09/01/11

Go go Sony go !!

Presne pred šiestimi rokmi som zakladal na ps3.cz toto auditko. Ako vtedy tak aj dnes som stále presvedčený, že prenosná herná scéna sa bude fragmentovať na dve veľké skupiny. Každá z nich má stále svoje nespochybniteľné výhody /a slabosti/, takže ešte nejakú dobu budú priateľsky spolunažívať. Najväčšou výhodou klasických handheldov je viac koncentrovaných prostriedkov na vývoj hier, hárdvér zafixovaný na dlhé roky /veľmi dôležité/, a narastajúca funkcionalita /surfovanie po nete, kamerka, mp3 prehrávač, video prehrávač, GPS atď./ Mobily na strane druhej sú primárne mobilmi, neustále po ruke a vývoj hárdveru pri nich ide explozívne divokým tempom /slabosť/.

Deťom to môže imponovať, ale Apple so svojimi modelmi iPhone, iPhone 3G, iPhone3GS, iPhone4, ktoré delí veľká výkonnostná priepasť, vlastne kope tých blbcov z pohľadu hier do gulí. Puberťákom s 3G nebežia 4G hry plynulo. Strašné niečo. Asi sa v blízkej budúcnosti nestane, aby mohol Gameloft rátať s tým, že jeho hra pobeží na 100 miliónoch HW identických mobiloch. iPhone5, aj s opravenou anténou a dvakrát vyšším výkonom, je predsa už za dverami. Preto je dôležité mať nejaký všeobecne akceptovaný, masívne rozšírený mobilný operačný systém, ktorý zjednotí rôzne značky mobilov a umožní tak rozšíriť hernú základňu. Tým sa stane OS - Android. Poslednou vecou, ktorú potrebujeme /mimo prevratného vynálezu výkonného akumulátora/ je kvalitné ovládanie. Ako handheldy tak ja mobily budú benefitovať z digitálnej distrubície dát /nielen hier/.

Som smrteľné unavený z tých hier na mobiloch a afektovaných touchscreen nezmyslov. Komu je na čo emulátor niečoho na mobile /od spektra po megradrive/ keď nemáme kvalitné butónky. V januári roku 2005 som si teda želal toto: nech to nie je hnusná tehla a má to aspoň 10 cm obrazovku, chcem masovo rozšírený operačný systém, kde nahádžem bez reštrikcií metre aplikácii /hlavne tie emulátory/, výdrž aspoň 4 hodiny pri behu na 100% a chcem aby to malo inteligentne vyriešené ovládanie /super dôležité !!!/. Dnes to zopakujem aj 50 krát ak bude treba.



Všetko toto bezo zbytku spĺňa "utajovaný" SE Phone aka Xperia Play /Playstation Phone/. Je mi na grcanie, keď čítam žvásty blbečkov v puberte o tom, že to bude výkonnostne slabé, až to príde na trh /jar-leto 2011 ??/. Deti - počas života PS3ky sme už zažili záplavu PC grafík, konkrétne od NVidie typ 6800-7800-9800-280-480-580. Šesť prašivých generácii. Rovnako dnes starnú aj mobily, vyrovnajte sa s tým. Aj váš ifuj4 bude o 2 roky "málo výkonná" mrcina. Za béé - kakám na super high-end mobil s hernou výdrž meranou v minútach.



PS phone 11.5 × 6 × 1.4cm versus Xperia X10i/ - vpravo: PSP, PSP go, PSphone a X10i.

Takže, podľa všemožných uniknutých informácii by mal PS phone obsahovať toto: CPU - 1GHz Snapdragon QSD825 a GPU Qualcomm Adreno 205, display 854 x 480 pixelov /PSP má 480 × 272/ - 10.2cm uhlopriečka, 512 mega RAM, 512 mega ROM, 5mix foťák, 720p nahrávanie videa. Akumulátor 1.500mAh /1200ka v PSP 3000/ a v nejakom kvázi hernom 3D benchmarku sa dostalo na 59.1fps /iPhone 4 - 55.5 fps/, vyskúšaný homebrew emulátor PSone bežal údajne hladko. Ani boh zatiaľ nevie, či to bude bežať vo finále na Androide v2.3, alebo 3.0 /Honeycomb/. Podobne panujú dohady aj o tom, ako vlastne a či vôbec bude Playstation Pocket niečím ako herným Apps third-party marketpľacom ala Apple.



Sony-Erik PS phone - multitouch zoom

PS phone hry sa teda dajú ovládať klasickým šmatlaním po obrazovke /ukážka tuším 4 hier/, tilt senzorom /nákláňanie mobilu/ alebo perfektnými butónkami /od polovice videa/: 2x Dpad, 2x analógový touchpad, a 2x predné tlačítka. Nie nadarmo ho už teraz volajú ultimatívnou platformou pre emuláciu 16 bitových konzol /SNES, Megradrive, NeoGeo atď./ a iného oldschool smetia. Opakujem, ak tento koncept nazahučí do zeme, určite sa dočkáme aj výkonnejšieho PS phone 2 a 3 a 4. Dúfam však, že po celý čas so zachovaným handheld-like ovládaním. To je totiž ten zásadný rozdiel medzi prázdným efektom /iba touchsreen ala iPhone4/ a skutočnou efektívnosťou s patričným herným komfortom /PS phone a jeho tlačítka/.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****