04/09/12

Wee Urinal - tretia liga

Wee Urinal podobne ako Wee používa externý zdroj a nejakému štastlivcovi sa podarilo prečítať na jeho štítku toto - 230V, 50 Hz, 0.9A a na výstupe 15V, 5.0A /Wee - 12V na 3.7A/. To nám dáva 75 wattov /ak je informácia založená na pravde/, ktoré môžme použiť na všetky žravé súčiastky konzoly. CPU, GPU, flash ram, optika, wifina. Realisticky konzola z maximálneho dostupného výkonu nevyužíva viac ako dve tretiny. Z tých 50 wattov teda ostáva pre CPU a GPU maximálne niečo okolo 40w. A to sme veľký optimista, čislo môže ísť skôr bližšie ku 35ke. Do podobnej obálky vopcháte skutočne len minimalistický HW založený na prudko úspornej "noťasovej" architektúre.


AC/DC tehlu nintendo radšej neukazuje, pokazilo by to vkusnú PR fotku

Už vieme, že Wee urinal CPU nie je zďaleka tak výkonné ako šesťročný CELL v PS3ke a ani nebeží na tak vysokých pracovných frekvenciách. Len pre ilustráciu 3 jadrový intel Atom na 1.7 Ghz spapá asi 20w a niečo podobné sa nachádza aj v tom nintendo šmejde. Potrebujeme ešte GPU do 20w a mám tu jeden pracovný návrh - ATI 5650M s TDP /thermal design power/ na úrovni 15-19 w. ATIna je výkonnejšia oproti RSX v PS3 asi o 50-100% v závislosti od grafickej operácie. A presne to zodpovedá tomu, čo medzi riadkami vývojári o Wee Urinale hovoria, teda slabé CPU ale slušné GPU a 1 giga RAM k tomu. Žltí kravaťáci z nintenda však tvrdia, že PS4 nebude až o toľko výkonnejšie. Je to lož.

Wee Urinal bude masovo produkovaný, predpokladám, čiste na 40nm technológií, teoreticky by mohlo byť GPU na 28nm. Uvidíme. PS4 ak ostane na cca 150 wattoch čistej spotreby /kapacita zdroja okolo 220w+/ a obe výkonné čipy CPU a GPU budú na 28nm dostávame 3 krát vyšší "watt" výkon /cca 50w versus 150w/ plus 50% pre "nm" výrobný proces. PS4 by mala byť realisticky výkonnejšia asi o 500%. A tomu ja hovorím dosť výrazný rozdiel. Zopár desiatok percent si totiž pripočítajte aj vďaka väčšej a rýchlejšej RAM /veríme aspoň v konfiguráciu 2+1 giga/ a defaultnej prítomnosti buď HDD alebo SDD úložiska.

Odpoveď na otázku, prečo si nintendo naplánovalo takéhoto tuberkulozného slabingera je veľmi jednoduchá !! Gimmick faktor s 3D displayom pri 3DS nefungoval, handheld sa predával úboho, hry nepomáhali. Trh čakal na dobrú cenu. A presne o to ide aj pri Wee Urinale. Jeho tablet je stupídny, lacný /iba singel touch screen/, neohrabaný, zdraviu škodlivý gimmick. Ďalší Wee Urinal Mario Kart 8 na vianoce 2013 by asi vyzeral dosť zúfalo. Nintendo môže preraziť iba cenou, určite sa budú snažiť o niečo na úrovni 250 euro, inak ich lacná konkurencia pochová. SONY má stále v zálohe 149 eurovú super slim PS3ku s 16 GB flashkou /fáma/, teda tá istá "zostava" ako pri Wee Urinale. SONY však má na rok 2013 prichystanú aj záplavu PS3 only a third parties hier. Nemajme ani ilúzie o tom, že online služby, ktoré MS a SONY budovalo dlhé roky, budú na nintende fungovať v rovnakom rozsahu na 110% v deň D.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****