18/06/14

C®APCOM


Na poslednej schôdzi držiteľov akcií spoločnosti Capcom /valná hromada 16.6.2014/ došlo ku zdanlivo prekvapujúcemu zvratu. Odkleplo sa tam zrušenie, respektíve - neobnovenie ochrany /začala v roku 2008/ pred prípadným odkúpením majority vo firme. Takže Capcom /založený v roku 1983, dnes asi 2600 zamestnancov/ je technicky na predaj !! Tento krok v skutočnosti analytikov neprekvapil. Pozícia Capcomu je posledných cirka 24 mesiacov vyslovene tragická, vratká, neistá. Akcionári proste nevidia v aktuálnej konfigurácií potenciál Capcomu na nejaký výdatný každoročný rast a tučné zisky. Neberte si to osobne, je to biznis rozhnodnutie.

"Capcom's market cap is 95.77 billion JPY ($940 million). 
Let's kickstart a Capcom hostile take over !!"

Za 51% podiel, čo robí minimálne 500 miliónov USD, sa teda môžte stať vlastníkmi týchto známych, či slávnych Capcom IP:  Mega Man /platformer/, Monster Hunter /akčné RPG, online/, Resident Evil /survival/, Devil May Cry /TPS rubačka/, Street Fighter a Darkstalkers /bojovky/, Onimusha /TPS akcia/, Lost Planet /scifi TPS akcia, coop/, Dead Rising /TPS zombáreň/, Ōkami /akčné RPG, zelda klon/, Breath of Fire /JRPG/, Dragon's Dogma /sandbox RPG/, Phoenix Wright /diablov advokát/, Dino Crisis /resi hra s T.rexom/, Remember Me /scifi TPS akcia/, Deep Down /fantasy RPG, dungeon crawler/. Okrem týchto herných značiek získate aj lákavé podiely v nigériskych telekomunikáciach. Hier ktoré Capcom vydal je samozrejme oveľa viac /námatkovo aj Zelda The Minish Cup/, hovoríme však o tých verejne najznámejších originálnych IP /+ stariny ako Bionic Commando,Ghosts N Goblins, Power Stone/, ktoré budú len vo vašich rukách.

"Capcomazon "

Kto ich teda kúpi a čo to bude pre Crapcom znamenať ? Možných záujemcov je dosť. Amazon, SONY, Nintendo, MS /Crapcom ako trójsky koň pre Xbone v japonsku, eh/, EA, Ubi, alebo japonskí hráči ako Tencent, Nexon, GungHo, MarvelousAQL či Kadokawa /kúpil nedávno From Software/. V každom prípade dôjde skôr ku "optimalizácií" vývojarských skupin /vyhadzov/, umŕtveniu tvorby nových IP a dojeniu tých starých s nepredvídateľnými výsledkami. Viď vylágrované, mrtvé RARE pod Microsoftom a rozpitvané THQ. Buďme však radšej optimisti v štýle "čakaj horšie - príde lepšie".

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****