03/03/11

PSP 2 - zopár čisel a trochu mudrovania

Kde sa asi dá PSP2 CPU výkonovo zaradiť ? ARM Cortex-A9 architektúra je vyzrelé, mocné, umelecké dielko s veľmi nízkou spotrebou /rýchlosť až do 2Ghz/. Porovnávacie video: Cortex-A9 /2 jadrá na 500 Mhz/ vs Atom N280 /jedno jadro na Ghz/ - rendering html/java kódu na web stránke. Nemusíme si hovoriť aká "náročná disciplína" sa z toho dnes stala. Netuším samozrejme aký typ grafiky bol na jednej alebo druhej strane použitý, ale Cortex-A9 sa nenechal od výrazne rýchlejšieho taktovaného Atomu poraziť o hlavu. V inom teste to dopadlo rovnako, per watt a megahertz ARM jasne vedie. Atom Z530 /ultramobilná, tj. tá menej výkonná varianta, Atom N280 je vyššia trieda/ si v konkurencii dospelých CPU čipov počínalo veľmi zdatne /hyperthreading zapnutý/. Je teda predpoklad, že štvorjadrový Cortex-A9 v PSP2 rozdupe akýkoľvek Atom na atómy, čo vo finále znamená, že aj pri mnou predpokladaných 1.0-1.2Ghz by mala byť PSP2 dostatočne výkonná pre porty hier z PS3 a xcrapu - niekde na úrovni bežného trojjadrového Intel CPU. Jedno jadro Cortex-A9 /homogénne, symetrické jadra, opak CELLu, progiši tu budú mať ľahšie/ bude podobne ako pri PS3ke obsadené pre potreby operačného systému. Keď som sa pýtal sá seba pred dvoma mesiacmi, či bude CPU v PSP2 obsahovať aj pokročilú HW branch predikciu a skvelé NEON SIMD /opäť symetrické s VFPU/ inštrukcie akcelerujúce hlavne média a grafiku - odpoveď je dvakrát áno /branch predikcia SPE u PS3 je riadená iba softvérovo, skvelé pre zdatných, peklo pre ostatných/. CPU PSP2 má dokonalý pomer cena/výkon/spotreba. CELL je pri plnom využití minimálne 4-5 krát výkonnejší.

Grafika. PowerVR SGX543 MP4+. Som zaujatý a Power VR je moja obľúbená firma, ešte pred tým ako sa dostali s PowerVR Series 2 - CLX2 aj do Dreamcastu. Už jednojadrová SGX543 na 200MHz /400Mhz je známe maximum/ stači na úplne hladké rozbehanie Half Life 2 HDR enginu. Štvorjadrová PSP2 custom varianta má pri odhadovanom pracovnom kmitočte 200Mhz schopnosť spracovať cca 140 megapolygónov a fillrate 4 giga pixels za sekundu. V nižšom rozlíšení PSP2 displaya to zodpovedá prakticky na chlp hrubému výkonu PS3 RSX v 720p !!! Polygonový výkon PS3 je však asi 3-4 krát vyšší vďaka CELLu. CPU a GPU PSP2 porovnávam s PS3 iba hrubo orientačne a z didaktických dôvodov. Architektúra ARM vs CELL a PowerVR vs RSX je prekliato odlišná a v prípade Power VR trúfam si povedať ďaleko sofistikovanejšia ako Nvidia v PS3. PSP2 nepotrebuje zaskakovanie CPU za neschopné GPU, ako je to pri PS3ke. Napríklad zlatý grál Power VR architektúry TBDR /tile-based deferred rendering/ a HSR /hidden surface removal/ robia priamo v PSP2 GPU to na čom sa CELL trápi pri PS3ke /EDGE knižnice/. Uvedomte si, že Unreal už dnes vie na PSP 2 ukázať Unreal engine s efektami /antialiasing, light shafts/, ktoré mu na PS3ke nebežia ani po 4 rokoch !!! A rátajme aj s tým, že tu existuje možnosť zámerného brzdenie výkonu PSP2 po prvé roky s ohľadom na spotrebu, tak ako pri PSP 1 /222Mhz vs 333Mhz/

Drobnosti. Samostatný a výkoný Media procesor /rovnako ako pri PSP1, mám podozrenie, či neslúži aj na emuláciu niektorej časti PSP1/. Použitie 2-4 gigových kártridžov rýchlejších ako UMD optika v PSP1 /neskôr pravdepodobne aj vyšších kapacít/ pre hry so sebou nesie aj možnosť zápisu nového DLC /patchu, heh/ priamo na hernú flashku. Čaká tam niekoľko povinne vyhradených percent pre potreby budúceho zápisu /5-10%, desiatky - stovky megabajtov/. Pamäť - stále sú ticho, ale bude zložená z dvoch baniek ako pri PS3. Šumy hovoria o konfigurácii 512+128 megabajtov /systémová a videopamäť/. PSP2 GPU môže a bude voľne vstupovať do hlavnej pamäte /ukladanie textúr, vertex asetov/ - opäť kópia PS3 a jej extra 64 bit zbernice z RSX do systémovej XDR. Kamerky - jednou vetou, schopnosť záchytu 60 fps video v podmienkach zlého osvetlenia opäť verne kopíruje EYE technológiu v PS3 /tu až do 120fps/. Obdivovaný zadný touch panel nielen sníma viac prstový dotyk s presným 1:1 mapovaním voči hlavnému displayu, ale vie rozlíšiť aj intenzitu/silu tlaku. Ak som to pochopil správne - "merá" plochu vášho rozpľasnutého bruška prsta.



úsmev

Summary. Najvýkonnejší, špcializovaný mobilný herný hárdvér všetkých čias/pri low level kódovaní si túto výhodu udrží až do konca cyklu/. Obrovský a veľmi kvalitný display. Najlepšie a najflexibelnejšie ovládanie /toto už neprekoná nikto, navyše každý kto držal PSP 2 si nevie vynachváliť analogové páčky/. Sociálne a komunitné funkcie, net konektivita, lokalizačné služby a hry /Skyhook pre non 3G PSP2 verziu/. Viete, prečo tak nenápadne zdorazňujem ten výkon ? Dávno ma totiž napadlo to, čo aj SONY ešte predo mnou. Na vianoce roku 2011 tu bude 100 miliónov dospelých herných konzol. Multiplatformoví vývojári sa doslova trasú od chtíču, aby tu svoju sračku predali ešte na nejakú platformu. Po ruke je PSP 2 /stači minimálna "degradácia" herných asetov, programátorsky je to štandardné OGL/Shader Model X.x prostredie/ a Modern Warfare 3 Multiplayer s dual analóvým ovládaním hladko beži na SONY handhelde. A americkí puberťaci so o to pobijú. Mimochodom na mojou osobou hrané BF 2142 MP - PC demo pre 48-64 hráčov v režime 720p + 2xAA na 30 fps - stačí singel core AMD 2Ghz a NV 7600ka. Teraz keď už viete, že PSP2 je výkonnejšia a má potrebné ovládanie - bude ťažke pre ňu podobné hry neurobiť /MMO srandy ani nehovoriac/.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****