22/03/11

La Horde du Contrevent

Názov 736 stranovej scifi knihy od mladého, francúzskeho autora Alain Damasio publikovaná v 2004. Je to jeho druhá novela a v 2006 vyfasovala vysoko prestížnu cenu Grand_Prix_de_l'Imaginaire. Niečo ako anglosaský Hugo a Nebula. Kto scifi číta, vie. Stránky v knihe La Horde du Contrevent sú číslované zostupne a limitovaná edícia sa dala kúpiť aj s priloženým audio CD. Veľmi stručný dej. Zdevastovaný svet, možno po nejakej katastrofe. Rytmus života na ňom udáva všadeprítomný, silný a nikdy neustávajúci vietor. Má deväť foriem, každá so zvláštným významom a dokonca aj so smerom a silou prúdenia, ak to dej a okolnosti vyžadujú. Ste členom 34 generácie /hordy/ ľudí vysokošpecializovaných pre rôzne činnosti - lov, zakladanie ohňa, trubadúr, tesár, bojovník, kovotepec atď. Je vás v družine 23, a ste na výprave už 30 rokov a celé tie stáročia predchádzajúcich hord je vaším spoločným cieľom zistiť pôvod, príčinu existencie toho božského hurikánu.

Dej je rozprávaný z pohľadu všetkých 23 členov skupiny !! Každý sa v knihe "ohlasuje" vlastným, individuálnym písaným symbolom a pravdepodobne za to môže iba genialita autora, ale guľáš z toho nejakým zázrakom nevznikne /podobný megaloman ako Dan Simmons, alebo Frank Herbert/. Alain vytvoril fantastický a strhujúci mix náboženstva, tajomných rituálov, high-end technológie, ľudských emócii, a mytológie celého sveta. Mimochodom dvojdielny diptych. La Horde du Contrevent sa dá veľmi voľne preložiť ako Skupina odporu, presnejšie .. contrevent, ako tá drevená haspra na oknách, alebo dverách, ktorá bráni napríklad silnému vetru vniknúť dnu.



Aleksi Briclot. Veľmi dobrý "komerčný" grafik, ktorého hneď spoznáte hlavne ako tvorcu stoviek šialene farebných grafík pre kartičky Magic The Gathering, a Marvel Comics /hlavne Spawn/. Fušoval aj do množstva hier. Aleksi, Alain, Oskar Guilbert, Hervé Bonin sa spolu zišli ako zakladatelia v jednej francúzkej firme s názvom DONTNOD /štart 1.6.2008/. Okrem nich je tam dnes asi ďalších 80 pracantov. A už tuším druhý rok a niečo makajú na exkluzívnej AAA PS3 hre, ktorej vypustenie odhadujú až na rok 2012. Ten súčasný sa im zdá zúfalo prepchatý hrami. Čo teda o tej gamese vieme - je toho zúfalo málo, bohužiaľ.

Pamätate sa ako som tu písal o veľmi nádejnom Mass Defekt killerovi s názvom Exodyssey. Existuje dokonca aj prototypová hratelná ukážka bežiaca na PS3ke. Napriek tomu, že som ich bombardoval otázkami, to vyzerá tak, že po nich SONY neskočilo. Asi preto, lebo presne v rovnakom čase 16. 06. 2010 podpísalo kontrakt s DONTNOD. Má ísť o akčné, jemne adventúrne RPG v scifi univerze. Pracovné, kódové označenie Adrift. Temný gotický svet, matrix, hrdza, sofistikované roboty, a vlhko. Vraj scifi Heavy Rain pre dospelých. A hlavnou témou budú škaredé manipuláciou s dušou, pamäťou a mäsom ľudí. Pretože scenár píše Alain Damasio, bolo nevynutné ho trochu v úvode predstaviť. Na príbehu, doslova biblii našej hry pracoval Alain rovné tri roky a koniec toho mordoviska privítal slovami - À nouveau libre !! Opäť slobodný. A to je vlastne všetko čo som dokázal zo smetiska internetu o tomto projekte vyhrabať. Ak sa ma spýtate na engine, ktorý to má pohaňať - francúzske fóra sa prikláňajú ku Unreal 3.x, lebo proste nič iné dnes/vtedy v 2008 na trhu nie je/nebolo. Na E3 2011 snaď nejaký kulervoucí trailer ukážu, aby sa DVD xbot šmejdi posrali od závisti.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****