22/10/08

Chobotnica

Ako všade, tak aj tu často lietajú hodnotenia hier z rôznych zdrojov, posledný argument flameboya zahnaného do kúta. Tiež sa ma už mnohokrát kde kto pýtal, kto je pri hodnotení hier najviac košér. Človek, inštancia. Moja aktuálna odpoveď je - definitívne ignorujte tie číselka a kecy. Ignorujte Gamerankings, druhou najlepšou hrou VŠETKÝCH čias je podľa ich "výpočtu" a zozbieraných dát - GTA4 pre PS3. Dôveryhodné, že. Jednotkou je Ocarina, ktorú nechce nikto hrať. Vedie pred Rockstarom o 0.194 %, premakané na tisícinu percenta. Bezradné pohľady teda upierate na špecializovanú sajtu venujúcu sa meraniu všetkého druhu, od filmov po hry - Metacritic.com. Aspoň okom hoďte na metodiku ich práce /FAQ - How We Calculate Our Scores/.

Prišiel však odmäk, a voda podmyla tu fasádu zo žuly po zistení, že nezávislé hodnotenia hier samotnými hráčmi sú vlastne od začiatku nefunkčné. Ide skôr o súboj medzi dvoma klanmi, kto komu nakliká viac núl a negatívnych hodnotení. Naposledy sa to podarilo pri hre LittleBigPlanet, kde "skóre hráčov" padlo až na cifru 5.8/10. Každému vrátane šefá stránky bolo jasné, ktorá tu bije, nasledovali preto nepopulárne opatrenie spojené s povinnými registráciami, nutnosťou slovne zdôvodniť svoje hodnotenie a podobne. Detské hry. Potom je tu tá druhá kôpka čísel od samotných herných sajtov. Sám pre seba som si povedal, že sa nikto neopováži dať LBP menej ako 9/10. Sú to také psychologické manévre, aj sajty, ktoré SONY a PS3 bytostne nanávidia, alebo sú za to platené /kotaku, gamespot, ign, 1Up/ sa neodvážia napľuť na tento projekt, o ktorom všetci "vieme", že je : rozkošný, rodinný, tvorivý, revolučný, komunitný, a neviem čo ešte. Preto ma pobavilo, keď tam zasvietila "osmička" od bulvárneho VARIETY. Neviem, čo tam vlastne robia, je to webzin o všetkom a ničom, ktorý raz za čas mrskne na papier pár slov o nejakej videohre, alebo IT slezine /proste drobná príloha novín ako SME, alebo Mlada fronta DNES/. Čítam teda tie generické blafy, na konci však žiadne "číslo 8" nevidím. Ehm, asi si ten ich metakritický FAQ musím pozrieť lepšie.

"All critic scores are converted to a 100-point scale. If a critic does not indicate a score, we assign a score based on the general impression given by the text of the review."


Píšu - každé vaše hodnotenie bude nami metakonvertované do 100 bodovej stupnice. Ak recezent cifru na koniec svojho članku neprilepil. Urobíme to zaňho, podľa DOJMU, ktorý sme z toho textu získali. Neuveriteľné, šialené, a zvrhlé !!! Takto teda fungujú títo chudáci. Aby bol obraz kompletný, mali by ste vedieť, že Metacritic a /hehe/ Gamespot sú vlastnení americkou firmou CNET Networks, ktorá je oficiálne a dobre známa svojim zaujatým postojom voči PS3 a SONY značke. Naopak sú až po šnúrky baletných cvičiek vrazený do anemickej americkej billovej rite. Patrioti. S Microsoft Corporation úzko kapitálovo a záujmovo previazaný. Ak už teda nikto nechce ohodnotiť tú PS3 srandu horším skóre ako 9/10. Vyrobíme si ho. Tu osmičku tam teda dal Bill. Bill sa bojí Sackboya.

Update - 25.10.2008, 09:00 : Sonyboys nelenili a pri hodnotení hry Gears of Joke 2 na sajte Metacritic to vrátili xbotom aj s úrokami. Chutných 2.6/10. LBP bolo pomstené, vojna však pokračuje pri naklikávaní núl pre Resistance 2.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****