09/08/08

Čo keby ??

Opäť si urobím môj obľúbený retro odskok do ďalekého 8 bitového praveku. V rámci zachovania plurality názorov obídem širokým oblúkom moje "almighty" speccy, a vrhnem sa na hnusný Commodore 64. Nebudem tu kvákať o jeho super hrách ako Last Ninja, Pirates, Maniac Mansion, Zak McKracken, Turrican, Armalyte, Project Firestart atakďalej a veľmi ďalej. Ak ich nepoznáte, utekajte si dať lemon64. Nepochybne každý z majiteľov osembitu závidel Amige 500, alebo Atari ST ich audiovizuálne nadupané hry. Nebudeme si klamať, pekné intro, samplovaná hudba, a desiatky farieb v poli, to vždy poteší. Ukážem tu pár zúfalých pokusov, a jedného kuzelníka, ktoré sa pokusili túto situácia zvrátiť a chýbalo im iba tak málo. Alebo, o hrách čo sa nedožili dokončenia.


Another World a Flashback sú nezabudnuteľnými "filmovými" akčnými adventúrami od Delphine Software International. AW je dokonca dielom jediného muža Erica Chahi. Iba blázon by si mohol myslieť, že C64 zvládne tu kopu dát, atmosféry a grafiky. Jeden sa však našiel. Russ Michaels. A mal plán. Dokonalú konverziu Flashbacka bez ztraty jedinej animačky, levela, hudby a sprajtu. Predsa C64 dokázala, že také AW intro sfúkne bez zadýchania. Malo to jeden malý háčik, chcelo to viac pamäte. Russ sa však spoliehal na širokú dostupnosť týchto zariadení na trhu. Ramcard/Ramlink zariadenia napríklad od Creative Micro Designs /jedno mega pamäte na SIMM module s vlastnou baterkou/. Bleskom vytvoril dva ukážkové obrázky /menu a ingame/, ako by to asi vyzeralo. Celé to hodil na flopáč prilepil ku Commodore World magazínu so slovami : prosím, predobjednajte si túto hru za 13 libier. Pri dostatočnom záujme hráčov, by sa projekt dokončil. Bohužial, záujem nebol žiaden, a práce na jej porte sa skončili. V neskoršom intervijú autor povedal:

"Z amigy som preniesol-zdigitalizoval celý úvodný level, džungľu. Samozrejme bolo nutné urobiť ručné korekcie grafiky do limitovanej 16 farebnej palety C64. Sprajty a animačné fázy hlavnej postavy však boli takmer hotové, dokonca aj kolízny systém. Takže sa dalo po levely chodiť. Rozbehal som aj editor na návrh bitmáp potrebných ku výtváraniu ďalšej grafiky levelov."


V druhom kole si dáme ešte niečo viac náročnejšie. Alebo ako prekonať bájnu ULTIMU. Snažili sa o to vývojári z Electric Ballhaus, nemci majúci na triku vynikajúcu obchodnú strétégiu pre viac hráčov - Die Fugger /Amiga, Atari ST, C64, CPC, PC/. Niečo ako legendárne MULE. V roku 1988 v decembrovom čisle ASM plátku navnadili hernú verejnosť na svoju super hru ALBYON. Ako som už spomenul, mala prekonať Ultimu V /v tom čase v obehu aj na C64 platforme/ po každej stránke - rozsahom, dĺžkou, prepracovanosťou. Trochu čísel : 8 plných obojstranných floppy diskov, 800 grafických ikon /Ultima mala 512/, 10 000 sprajtov, luxusné proporčné fonty, animácie všade, 3D bojová obrazovka, kvantum postav, prepracovaný manažment všetkého, bola toho kopa. Dokonca bola funkčná ukážka predvádzané na demo party "Der Computer-Club e.V.", po Albyone sa však potom zem zľahla. Pravdepodobne príliš veľkolepý projekt, málo času a peňazí.


Trochu si oddýchneme od vážnych tém a skočíme na konverziu amigáckej platformovky Silly Putty. Po predchádzajúcich gigantoch sa to zdá ako malina na jeden hryz. Duplom, keď na tom pracovali kapacity ako špecialista na grafiku Robin Levy, alebo jeden z nejlepších C64 kóderov John Kemp. Obaja stoja aj za technicky dokonalým R-type klonom - Armalyte C64. Obaja však "zlyhali", doľahla na nich kríza stredného veku. Uprostred prác sa na to Levy vykašľal, a opustil osem bit scénu. Skočil na amigu, kde pracoval na ďalšej známej platformovke - Ruff 'n' Tumble. Nahradil ho zelenáč Jed Adams, ktorý mal celú grafiku dokončiť /sorry, naozaj mám iba jeden obrázok by Levy/. John načisto vyhorel na konverzii animačného systému tej plastelinovej guľky. Kameňom úrazu bola enormné množstvo animačných fáz /hlavne v horizontálnom rozpľaštenom stave/, ktoré spotrebovali tak veľké množstvo sprajtov, že ich neostalo dosť pre ďalšie NPC. Rýchlo sa míňajúca pamäť, a množstvo ďalšich technických problémov. Morálka klesala. Frustrovaný, znechutený a unavený perfekcionalista John sa na to nakoniec vybodol úplne. Až tak, že skoncoval s herným priemyslom nadobro.

Takto by som mohol pokračovať veľmi dlho. Zrušený Turrican 3, vypiplaný engine, kopa sprajtov, veľký neblikajúci bosovia. Umrtvený Populous. Fantasticky vyzerajúca DUNE 2 /slováci ??/. Nedokončený Prince of Persia, Last Ninja 3. Neuveriteľný paralaxne skrolujúci Deadlock /grafika opäť Robin Levy/. Takmer hotový Obliterator. Zoznam je veľmi dlhý, skôr než upadneme do depresie, trochu prozacu.

Uvádzam totiž skutočne epickú DOKONČENÚ hru. Pot a krv. Desať dlhých rokov vývoja /1991-2001/. Killer-app de luxe. V máji /květen/ roku 1990 sa skupina maďarských hráčov rozhodla vytvoriť si vlastnú hru inšpirovanú tým najlepším, čo mali radi /Wasteland, Neuromancer, Dragon Wars/ doplnenú o veci, ktoré im tam chýbali. O pol roka neskôr sa začali titánske práce na megalomanskej adventúre/RPG - Newcomer. Nič podobné v tomto rozsahu na C64 nikdy nevzniklo, a ani už nevznikne. Postapokalyptický scifi horror. Mohli ste stretnúť 120 postáv, každá s vlastnou grafikou. 50 rozličných prostredí. Nelineárna štruktúra. Situácie a konflikty riešiteľné viacerými spôsobmi. Prejdite hru sám, alebo sformujte skupinku až zo 6 členov. Frakcie. 80 statických obrázkov umocňujicich atmosféru. Celú hru si prejdite z pohľadu prvej osoby. Nádherná grafika. 7 plných obojstranných diskiet. Minimalizované čakanie počas nahrávanie, a prehadzovanie diskiet. Báječné intro a outro. Týždne, mesiace trvajúce putovanie. Nájdite niekoho, kto vás naučí otvárať si dvere bez kľúča. Prevleky. Sledujte stopy v piesku. Vykopte si poklady. Vyšplhajte sa na hory. Zbierajte zbrane a predmety po padlých NPC, hrajte kocky. Exp-skill-level UP. Labutia pieseň tohto osembitu, ktorú už na Spectre a Atari určite neprekonáme. Teraz si zožeňte romku a emulátor a pusťte sa do toho. Prečo ste vlastne odbachli svoju ženu hneď v druhom zábere hry ??

intro






hra



No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****