10/06/19

E3 2019 - Microsoft


MS ešte pred E3 sľúbilo, že sa pokúsi dostať čas prezentácie pod hodinu a pol, že budeme utopení v mori hier, že po pódiu bude behať čo najmenej ľudí a ich reč bude čo najkratšia a na konci príde kúzelnik, teda nový Xbox. Made in USA. SONY tento rok E3 vynechala, bezmocne čaká na ranu z milosti.



The Oouter Worlds /Obsidian Entertainment / - scifi RPG vo first person perspektíve na Unreal 4 engine. Zlé jazyky tomu hovoria kópia Fallouta alebo Skyrim. Obsidian tesne unikol akvizícií Microsoftom. Hra teda bude na všetkých hlavných platformách vrátane PS4 a bude to fajn vec.

Ninja theory a ich hra Bleeding Edge, trailer unikol ešte pred E3 a ide o 4x4 MP rubanicu v arénach. Ninja Theory má na triku single player hry ako Heavenly Sword, Enslaved, DMC, Hellblade, takže to MP je pre nich celkom herná zmena, tento žáner však nie je príliš vďačný, veĺký pretlak a BE podľa mńa zmizne z očí do pol roka. ORI séria  - starší Ori and the Blind Forest a novší Ori and the Will of the Wisps - dnes už klasický, kvalitný 2D platfomer s 3D prezentáciou, niečo ako Rayman. Minecraft Dungeons - izometrická, 4xkooperačná, ľahko diabloidná povrchná blbosť.

Pribehol Phil Spencer, pribral ako prasa, čo som ho pár rokov nevidel, XXL tričko, standing ovation, nejaká božia kravička tam stojí s prekríženými rukami do X. Zaplatený MS troll. "Bilióny čo hrajú hry", ich bilión je naša miliarda, takže 2 miliardy denne hrajú gamesy po vsetkých svetových kontinentoch. 100M z ich je na PS4ke, takže zvyšok sú asi tie mobily, deprimujúca štatistika.

Star Wars Jedi: Fallen Order - ak som to ešte nepovedal, dev tim z toho chce mať niečo ako menej náročný Dark Souls, važne. Unreal engine, trochu sa šetrilo na prezentácií, funkčná gfx ale nič úchvatné. Traverzovanie po vertikále aj horizontále. Inšpirovali sa všetkým od Uncharted, cez Laru po Assassin Creed. A v každej scéne musi s revom prelietieť Tie Fighter.

Tmavý lesík, pekný, baterka v ruke a chatka a opäť lesík a krovie a pes a lišky a šakaly. A bubáci. Tie stromy, tie konáre su fakt dobré. A chlapík čo stoji v rohu a čumí do steny, to je zjavne pop kultúrny blair witch odkaz. Aha ono je to naozaj Blair Witch hra.  

Cyberpunk 2077, CD projekt, poĺska psia kref a Cyberpunk. táto hra by si zaslúžila viac ako stream dát z 5400rpm HDD a archaický HW prvého Xboxu. Ako som už povedal, W. Gibson by sa posral od smiechu, keby videl tuto dadaistickú verziu cyberspacu, cyberpunk budúcnosti. On bol Shakespeare, otec zakladateľ tohto žánru, jeho postavy bola čistá energia, priestor žil ako kambrijská explózia, matrix bola Shangri-la.  Toto je maturitná čislo ala FC Warsawa. Ale zatial beží po celý čas iba animačka a už cítim koniec. Bože dobrý herný panduľák s ksichtom Keenu Reevesa. A živý neo vzápati aj nabieha na scénu. Chudák, vidim na ňom, že to "neciti" a kvaká naučené repliky, neautentické, zhovadili ho pekne. Nedôstojne. Konečne trochu hry. Release date: 16.4.2020. A ešte niečo - Keenu Reeves hral vo filme Johnny Mnemonic /poviedka W. Gibson samozrejne/, ide o klasický Cyberpunk materiál. Film je na draka, poviedka je OK /ide takmer o prvotinu na tému, mega slavná je novela Neuromancer, súčasť veľkej Sprawl trilógie/.

Malé hry. Táto vyzerá to ako tie srandy čo bežia na Adobe Flashke, poznáte to. Spirit farer. Ľoď ako základňa na vode, upgrejdovateľná. Chlapec čo strká nos do chlupatej čininy nejakej jelenice. Na hviezdnej oblohe súhviezde ftáka a prilba Master chiefa, tak som videl. Má to istý potenciál.

Oj, ďalsia flashovka, fakt hnusná grafika, banda žabákov terorizuje okolie plus nechválne známa sekvencia s jazdou na hoover skútri.Ide teda o Battletoads. Postupuje ďalej, menej flash, viac ručnej kresby ceruzkou strednej tvrdosti. Leporelo, dioráma. Názov som nezachytil .. ale hej The Legend of Wright. Video v rýchlom slede - mix hier 2D, pixel art, voxely, retro 16 bit, týchto smradíkov máte plné itchio gamez !! Ale aj to je treba.

Pribieha Sarah Bond. Nepamätám, že by mala až tak veľké rozbehané cecky, asi pushupky, menzes alebo augmented body. Dievča putuje po svete na 20 centimetrových  štekĺoch a hľada pre nás tie najlepšie hry. Kecy o Xbox gams pass. Hier je viac ako voľného času, a prachov mám dosť. Nie som cieľovka. A ešte raz - Game pass ultimate balík /hry, LIVE gold, plus pár kostičiek aj pre PC/, akciová cena počas E3 je 1 dolár.

Satelitné snimky, krajinky, oblaky, hory, mestá, lietadlo, letisko. MS Flight Simulator. Na 32 gigovej intel i7ke sa to ledva hýbe, veľa šťastia Xbox. Age of Empire, stredovek, cholera, dobíjanie miest, pixel art sprajtíky, furt to vyzera ako ten 640x480 SVGA hires pred 25 rokmi v Excalibur časáku. Wasteland 3. Unity engine. Opitý santa-claus hobo, izometrické postapo počas nukleárnej zimy v Colorado springs. Taktické RPG s bojom na kolá, v tíme sú aj chlapci z Torment: Tides of Numenera, bude to dobré.

Ďalší MS panák - Matt Booty. Head of MS game studios. Tiež to "necíti", všetci sú tak strojení, tento je aj zachripnutý. Rockový chrapľák. Tie isté otravné repliky. Predstavuje Double Fine production. Psychonauts hovorím okamžite ja .. neuveriteľne atmosferický 3D platformer s dušou, prešiel som na PS2ke, aj na PC. Šéf Tim Schaffer /Monkey Island, Grim Fandango, Full Throttle, je to veterán, čo niečo zažil. A dnes to bude oznam - vidim Rasputina z Psychonauts, takže Psychonauts 2. A mimochodom, MS ich kúpil, do hajzlu, trápili sa dosť s prachmi, teraz vopchali krk do slučky.

Typické Stars Wars "kde bolo tam bolo" a obligátny fly-by Tie Fighter. Leg, takže plná prdel ftipkov. The Skywalker Saga, nepochybne hit, žiaden sarkazmus. Dragonball Z : Kakarot. Kakarot alias Goku. No nič, kto ten /super/ dlhý anime seriál nevidel, má čo robiť. Pôvodný, najstarší Dragonball je ako Grandia 1 RPG. Mňamka. Táto gamesa - predstavte si 3D bojovku v priestore s masívnymi vertikálami a rozbíjaním celých pohorí, nesmrteľni demigods, čo nevedia čo s voľným časom.

Kuchyňa, darček, manžel, ups .. som tehotná. Teraz sa stane niečo pekelne nečekané. Cítim to, aj manžel to vie, on pozná budúcnosť, presne túto situáciu už zažil. Klop, klop .. kto je tam. HA, ha za dverami je polícia, Teraz to chaoticky flashbackuje, pretáča, skáče v čase. "Na hromnice o den více". Interaktívny thriller - 12 minút o časovej slučke. No vidíte. Way to the Woods. Bambi s matkou ako postapo survival. Štýl grafiky ala Studio Ghibli. Autorom je dnes iba 18 ročný chlapec, dev tím = jeden človek, robí na tom druhý rok. 

Gears 5 /"of War" sa už z názvu oficiálne vypustilo/. Ťažkotonážna hra microsoftu. Nákladná výprava nad javiskom, pod javiskom. Hra ma lokálny splitscreen, kooperáciu, horde mód, galóny krvi, motorovku, bónusom je skin Terminator T800ky vychádzajúci z chystaného filmu Terminator: Dark Fate. Žiadna tučnú ukážka z hry.

Technická vsuvka - najdokonalejší MS joypad ELITE na svete, skutočne PRO, vysoko kustomizovateľný, parametricky meniteľný s väčšou baterkou za $179.99 a možno bude fungovať aj na ďalšom Xboxe "three".

Komplexné platformovanie v FPSke naozaj nemusím. Dying Light 2. Ste infikovaný a máte veľmi chudé nôžky. Forza Horizon 4 a vycapené auto na scéne. Vypaľovák "Everything is Awesome !!" Samozrejme ide o LEGO DLC. Kockaté autičká, domčeky, trávička. Forza 4 je v základe slabota, dal som tomu šancu, asi tri krát, ale nie. Prdlačka. Ani dobrý simík, ani dobrá arkáda. Gears pre mobily. Tower defence 2D sranda, triviálne. State of Decoy 2. Nieco ako DayZ alebo Days Gone, len lepšie, heh. MS to ladí už celú večnosť. Najnovšia DLC Expanzia sa volá Heartland.

Sega a jej online RPG. Lietadlové lode, draci, križniky, kozmické rakety a polonahe anime čarodnejnice - Phantasy Star online 2. Na SEGA mašinách /Master System, Megadrive/ som to hral ešte ako singel RPG, vieme.

CrossFire X /Smilegate, juhokorejská firma/. Najúspešnejšia a najhranejšia taktická FPS MP na svete. Nič vam to nehovorí, takže video. Ázijský Counter Strike klon. Tales of Arise. Nekonečná séria. Bandai Namco. Bullshit fantasy mesto, fantasy pinky krajina, gay postavy, vsetko príšerne generic as fuck. Gearbox takže Borderlands 3. Veľký, tučný exoskelet, psie summony. Obľubená seria, obľúbene herné postavy. Tyranosaurus Rex s plameňometom, takže tutovka. 

Elden Ring /From software/. Miyazaki a Martin. Bude to ich zatiaľ najväčšia hra, v otvorenom svete, vietor vo vlasoch, hrady, bossovia, intervijú. A prsteň moci rozbitý na cucky. Hra teda začína tam. kde LOTR končí. Doteraz spomenutých či ukazaných 60 hier, to by aj stačilo.

Ešte niečo o xCLoude, ktorý je skutočný a neskutočný zároveň. Chlapík sa ide potrhať od nadšenia aby medzi rečou nonšalantne povedal, že to laguje ako keby bol na marse a obraz sa rozpadá do kostičiek. Ale keď to vychytajú, tak to bude boží, poďme teda ohýbať fyzikálne zákony.

Vrchol na ktorý sa to celý čas čakalo. Projekt Scarlett /s dvojitým TT na konci, viď Atari TT030, "thirty-two", 32 bit, vtedy to niečo znamenalo/. Scarlett pravdepodobne pokryje viacero SKU - s BD, bez BD mechaniky, možná low-end "65 watt" čiste stream konzola atď. 

"AMD and Microsoft have co-designed and co-engineered a custom, high performance AMD SoC to power Project Scarlett . This processor builds upon the significant innovation of the AMD Ryzen™ Zen 2 CPU core and a Navi GPU based on next-generation Radeon™ RDNA gaming architecture including hardware-accelerated raytracing." - AMD oficiálne /zjavná reakcia na net priblblo špekulujúci, že Scarlett bude možno iba Zen+, Vega based, non RT genetický odpad/.

Phil Spencer nenechal nikoho na pochybách, že sa čiastočne poučili. Pripravovaný nový Xbox je herný stroj, žiadne TV plky ako minule. Štart o rok na vianoce 2020. Žiadne presné špecifikácie, len vágna floskulka o 4 násobku výkonu Xbox One X. Extra veľký dôraz na SSD mechaniku, srdce stroja, doslova rovnaká formulácia ako Mark Cerny pri PS5. O rok sa teda stretneme aj s HALO Infinite, dnes iba ťažko podpriemerná enginovka, či čo to je. Úplne nereprezentatívna. Záverečný video game mix a je koniec.

 ----------------------------------------------------------

Stálo to teda za to ? Odpoveď je jasné nie. Začnem od konca. Aký degenerovaný mozog napadlo v predstavovacom Scarlett videu do hry zapojiť trasľavé, zošúverené mamky a šedovlasých pupkatých ockov. To je tá dravá, dynamická budúcnosť, eh. Pred rokmi si MS robilo posmešky z prvej prezentácie PS4. Podobne ako pri Scarlette sa nám ale neukázala samotná konzola, ani nástrel budúcej vizualnej hosstiny, aspoň trošku fyzikálneho besnenia mohli spáchať, kačičky vo vode, ping pong loptičky. Nič. Všetko zabité ťažko priemernou HALO Infinite ukážkou.

Čo sa toho herného zvyšku týka. Toľko prachov vraziť do prezentácie bežných third party multiplat titulov a z vlastných exkluzivít ukázať iba upotené neherné animačky /Gears 5, HALO/. SONY teda má na stole jasný návod na úspech. Nová SONY konzola drvená v bicákoch Dwayne Johnsona, na plátne Jumanji demo bežiace v reálnom čase a tá ryšavka tam bude tancovať okolo tyče v tesnom premočenom tričku. Hráči sú duchom mladí bastardi aj keď majú 45 rokov. MS je tak hrozne mimo mísu.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****