23/06/19

Blade Runner 2049


Otrocký rimejk originálu z 1982. Scény, témy, situácie, postavy. Mohol by si to analyzovať po záberoch a bolo by čo písať v seriálovom pokračovaní na pol roka. Išlo by však o slabomyseľné zabíjanie času. Zabudli sa chlapci s novým filmom posunúť v čase a úplne rezignovali na objektívnu morálku, prvé prikázanie a zdravý rozum. Uviazli v pasci službe fanúšikovi a nepodarilo sa im preraziť mantinel vlastnej obmedzenosti. Rozhodne si preleťte môj starší članok ku pôvodnemu Blade runnerovi, aj ja som to musel bez hanby urobiť.

Ideme na to. Opäť pohľad do oka, do duše, do tváre boha. Už však neletíme nad temným mestom s komínami chrliacimi pekelný oheň, sme nad pokojnou "bielou" krajinou pokrytou solárnymi elektrárňami a foliovníkmi kde v tichu dorastá vysokoproteinový červ. Drax the Destroyer sa stará o vaše hladné žalúdky. Hral tam iba pár minút, bolo to však veľmi milé a úplne ľudské.

- "Morphology? Longevity? Incept dates?"
- "Don't know, I don't know such stuff."
- "I just do eyes, j'j'... just eyes... just genetic design, just eyes."
- Bladerunner /1982/ - do božích veci sa inžnier veru nemá čo miešať

Gosling zabíja síce bezcitne ale zásadne v sebaobrane, tuším aj Ford a Rachel to tak robili, svedomiu sa trochu uľavi. Viete o čom, že v Homérovej Iliáde sú hlasy bohov, ktoré borci celý ten epos počúvajú, vlastne hlasom ich svedomia, čo je morálny imperatív v nás, teda duch boži. V podstate ďaleko od pravdy ani neboli. Oko vylúpneme ale na vrchol pyramídy ho zabudneme položiť. Ten film nepozná základne postuláty a teologické dogmy. Videl si zazrak života Gosling, narodenie dieťaťa. Cisárskym rezom, vojenským nožom. Nie.

Normatívna previerka. Kontrola mentálnej stability po traumatizujúcej príhode. Absolutne brilantná verzia starého Voight-Kapf testu, výborné. A vychádza zo štadardného testu, ktorý môžte absolvovať aj dnes. Evokované potenciály, EEG a K status agent K, nedá sa to oklamať. Gosling, dnes si este v pohode, dostatočne si neprecitol.

Maďarská cuchta na schodoch /odkazov na prvého blejda je tu more/. Gosling sa snaží nájsť vstupný port domácej paničky Joi.  Dokonalá manželka kubánskej národnosti výšky 168cm. Syntetik s telom v romantickom vzťahu s AI bez tela. Zúfala dezilúzia ľudskosti. Už nám chýba len vyriešiť problém s replikantom rodiacim deti. Poviem vám tajomstvo. Súčasná špičková neurobiológia, kybernetika úplne vylučuje možnosť nahratia ľudského vedomia do počítača, dokonca aj schopnosť ľubovoľnej AI si začať uvedomovať sama seba,. A tvrdia to dosť ultimatívne. Nikdy sa to nestane.

normatívny test je prepis viet tejto knihy milá Joi, Nabokov píše o smrteľnosti človeka,
o bohu a živote po smrti a celé to hádžeme na hlavu úbohého replikanta

Koniec hrania. Povedzme, že pôvodný Blade Runner kĺzal po povrchu veľkých tém ako - čo je život, vedomie, city, sex, rodenie detí, život a smrť. A zvládne to aj umelina. Odpovede už poznáme a Bladerunner 2049 sa o nič viac tiež nesnaží. Starý Blade Runner, jeho prostredia, postavy sú naturálnejšie, autentickejšie, každý jeden charakter v novom filme za svojim starým náprotivkom výrazne zaostáva. To však nie je najväčšou chybou 2049ky. Tou je infantilne zmeškaná príležitosť na vytvorenie niečoho omnoho lepšieho ako Deckard and co. Slabošsky sa vyhli skutočnému konfliktu.

"Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh. Ono bolo na počiatku u Boha. Všetko povstalo skrze neho a bez neho nepovstalo nič z toho, čo povstalo." Prvé vety evanjelia podľa Jána hovoria, že sa sa nám ľuďom nikdy nepodarí "zostrojiť" život, život s vedomím, život s morálkou. Žiadna ľudská AI, žiadny replikanti, agent K či Deckard. Potom by však nebolo o čom písať ani točiť sci-fi filmy. Akceptujme teda možnosť, že naše vlastné stvorenia získajú vedomie. Mimochom, lebo viem, že nikto z vás nemá o teológií ani páru - kto je Slovo /Logos/ a na ďalšie komplikované teologické, filozofické otázky sa pýtajte kľudne pod článkom.

V poriadka máme syntetika. Má tento syntetik v sebe morálny zákon, ako sa tam dostal ak jeho tvorcom nie je Logos ? Nielen otázku existencie morálky, jej pôvodu riešime celé tisicročia /filozofia je úplne bezradná, Kant pozdravuje/ a bez nej ste buď zviera alebo vec. Tento problém sa snaží nadhodiť iný sci-fi film Ex Machina. Opať evanjelium podľa Jána 14:6 - "Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa." Cesta je tzv. objektívny morálny kódex garantom ktorého je Boh, neexistuje iná alternatíva. Pravda - kde patrí aj sedem základných filozofických otázok: Kto som ja? Odkiaľ prichádzam? Kam smerujem? Čo je pravda? Čo je krása? Čo je dobro? Čo je bytie?

A život. Pointou nového zákona je porazenie smrti. Dar večného života avšak za jednej hlavnej podmienky - bezvýhradný a absolútny vzťah s Kristom. Nie philia ale agape. Zdá sa vám, že sa naši replikanti zapojili do tohto kolotoča ? Čo tzv. problém  slobodnej vôle alebo paradox existencie zla ? Nič, však. A poviem vám že nič z toho ani od scenáristov nečekám. Rozhľadený, teologický podkutý autor sa totiž už dávno vydal opačným smerom.

Neuromancer alebo Kantos Hyperionu zo svojich replikantov a AI ľudí nerobia. Plne si uvedomujú to čo som napísal vyššie. Ak teda tieto entity v sebe nemajú duch boží, neriadia sa žiadnou morálkou, neprahnou za telesnosťou a ich veci nie sú vecami ľúdí. Ako vlastne vyzerá ich samotná existencie, atribúty, ktoré ich definujú, ako dopadne ich stret s nami, o čo im vlastne ide, aká je ich "teológia", ak nie sú z boha, sú z diabla ? Boja sa jediného boha existujúceho mimo priestor a čas ? Obe tieto knihy /a mnoho ďalšich/ sa v tom s chuťou vŕtajú a ponúkajú pohľady z druhej strany. Extrémna inakosť, cynicky mrazivé. Do tohto boja sa Bladerunner 2049 nezapojil, je to iba rozprávka o Pinocchiovi s otvoreným koncom.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****