panasonic. To je jedno. Vyrábať to v japonskom designe /krabica/ a s najakým civilnejším názvom. Červená magnólia, také niečo. Neusieram si z vás, história to už pri starých konzolách neraz zažila /Sega Megadrive - Sega Genesis, SNES - Super Famicom/. Taktiku nintenda, Wee Urinal tu rovnako nebudem detailne rozoberať, už som to urobil.  Hardvér je slabý ale lacný a s cenou môžu ísť rýchlo dole. Operatívne. Opakujem. Hardvér je skutočne strašne primitívny a navhrnutý vyslovene s cieľom dobre kontrolovať cenu. Bodka. Nintenda sa bude ďalej viesť na zabehaných značkách, prinesie však po dlhom čase aj minimálne jedno silné IP. Po strašne dlhom čase. Trochu si zablbnú so socialnými sieťami /tablet bežiaci paralne s hrou/. Online služby naďalej v troskách, asi osem rokov za konkurenciou, pomalý progres. Otázka skutočne stojí, v akom stave vlastne SONY prežije nasledujúcich 5 rokov ? Zvyšná dvojka toto obdobie totiž zmákne hravo.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****