21/02/09

Kulervoucí

Už keď pozerám telku, tak dokumenty na Discovery kanále. Toť včera večer som zachmúrene sledoval množstvo ručnej práce, ktoré výžaduje jeden jediný pinball stôl. Kilometre ručne naťahaných káblov, nepreháňam. Vŕtanie základnej drevenej dosky, osadzovanie všetkých tých pohyblivých, a statických serepetičiek. Záverečné zdĺhavé testovanie. Žalúdok mi okamžite hlasno zaškvŕkal za poriadnym kusom virtuálneho žrádla. Moja osobná jednotka - Slamtilt /Liquid Dezign, 1996/. Posledný veľký klasický 2D pinball pod patronátom 21st Century Entertainment. Všetci určite poznáte ich úžasné herné portfólio, primárne vyvíjané pre domáce herné počítače Amiga. Pinball Fantasies, Pinball Dreams, Pinball Mania, Pinball Illusions /všetko od vývojárov z Digital Illusions/. Časom sa celá kompilácia prebojovala aj do DOS, a WIN PC prostredia. Je však nemiestne predpokladať, že by mohli akokoľvek konkurovať dokonalému skrolingu, hudbe a veľkej TV obrazovke Amiga verzií.


Netvrdím, že Slamtilt je nevyhnutne ich najlepšou hrou /aj keď si to myslím, hehe/. Dokonale hrateľnou však áno. Hlavný hrdina - oceľová gulička v špičkovej AGA palete sugestívne odráža všetky záblesky svetelných zdrojov, výborne simulovaná hmotnosť a hybnosť. Najväčší ťahák - obrovské množstvo animácii, minihier, efektov na "LED dot matrix" panely umiestnenom nad hernou plochou. Toto nie je len tak nejaké pinkanie si loptičky o stenu. Na každom tématickom stole sa dá rozohrať hotová story kampaň. Takže budete štartovať auto, zaradíte tam dvojku, a v následnom dragster preteku získate 10 000 000 bodov. Niektoré minihry /napr. obdoba mario kart/ hrajete priamo BEZ použitia guľky na tom LED displayi. Na inom mieste budete ovládať päť ši šesť gulí naraz.


Herné stoly sú štyri: Pirates /báječná hudba, hľadanie pokladu, bitky lodí, hádzanie nožom, môj rekord sa tam hýbe niekde okolo dvoch miliárd/, Night of Demons /rezanie zombíkov motorovou pílov, zneucťovanie hrobov, útek pred vlkodlakom, strieľanie batmanov/, Ace of Space /krása, je tu všetko od laserových mečov, cez Votrelca, po únik z Hviezdy Smrti/, Mean Machines /začiatočníkom odporúčam skočiť práve tu, drsné osemválce a pach benzínu/. Dnes nám to už pripadá bežné, ale v tejto hre to bola novinka. Trieskanie do stola zo všetkých strán.

Technické Win XP SP2/3 okienko. Alebo ako to rozbehať. Stiahol som tento torrent /balík obsahuje aj iné pinbally, dajte SKIP, berte iba Slamtilt - update: oprava nefunkčného odkazu/. Win verzia ma 12.1 mega. Preverená NOD32kou. Bez červov a trojanov. Neskúšajte hru inštalovať cez SETUP.EXE , nepodarí sa vám to. Bang - DirectX konflikt. Skočte priamo do GAME priečinku a kliknite na SLAMTILT.EXE, obrazovka žčerná, ubehne pár sekund, vy čakáte a hra spadne, OS zamrzne. Radím vam preto NEČAKAŤ, a hneď pri nabehnuti BLACK skrínu - mačkať ENTER !! Ocitnete sa priamo v hernom menu. Upravte si ovládanie. Štandardne sú obe flippery na shiftoch, enter strieľa guličku. Funkčná klávesa F1 spúšta novú hru. Escape ju končí. Ak skroling nebude plynulý, nájdite si DXDIAG.EXE /search HDD, na tom kde máte Win inštaláciu, inak by to malo byť v SYSTEM32 priečinku Win foldera /, a vypnite Direct Draw akceleráciu. Sám to mám vyskúšané pre WIN XP SP3. V zálohe ešte máte prepnutie do Win95 kompatibility módu /pravé myšítko stlačiť pri kurzore položenom na slamtilt.exe, a via properties to tam naswitchujte /. Ok. Mne to beží ako po másle, a dunia mi tu Amiga sample, a hudbička, lovu zdar. Božská zábava.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****