27/09/12

Wee Urinal specs versus Výber sveta


Wee Urinal dostal slabé CPU a slušné GPU. Aké slušné vlastne ? Z hlavy som to vypočítal podľa odhadovanej spotreby a pravdepodobne použitej technológie, že je cca o 50-100% lepšie než grafické karty u konzol dnešnej generácie, zároveň o presne toľko by zas malo byť jeho CPU pomalšie od CELLu. CELL však ako vieme supluje svojím monštruóznym výkonom hlavne poslabšie GPU v PS3ke. Komplikované vzťahy.

Fáma hovorí, že  Wee Urinal dostane GPU vychádzajce z ATI Radeon E6760. Je to slušná šunka plne postačujúca hrám od nintenda. Ak si zoberieme najbližšiu podobnú desktop PC grafiku, aproximujeme rýchlosti hlavného čipu a pamäti a celé si to porovnáme s GPU v DVD RROD xcrape, tak dostaneme asi toto :

E6760 ---- 576 Gflop/s /výpočetný výkon/, 51.2 GB/s /priepustnosť/, 14.4 Gtex/s, 4.8 Gpix/s /fillrate/
xcrap ----- 240 Gflop/s /výpočetný výkon/, 22.4 GB/s /priepustnosť/, 8.0 Gtex/s, 4.0 Gpix/s /fillrate/

V globále je to teda presne plus 50-100% v prospech Wee Urinalu. A to sa niektoré veci ako fillrate ešte špeciálnou úpravou čipu /pridaná eDRAM/ - výrazne vylepšia. Technicky vzaté môžme povedať, že nintendo tam má Xenos /xcrap GPU/ v SLI konfigurácii. Na E3 bola kopa hier a technologických ukážok predvádzaná na jednej "PC" NV 680ke. Toto GPU je výkonnejšie oproti Xenosu cca 16 až 32 krát násobne v závislosti o použitej grafickej operácie a hlavne pri použitej vyššej presnosti /fp10 xcrapu vs fp16 NV 680/. Predpokladá sa, že GPU o podobnom výkone dostane aj pravý next gen. Wee Urinal by teda mal mať GPU slabšie asi 8 až 16 krát oproti takej PS4ke. Konverzie špičkových multiplat hier /grafika, fyzika, AI kód bežiaci na GPGPU/ pre Wee Urinal budú takmer nemožné. Uvidíme, zatiaľ len tak hádam z kávovej sedliny.

O CPU Wee Urinalu snáď len toľko. Povedzme, že je o trošku pomalšie ako to v xcrape. Xcrap CPU si porovnajme s PS3 /CELL/. Opäť jednoduchá matika. Xenon /CPU/ má tri jadrá, šesť vláken a tri výpočetné WMX jednotky na jadro. Tie zvládnu 8 FP operácii na jeden takt a takto dostaneme 76.8 GFLOPs. Ak budem veľkorysý a pripočítam tam aj 2 FP ops na takt ako dar od FPU jednotky pri každom jadre /čiste teoreticky, lebo ich simultánne použitie s VMX je zjavná kravina/ tak to máme  - 76.8 + (2 * 3.2 * 3) = 96 GFLOPs a ani o milimeter viac. Ušetrím vás výpočtov pre CELL CPU a dodám vám hotový výsledok = 211.2 GFLOPs pri použití centrálnej PPE a siedmych SPE /jedna je od výroby blokovaná/. V kocke je teda Wee Urinal vlastne Xcrap+ so SLI GPU a jedným giga ram, a podobne ako ten MS šmejd - bez HDD.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****