29/04/13

Ja kradnem, oni kradnú, my kradneme


Playstation 3 má určite menej ako jedno promile to jest jednu desatinu percenta a teda vlastne jednu tisícinu podielu warezu na celkových predajoch svojich hier. Playstation Vita je na nule. Naopak Playstation portable bolo zdevastované obrovskou mierou pirátenia. Hovorili nám, vlastne na kríž prisahali, že ak nezákonne hry kopírovať nebudeme, tak sa dočkáme lacnejších, lepších a početnejších hier. Viac prachov pre chudáka vývojára to všetko automaticky zabezpečí. Nuž asi preto je PSV "bez hier" a PS3 nemá ani lacnejšie gamesy ani o 100% viac 9/10+ hier oproti konkurencii. Tie peniaze sa proste rozplynuli v "systéme". Warez pochopiteľne je objektívny problém a pochoval dnes mŕtvé herné PC, kde môj skromný odhad, za ktorým si stále stojím hovorí o wareze na úrovni 95% a viac. Všeobecne akceptovaným faktom je aj to, že budúca neprelomiteľná PS4 a xcrap 720 je paradoxne istou formou dokonalej DRM a bezpečným prístavom pred zdivočelým warez dobytkom na PC a mobilnej iOS/Android platforme. Ak sa ale už rozhodnete, na vlastné riziko, hru pre PC urobiť, môžte to zrealizovať takto. 

Príbeh podľa skutočných udalostí. Firma Green Heart Games vypustila indie hru Game Dev Tycoon /Mac, Windows and Linux/. Na stránku sa toho času pravdepodobne nedostanete, padla pod náporov zvedavých/škororadostných klikačov. Stalo sa totiž toto. Green Heart nie je banda blbcov, takže vedeli, že cracknutá verzia ich gamesy bude na torrentoch ešte toho istého večera. Rozhodli sa teda, že ten crack dajú do obehu sami a tak sa aj stalo. Skrytý zámer, nech vám bude ešte chvíľku utajený. Po prvom dni teda dosiahli tento komerčný výsledok - minimálne 94% warez a 214 predaných kópií hry /to je tých zvyšných 6%/. Opäť sa teda potvrdili moje predpoklady o vylízaných PC prasatách. A teraz ten háčik.

 Boss, okrádajú nás !!

Cieľom hry Game Dev Tyccon je samozrejme vývoj vlastných hier /pre známe 16-32 bit mašiny atď./. Crack verzia však obsahuje túto modifikáciu kódu. Strašná zákernosť. Po istom čase napriek tomu, že sa vám podarí vyvinuť GOTY s hodnotením 9/10 a viac sú predaje veľmi slabé a warez vám začína prerastať cez hlavu /viď obrázok vyššie vpravo - Sales report/. Vaša virtuálna firmička si na seba nevie zarobiť a krachuje. Proste sa v hre do ďalšieho dejstva neviete dostať. Týka sa to warez verzie šírenej samotnou Green Heart firmou. Piráti teda na fórach začali pátrať po riešení tohto herného problému /netušiac, že pes je zakopaný inde/ a tie ich reakcie sú agonizujúco zábavné. Pirát sa sťažuje, že mu jeho hry v hre pirátia a pýta sa dev tímu, či sa tam niekde nedá napasovať DRM ochrana, nech mu to tam tie svine úplne nerozkradnú !!!


Help !!

Podobných ftípkov na úkor pirátov by som tu mohol vymenovať more. Ja však vytiahnem ešte vyššiu kartu. Naša gamesa Game Dev Tyccon je totiž bohapustou kópiou slavnejšej Game Dev Story od Kairosoft /štart na japonských PC v 1997 a prechod na iOS, Android mobily v 2010/. A pretože sa v tejto chvíli nemôžem podobne ako vy dostať na stránku Green Heart games, tak zatiaľ ešte neviem, či japončíkom vzdali hold a zaplatili licenčné tantiémy, alebo tu máme zlodejov, čo chytajú iných zlodejov, ktorí zas kričia, že im zlodeji v hre kradnú ich hry. Post coitum - aj keby nič z vyššie uvedeného nebola pravda, stále ide o dobrý marketing a "traffic" na sieti to aj potvrdzuje.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****