26/09/12

Day 1 Digital


Na 8 bitovom spektre som mal zakúpené doslova všetky relevantné, to jest dobré, hry priamo od slovenského Ultrasoftu /distribúcia československých herných titulov/. Kamenný obchod s hrami som však nenávštivil, vlastne tu ani žiaden nebol. V nakupovaní som pokračoval aj na PS2ke. Klik, klak na internete, dobierka a hrajem. Herné obchody tu už nejaké boli, ale kto by sa obťažoval, keď to môže urobiť doma od počítača. Na herné PC  vlastním 1 /slovom jednu/ originálnu hru objednanú opäť z internetu z virtuálnej predajne, a aj tu som si najprv kvalitne overil hrateľným demom. BF 2142, nič iné už vlastne viac ako šesť rokov nehrajem. Na nátlak spoluhráčov a ich námietok, že youtube hranie nepostačuje na urobenie si obrazu o danej gamese som niečo aj zwarezoval /Dead Space, Bioshock, Amnesia/. Odpad, samý odpad, takže som prestal aj s touto činnosťou. Torrenty.

Dostávam sa ku jadru veci. Systém "distribúcie" hier pomocou tejto technológie je extrémne jednoduchý a pohodlný. Doslova jedno stlačenie myšítka, žiadne náklady.  Ak by aj nejaké boli, rád ich zaplatím, ale odmietam sa srať s kreditkami a paypal srandami. Ale nie o tom som chcel. Vlastne už na spektre a PS2ke pre mňa klasické kamenné predajňe nemali žiaden zmysel. Dnes sú všetky údajne na vymretie, lebo tu máme moderné digitálne sťahovanie, akože to oficiálne - platené, s DRM, nonstop online pripojením a podobnými odpornosťami zameranými proti slušnému zakazníkovi. Alkohol zaťažený vysokou daňou vás naženie do rúk domáceho paliča /warez hry fungujú úplne rovnako/. PC Steam nechám bokom, tým hajzlom z Valve sa neupíšem nikdy, ich perfídne malomeštiacka morálka a etika ako firmy ide mimo mňa.


Konzoly - tak tam je úplnou špičkou SONY. A potvrdila to aj poslednou iniciatívou PSN Day 1 Digital. Vieme, že si už plne digitálnu distribúciu oskúšali s PSP go /nemala UMD mechaniku/. Vieme aj to, že všetky PSV hry by mali byť dostupné vo fyzickej aj digitálnej forme už od prvého dňa. Problém je teda vlastne kde ? Nuž hneď tu. Bill v microsofte striktne odmieta simultánnu dostupnosť hry pre DVD RROD xcrap v oboch formátoch /krabica a digitál/ a dokonca to prezentuje ako výhru pre zákazníka. Teda to, že si niektoré tituly môže stiahnúť o pol roka neskôr stále za plnú cenu. Ale od svíň z MS sa dobrého nikdy nedočkáte. Nintendo je ticho ako pena /sťahovateľné 3Ds hry su rovnako drahé ako tie na kátridžoch/ a sami vývojári s rozpakmi hovoria pár týždňom pred vypustením Wee Urinalu, že namajú vlastne ani šajnu ako ich online infraštrukúra funguje.

PSN Day 1 Digital - SONY ako prvý výrobca konzoly na svete vám hneď v prvý deň, aj pri polnočnom predaji ponúkne danú hru aj v digitálnej podoby a dokonca s 10% zľavou na vybrané hry ak ste členmi super výhodného PSN+ predplatného. PSN+ sa týmto stáva nepostrádateľnou výbavou každého PS3 a PSV hráča a chybu urobil ten, čo nevyužil ich nedávnu zľavu /mínus 25%/. Prvá várka hier v D1D napríklad zahŕňa - NBA 2K13, Dishonored, Doom 3: BFG Edition, and Need for Speed: Most Wanted. Resident Evil 6, 007: Legends, Assassin's Creed III, a Medal of Honor: Warfighter /týchto hier sa zatiaľ tá 10% zľava pravdepodobne netýka/.

Fajn. Problém vyriešený. Každá PS3 má predsa HDD /xcrap nie, Wee urinal nie/. PS3 hru si stiahnete aj o polnoci, dokonca aj lacnejšie /po splnení istých podmienok/. Nezabúdajme aj na možnosť preemptívneho stiahnutia hry a jej spustenie presne v sekunde ako sa oficiálne spustí predaj. Háčik, kde je ten háčik ?

Nachádza sa v môjom obšírnejšom začiatku. Kamenné predajné reťazce /Wallmart, Gamestop/ budú fialové od zúrivosti. Ide de fakto o vyhlásenú "digitálnu" vojnu zo strany SONY a dôvod prečo sa s nimi MS neťahá za prsty. Určite ste už počuli o špinavých praktikách  Tesca a ďalších mafiánskych reťazcov, ktoré vyžaduje od výrobcu /jedlo, nápoje/ výpalné aby jeho tovar vôbec umiestnili na police, alebo ich tlačia do ultranízkych, likvidačných výkupných cien avšak pre nich stále so slušnou predajnou maržou. Presne takto to funguje aj pri hernom HW a SW a nabudúce môže Wallmart poslať SONY s jeho PSV do hajzlu a odmietne ho naskladniť v väčšom množstve. Je verejným tajomstov, že SONY "hojí" túto ich bolest aj drahým príslušenstvom /s vysokou maržou/. Púzdra, káble, propriétne flash mem kartičky, joypady atď. Bojová sekera je vykopaná.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****