13/04/13

Microsoft - malý a mäkký


SONY "vynašlo" walkman, CD a Trinitron CRT TV. Nezachytilo však nástup mp3 prehrávačov, iTunes a LCD telky. Celú ich ďalšiu snahu navyše pochovali zlé ekonomické fundamenty /deflácia v japonsko, príliš silný jen/ a strašná finančná kríza po roku 2008 alias pád kapitalizmu a zlyhanie neviditeľnej ruky "voľného" trhu. Podobné drámy sú na programe dňa denne po celom svete a je jedno či ide o SONY, Apple alebo Enron. Otázka teda znela kedy narazí na ľadovec aj chatrná lodička Microsoftu. Jeho pozícia /majestát/ sa zdala dokonale neotrasiteľná. Podobne ako sa hovorí, že ľudia musia jesť a obliekať sa, tak rovnako a bez výhrad potrebujeme ku životu aspoň ten WinOS a Office. Microsoft nemôže nič ohroziť. Nuž toto tvrdenia, počnúc rokom 2013, prestáva pomaly platiť.

 

PC segment, na ktorého vitalite MS stoji a padá, je v obrovskom útlme a vyhodnotenie posledného kvartálu nesie prívlastok najhoršieho v zaznamenanej histórií. Pokles o rovných 14 percent. Zlyhalo aj tajné poslanie Win 8, ktoré malo akcelerovať predaje PC. Dokonca sa zdá ako by malo na trh presne opačný efekt. Na vine je vraj radikálna zmena ovládania a UI Win 8 /zbohom start button, metro štýl, touchscreen podpora aj pre PC monitory/ a spokojnosť s Win 7. Sám dodnes používam stále Win XP. PC platforma stratila schopnosť presvedčiť zákazníka, odlíšiť sa od agresívnej konkurencie /tablety, smartmobily/. Klient pred MS pevne zatvoril svoju peňaženku.

Trh sa teda rozhodol zdvihnúť varovný prostredník. Nomura a BGC znížili rating MS o jeden investičný stupeň smerom nadol a akcie Microsoftu /MSFT/ spadli ako kameň o 5%, keď sa jeden z najväčších hráčov na trhu Goldman Sachs rozhodol odštartovať hon na čarodejnicu. Celú sitáciu urobí prehľadnejšiou pohľad na dlhšie časové obdobie. Od roku 2007 totiž absolútna hodnota akcií MS narástla iba o 3%. Samsung však získal 170% a Apple dokonca 260%. Microsoft je zúfalo stagnujúci kolos neschopný sa presadiť ani jednom z prudko sa rozvíjajúcich trhov a ten jeho "vlastný" sa viditeľne zmenšuje práve na úkor uspešnejších mobilných žralokov.

MS sa nedokázalo pretlačiť do pozície primárneho mobilného OS  /pri PC má pritom 90% podiel/. Zlyhal ich tablet Surface, spolupráca s Nokiou aka "MS smartfón" je z komerčného hľadiska iba symbolická. Otvorene sa hovorí o post-PC období a MS v ňom hraje zatiaľ zanedbateľnú úlohu. Trh sa teda pýta aký plán B vlastne majú v centrále MS. Čo vymyslia proti divokému stádu Apple, Samsung, Google alebo SONY /MS sa totiž v budúcnocti vidí ako silný hráč na poli multimediálnej zábavy, zatiaľ sú to však len smiešne odrobinky/ ?

Ak som predchádzajúce obdobie /hlavne z hľadiska konzol nazval ako prechodné/, tak v ďalšom zažijeme očistný proces množstvo pádov, kolapsov, vybuchujúcich bublín, zániku a štepenia. Jednou z možných variant je totiž aj rozpad MS na niekoľko časti. Videoherne-zábavná, firemná, spotrebiteľská-domáca časť. Tá prvá, ktorá nás zaujíma najviac odpáli na nadchádzajúcej E3 2013 najzúrivejšiu console wars všetkých čias. Na jej konci by mal byť kambrijská explózia, pád Nintendo, oveľa slabší Microsoft, xcrap 720 ako dominantná US konzola, zreformovanaá SONY a PS4, čo zopakuje úspech úžasnej PSone.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****