04/06/19

Parasyte


Anime /2014-2015, jedna séria, 24 dielov/ ako to už v krajine Nippon býva, predchádzala tomu úspešná manga 1988-1995. Roky 80te a teda zaručená disco kvalita. Hranú verziu so živým hercami ignorujem. Prečo tu dávam práve tento anime flák ? UPC mi ku novej zmluve na kabelovku prihodilo dočasne aj "premium" HBO kanály, takže Venom /film, 2018/. Prvá vec v Sony's Marvel Univerze. Neuveriteľná srágora, ktorú som s premáhaním včera dopozeral. Natočili to za 100 mega, zarobili 800. Jednoznačne kalkukovali s tým, že sa chudák anglosas namotá, Venom je u nich asi niečo ako u nás Iľja Muromec. Tak sa na to stádovite valili. Hardy je OK, obludka Venom je OK. Jej potenciál síce vďaka impotentným scénaristom začína a končí hláškou: "zbaštíme tým čurákom ksichty a hlavy dáme na hromadu", ale poteší. Nič viac už tam nie je. Paštúnsky cigoš ako záporák, v inom svete maximálne NPC po lobotómií. Akcia slabomyseľná a nudná. Vývoj vzťahu Hardy-Venom minimálny /"dobrí lidé nepapať", "zlí lidé = palivo"/, na viac niet času, koniec filmu.

L33-37
K-2SO
TARS

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Všimli ste si, že už viac rokov je v týchto fantaskne scifi nezmysloch skutočnou hlavnou hviezdou väčšinou niečo prudko hláškujúce, pokiaľ možno neživé, najlepšie robotické, schvaľujeme aj parazitov /Venom sa teraz nasiera/. Prepadák Star Wars : SOLO s robotkou L3-37, ďalšie slabé Star Wars: Rogue One s K-2S0 a konečne prdlačkový Interstellar s TARS. Som skalný fanúšik SW a scifi vôbec ale nebyť tých robotov tam, niet o čom písať.
 
Nazad ku Parasyte. Všetko čo má Venom má aj toto anime krát desať. Invázia bubákov ale nie po kúskoch .. v húfoch so všetkými dôsledkami. Venom v Parasyte sa volá Migi. Migi je po japonsky ľavačka. Nie tá, s ktorou si honíte ale ľavá ruka, ktorú náš parazitický symbiont obsadil. Pôvodne to mala byť hlava ale viete .. okolnosti. Migi tím vážne trpi, je to veľké zlyhanie a robí to z neho strašného lúzra ako ten Venom vo filme. Hlavný ľudský hrdina tiež nie je žiadna výhra - strašný sraľo so škuľkami, fackovacia držka, kôpka zakomplexovaného virgin nešťastia s posttraumatickým syndrómom. Avšak dostane do rúk /do ľavej ruky/ skutočnú moc a snáď to dobre dopadne. Spoilers nebudú.


 Migiho theme podmaz, nielen moja oblúbená scéna S1ep05, kde to zahraje

V Parasyte sa veci medzi hlavným hrdinom a parazitom skutočne vyvíjajú. Pomaly, podrobne, dôkladne. V jednom tele sú dve identity. Migi je na začiatku prostý akejkoľvek empatie alebo morálneho kódexu. Cynický, prísne pragmatický, nehumánny bazmek /Venom non plus ultra/, z čoho pochopiteľne okamžite vyplývajú pre široké okolie patričné implikácie. Menia sa nám obidvaja ale nie tým istým smerom, uf. Ľahké filozofické minimum, existenčné problémy, bladerunnerovské otázky ale veľmi striedmo. Inak more krvi, odkazov na The Thing, rozsekané telá, jednotky SWAT, boje parazitov vo svojich ľudských nosičoch medzi sebou, "kŕmenie", scéna ala Aerith /ako v FF7/, len tentoraz zdochne Tifa, škoda jej. Nečekajte šťastné finále, slzička stečie po tváričke, ešte teraz som plný sentimentu.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****