03/07/14

Vesmír nekonečný a večný


"Kapitánov denník, hviezdny čas 43989,1". Star Trek  a kozmická loď USS Enterprise (NCC-1701)
potulujúca sa bezbrehým vesmírom. Ten lodný denník nám evokuje skôr starém, drevené kocábky plaviace sa pod napnutými plachtami po šírých moriach a oceánoch na matičke zemi. Piráti, korzári, domorodé kmene, nepreskúmané územia, nové kolónie, zlaté bane, diamanty, korenie, vyhlásenie vojny, uzatvorenie mieru. Star trek je vlastne iba akousi scifi revíziou tohto sveta a načasovanie uvedenia na trh ani nemohlo byť lepšie. Nastaršia séria star treku /1966-1969/ totiž prišla v predvečer obrovského technologického skoku.

"to explore strange new worlds; to seek out new life and new civilizations; 
to boldly go where no man has gone before" - Cpt. James T. Kirk, Star Trek

No Man's Sky /NMS/ je zas nová videohra v tomto štýle, ktorú nám celé desiatky rokov nemal kto urobiť /nové Elite a Citizen zatiaľ nejavia záujem o dobíjanie povrchov planét/. Herný mainstream to je dnes celkom jasne prvoplánovaná a triviálna FPS/TPS akcia bez akýchkoľvek ambicií /COD, BF, GTA, HALO, MGS/. NMS rozhodne nie je prvou hrou svojho druhu. Naopak, ide o znovuoživanie tej žánrovo bohatej strednej triedy hier, ktorú AAA investori a veľká štvorka /Ubi, Act, EA, R*/ kompletne opustila. Pritom pred takými 20-30 rokmi práve týchto exploračných, sandbox, RPG scifi hier bolo všade plno. Námatkovo /čisto náhodne, heh/ Starflight  z roku 1986. Hra od päťčlenného dev tímu Binary Systems publikovaná pod EA /lol/, primárne pre PC DOS, neskôr pribudla Amiga, Atari ST, z osembitov C64ka a z konzol aj 16 bitová Sega Megadrive.


Binary Systems a 722 úžasných strán výpravného manuálu

StarFlight /stiahni ma/ je vlastne sandbox verzia Star Treku posunutá však trochu menej akademickým smerom, viac korenia života, menej čistých uniforiem s ostro nažehlenými pukmi. Primárnym cieľom hry je nelineárna púť univerzom /a povrchom planét/, bojovanie na vode, na zemi, vo vzduchu a v vzduchoprázdne, diplomatické spory s mimozemšťanmi, otváranie nových kolonií, ťažba surovín. Sekundárnym cieľom zas odhalenie sprisahania - hrozba hypervyspelej proto-civilizácia, schopnej "zhášať" hviezdy ako vy blikotajúcu sviečku.

Začíname na orbitálnej stanici zaparkovanej okolo planéty Arth. Centrálny hub, kde nakupujute, predávate /artefakty, suroviny, objavené planéty vhodné na osídlenie/, vylepšujete si loď a rekrútujete či tvrdo trénujete šesťčlennú posádku /platíte za rekvalifikačné kurzy/. Navigátor, inžinier, vedec, komunikačný dôstojník, kurva doktor a kapitán. Malý RPG vývoj panduľákov a rast ich osobnostných kvalít. Čaká vás 270 hviezdných systémov, dokopy až 800 planét. Všade môžte pristáť a presnoriť to tam, nie odvšadiaľ sa však dostanete živý. Vysoká gravitácia, agresívny E.T., radiácia. Vaše telo a raketa sú krehké nádoby /aj keď máte na lodi ehm ablatívne štíty, neskôr aj so schopnosťou regenerácie/. Samozrejmosťou sú warp skoky rýchlosťou vyššou ako let fotónu, alebo aby som nezabudol - výber posádky až tuším z piatich spriatelených druhov mimozemštanov z tých 8 známych /slizáci, chrobáci, mecháni, jašterice, úľová BORG AI, chobotnice pre ktoré je každý tvor dýchajúci vzdušný kyslik heretik a neveriaci pes atď./

Starlight má lepší príbeh ako povedzme taký Mass Defekt. Staré impérium, nukleárne vojny, stratené a znovu nájdené technológie, prekvapujúce zistenia /spojené s matičkou Zem/, šokujúce zistenia /skutočná povaha warp paliva Endurium, viac ako tisíc rokov opustená loď Noah 9 hystericky vysielajúca núdzový signál. Objavenie záhadnej planéty smrti pomaly sa pohybujúcej galaxiami. Zápisky kapitána McConnella /meno zhodné s Rod McConnell - v 1983 spolu s viceprezidentom EA Joe Ybarra rozpracovali zakladný herný koncept Starflightu/, ktorý mal niekedy veľmi dávno vyriešiť istý existenčný problem pre celý vesmír, ale zlyhal. Space opera deluxe.

Hra sa nakoniec dočkala nielen komerčného úspechu /viac ako jeden milión predaných kopií/, slov uznania z úst samotného Orson Scott Carda  /scifi guru, ságu Enderova hra snáď poznáte/  a ďalšieho pokračovania Starflight 2: Trade Routes of the Cloud Nebula ale pochopiteĺne odštartovala produkciu ďalších podobných games - Star Control, Protostar. Elite tu síce už asi dva roky poletovalo, ale tiež sa malo čomu priučiť. Dobre známy Mass Defekt tiež priznáva okatú inšpiráciu: "Starflight was a key inspiration for the ME series". Dwarf Fortress zas okopíroval procedurálny generátor životných foriem /inak originál to má napísane v jazyku FORTH, tak aby to bežalo len v 128KB pracovnej ram/.

Je teda tento článok iba ďalším retro nezmyslom ? Nie. Tie prastaré a dnes kultové hry mali často na svedomí niekoľko máločlenné tímy /veľmi často išlo o 1-3 chlapov, bežne dokonca chlapcov do 20 rokov/. Starlight je inak 15 človekorokov práce /5 ľudí, tri roky makačky/. Základy No mans Sky postavila porovnateľne malá miniskupinka 4 borcov /najímajú však ďalších a dnes sú už na závratnej "osmičke" zamestancov/ v spojení s neporovnateľne lepšími programovacími naástrojmi a HW ako pred 25 rokmi to znamená dramaticky vyššiu produktivitu práce. Nič nám teda nebráni tešiť sa na všetky tie hry, ktoré nám nemá kto urobiť.  Procedurálny Monkey Island karibik, Bladerunnera, pokračovanie Psychonauts, Xenogears, Silent Hill či Parasite Eve /pochopiteľne pod vlastným IP/. Bohato mi stačí vo všetkých prípadoch alterovaná grafika toho NMS. Unity 5 engine pozdravuje /NMS však používa vlastné riešenie/.

Star Trek /percento zasstúpenia žien rastie každou ďalšou sériou/

Ostáva nam teda ešte vyriešiť "posledný" malý problém. Sila Star Treku /Star Wars, Battlestar Galactica, Babylon 5 ďalšie desiatky filmových a knižných serií/, ktorá trvá dodnes sa neopiera iba o rutinérske scifi propriety, to by samo o sebe nestačilo. Vždy sa tam vyskytujú skvelé charizmatické postavy /kladné či záporné/, symboly, miesta, vlajky, špecifické zbrané alebo gadgety. Proste Churchill, Stalin, Hitler, Verdun, Osvienčim, Pearl Harbor, Midway, hakový kríž, vypálenie Reichstagu, radar, Mustang P51, tank T34, raketa V2. Aj keď to zneje hlúpo - práve podobná autenticita a rôznorodosť vás pripúta ku daným udalostiam a nikto nepochybuje o tom, že druhá svetová vojna má milióny oduševnelých fanúšikov. Niečo podobné potrebujete dostať aj do hier, lebo iste chcete aby sa z toho stal fenomén a nielen módna záležitosť na jednu sezónu. NMS má technicky nekonečný potenciál na ďalšie vylepšovanie v každom mysliteľnom smere. Dysonova sféra, online komponenta, narácia, či len "mechanické" vylepšenia ako rafinovanejšia AI, interaktívnejšie prostredia, globalnejší ekosystém, hratelnejšie boje alebo zábavnejšia explorácia v priestore, kde však krik nepočuť.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****