01/08/08

Neslávny koniec DVD

V najlepšom sa má odísť, a kto šetrí nemá vždy za tri. Pri pohľade na zastaralý, zkriplený "lacný" xcrap brzdiaci nielen svojim archaickým DVD médiom technologickú úroveň dnešných multiplatformých hier, už aj nejeden xbot krúti hlavou. Je to ako keby chcel kártridžová N64 konkurovať PSone s jeho CD mechanikou. Na problémy s miestom sa sťažoval ako PGR, tak aj Forza tím. Hry na to zaplatili následným orezom a vypustením mnohých features. Tvrdo na to doplatila GTA4. Slabých 6.5 giga priestoru je vážne dobrých iba pre GTA šantenie na PS2ke. Chudák Fallout 3 vyzerá vďaka xcrapu ako Monkey island 2 natlačený na jednu floppy disketu /pôvodne 11/. Niekedy v roku 2010 dostane billov šmejd degradovanú FF13 komfortne rozsekanú na aspoň 5 častí. Najnovším prírastkom do zbierky je nekompromisné vyhlásanie nestora fps žánru - Carmacka na prebiehajúcom QuakeCone.



Ich ambiciózna sandbox hra RAGE bude na xcrape vyzerať horšie z dôvodu nevyhnutnej degradácie kvality herných asetov /zvuk, modely, textúry/. Carmack kašle na microsoft a jeho túžby mať všetko za každú cenu na jednom disku. Proste to NIE JE kde napchať. Hra síce bude na dvoch DVD, plánovali však skôr tri. Poplatky a náklady by však vyskočili neúmerne vysoko, táto možnosť teda padla. Xboti sa dočkajú aj elegantného prehadzovania diskov pri plnej jazde z mesta A do mesta B. Ako som povedal - veľmi komfortné a nadčasové. Bill sa celému tomuto problému vyhol tvrdením: "budúcnosť patri digitálnemu sťahovaniu". Zabudol mi však povedať aké riešenie ponúka kým ta doba príde, za akú dobu stiahnem 50-150 gigabajtov v "tom čase", a kde ich uložím v roku 2010-15. Neb podľa nich su optické úložiska prežitkom. Bude snáď v xcrape 720 terabajtový hadr ?? RAGE teda na PS3ke zažiari na jednom BR disku, PC a MAC verzia dtto /plus degradovaný DVD port/, xcrap dostane iba to najhoršie. Mimochodom aj Carmack vylučuje digitálnu distribúciu ako RAGE, tak aj DOOM4ky. Obe bežiace na ich najnovšom ID tech 5 engine. Koľko DVD placiek bude potrebovať Záhuba 4, čo myslíte ??

Update: Video,v ktorom Carmack hovorí o id Tech 5 technológii a podotýka, že objem rozbalených textúr v hre RAGE sa dotýka 80 gigovej hranice. Aj v komprimovanej podobe to unesie iba kapacita BR disku, xcrap preto skončí s textúrami na PS2 úrovni . "Next gen" kvalita jedine na PS3ke.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****