28/10/12

Sega Model 3


Astronomická jednotka - vzdialenosť medzi Zemou a Slnkom. Priemerná hodnota je okolo 150M kilometrov. PSone v rukách špičkového programátora zo seba vytlačí 150K polygónov za sekundu /pri 30 fps hre asi 5000 polygónov na frame, pri 60 fps do 2500/. Sega Model 3 bol navrhnutý tak aby tých 150K polys zo seba vypľul za 1/60 sekundu. Čo frame do 150K polygónov, čo sekunda to aspoň jeden milión. PSone sa už vo svojej dobe bral ako referenčná 3D konzola s harmonicky vyladeným výkonom CPU, GPU, MEM a dostatočným optickým úložiskom v cene 250 USD.

Arcade kabinet Sega Model 3 sa po príliš drahom Model 1 snažila o presne to isté len v cene do 25 000 USD. A bezozbytku sa jej podarilo. Model 1 jedna prišiel na trh v roku 1992, Model 2 v 1993, Model 3 trochu meškal a po niekoľkých odkladoch bol dostupný v roku 1996. Okamžite sa stal jednotkou na trhu bez ohľadu na to, koho ste s ním výkonnostne porovnávali. Iný arcade kabinet, domácu konzolu, herné PC. Model 3 v rozlíšení 640x480 zo seba chrlil skvelú grafiku, vždy na 60 fps. Grafická časť hardvéru bolo skutočne špičková - alfa transparencie, HW svetlá, akcelerátor geometrických transformácii, super rýchly rasterizér.

SEGA vlastne behom 4 rokoch dala na trh tri SEGA Model mašiny, čo konzoláckemu hráčovi povie okrem iného aj toto - ten hardvér bol určený doslova iba pre jednu, maximálne dve generácie hier. Nikdy teda nedošlo ku jeho dokonalému využitiu. Na to treba 6-8 rokov ako nás naučili práve domáce konzoly. Dokonca počas tejto krátkej životnosti SEGA namiesto dolovania výkonu z mašiny, proste použila výkonnejšie súčiastky /ďalšie revízie napr. s navýšením výkonu CPU so zrýchlením jeho taktu z 66 na 100 alebo 166Mhz/. Mimochodom už v roku 1998 predvádzala SEGA ďalšieho potomka SEGA Naomi /vychádzal z Dreamcast architektúry, okolo 8:10 min si všimnite pekne zvládnutý prach po výjazde mimo trate/.

Sega Model 3 emulátor

Sega Model 3, dnes so zaslúženým kultovým statusom, si sami môžte poskladať z troch jeho hlavných častí - CPU/GPU doska a ROM PCB.  Možno sa vôjdete aj do ceny okolo 500 USD. Drahšou alternatívou je využiť služby homebrew scény - emuláciu. Je na veľmi slušnej úrovni /nie na 100%, chybky v grafike a audiu, holt sa na tom pracuje zadarmo a vo voľnom čase/, ale chce to ninja PC s monitorom aspoň za tých 1000 USD. Paradoxne by na takej PSV bola ľahšie emulovateľná už spomínaná, výkonnejšia SEGA NAOMI, lebo práve viac problematická grafická časť pochádza od jedného výrobcu. PSV aj NAOMI GPU nesie značku PowerVR /druhá generácia v sega kabinete, piata v PSV/. A to iste sa týka aj zvládnutia emulácie Dreamcastu na PSV /jeho 200Mhz SH4 CPU a PowerVR2 GPU by nemalo byť pre PSV väčším problémom/. To je však ešte roky vzdialená budúcnosť.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****