06/06/19

Google Stadia


Sumár. V roku 2020 zaplatíte fy Google nejakých 10-12 euro mesačne a natívnym google ovládačom  ale rátam, že aj s dualshockom alebo iným podporovaným potom v okne prehliadača Chrome kdekoľvek na svete hrajete hry, ktoré ste si predtým kúpili za plnú cenu. Cloud služba. Bitstream dát prúdiacich z Google datacentier smerom ku vašemu zobrazovadlu. Odporúčaná sila spojenia pre 4K/60/Dolby video je internet linka o rýchlosti aspoň 35mbit/s. Ak nechcete platiť mesačne predplatné, je tu bezplatná robotnícka verzia v nižšej kvalite 1080p/60/stereo. Niečo som na tomto biznis modely asi nepochopil, ale s tým sa dokážem vyrovnať.


V aktuálnom roku 2019 je situácia mierne neohrabanejšie, na triválnu browser appku zabudnite, potrebujete Google Chromecast Ultra. Hnusná mala krabička s vlastným napájaním zo zásuvky v stene.  Celé aj s ovládačom vám to ako Founder's edition Google predá za nejakých 129 či 169 USD, nevidím dobre. Aj buddy pass, game pass na pár týždnov. Ak tomu stále nerozumiete - ide vlastne o virtuálnu konzolu, uloženú na "ich" počitačoch. Oni sa zároveň starajú o eventuálny upgrade HW,  softvérové patche a všetky tie srandy, ktoré teraz vaša PS4 pravidelne sťahuje a inštaluje.

Čo sa stane s vašimi hrami, celý portfóliom, knižnicou až to Google vzdá a služba zanikne ? Kto-ho-vie. Ako budú fungovať multiplayer hry. Nevieme. BF uložené na EA serveroch, BF uložená po dohode na Google serveroch. Strašne množstvo premenných. Ping, lag, handshaking. Nečekajte perfektne funkčnú službu minimálne v prvom roku jej života.

Chystá Google vlastnú "lokálnu konzolu", fyzicky prítomnú ? Možno. Na jar toho roku tuším na GDC 2019 Google mlelo niečo o dvoch položkách: Project Stream a Project Yeti. Stream už "poznáme", Yeti asi "spoznáme." SONY, Microsoft, Nvidia, Amazon, Apple každých z nich si v tejto stream oblasti môže/chce namočiť zobák. Nemusím vám otrocky vysvetľovať, kto má k dispozícií masivnú infraštruktúru vitálnu pre uloženie a streamovanie miliárd petabajtov dát. SONY to nie je.

Konkurenčná SONY PSNow - za stovku ročne ponúka neobmedzený pístup ku stovkám hier, ktorých počet sa zväčšuje. Stádia vám za "stovku" ročne ponúkne možnosť streamovať hry, ktoré si najprv musíte kúpite. Opakovanie matka múdrosti a ideme ďalej.

Vlastní SONY objektívne významú službu Youtube ? Nie. Stadia je s ňou intímne integrovaná. Čo je dnes najobľubenejším "herným športom" ? Čumieť ako niekto iný hraje a komentuje to. Proste hulákúci ultras na štadióne. Google vám tam pridá po novom ikonku - "crowd play". V MP gamese tak môžte ako pyšný majiteĺ Stadia priamo skočiť do hry svojho obľúbeného youtubera. Iste - 1 000 000 totálne besných obdivovateľov to naraz urobiť nebude môcť. Šup s vami do čakárne. Lobby.

 Google assistant button /poradí, keď sa zaseknete pri bossákovi, vážne !!/

Starý vtip nás atomových fyzikov hovorí, že od magickej jadrovej fúzie sme asi 30 rokov ďaleko. Túto vetu som počul v roku 1985, aj o 15 rokov neskôr, najnovšie pre dvoma dňami. Živý cieľ, mrška neposedná. Pokusov o funkčné /v tom jednom slove je všetko od ceny, stability, celková robustnosť, marža, zisk/ streamovanie hier sme už za tie roky zažili niekoľko. PSNow sa snaži odlepiť zadok od zeme už pomaly päť rokov. Nedávno prebehli aj nejaké zbližovacie tance s Microsoftom na túto tému. Osobne tu ja globálne po celom svete potrebnú infraštrukúru zatiaľ ešte nevidím, tak dovidenia skôr ako o tých 30 rokov. Blízka budúcnosť je stále ešte v mašine vo vašej cimre a nejaký ten "ľahký" streaming k tomu A mobilná 5G sieť, hej som s ňou otravný, no samsung už pracuje na šiestej generácií.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****