19/04/13

Gotta catch 'em all !!


Domáci hráč, nick Trewis - "No som na ten new xbox zvedavý každopádne rozhodnú hry stačí jedna dobrá exkluzivita, ktorá ma dokáže donútiť kúpt xbox alebo PS4 . U tejto generacie to bol Killzone, ktorý som si musel zahrať takže som mal Ps3jku asi 1 rok. A pred PSkom som mal xbox kvoli Gears of War tiež výborná hra."

Zahraničný imperialista, nick ExitPlanetDust - "Veľkú čas môjho detstva som bol nintendo deckom. Okolo roku 1986 sme dostali od rodičov NES a neskôr novšiu SNES - asi rok po jej štarte cca v 1992. Môj foter dokonca domov dotiahol 8 bitový SEGA Master System, ktorý vyhral vo firemnej tombole. Dlho sa však u nás neohrial. Ďalší rok potom ako sme parili na SNESe sme sa dostali ku 16 bitovej SEGA Megadrive. A čas sme medzi nich spravodlivo delili pol na pol. Dokonca sme mali v baráku aj 3DO, to kvôli hre Super Street Fighter 2 Turbo

Neskôr som nadržene čakal na projekt Ultra 64 aka Nintendo 64, hype v herných časákov bolo neuveriteľné. V 1995 však nebolo stále po N64 ani stopy, takže som uveril jednému zapálenému SEGA fanboy predavačovi ako Saturn rozrdví konkurencii. Nutne povedať, že málokto z bežných hráčov v amerike niečo počul o slávnej SONY "299 USD" E3 reči. Avšak to sa malo rýchlo zmeniť. Importovaná PSone vo výklade obchodu s Toshinden a Tekken demom. Ľudia šaleli, predobjednávky sa len tak hrnuli, stále meškajúca N64 /pozn. štart až v jeseni 1996/ už nikoho nezaujimala.

Psone bola moja srdcovka. Prvá konzola na ktorej som hral importy z japonska. Prvá konzola ktorú som musel na kolene opravovať a bastliť /CD mechanika/. Prvá konzola, ktorú som kupil dvakrát. Druhú mašinu pre brata aby ma neotravoval počas hrania JRPG hier. Prvá moja konzola s modčipom a lokálnym lan /PS link/ mulťákom v Ridge Racer Type 4 a Armored Core."

---------------------------------------
 
Otázka, ktorá sa teda dnes dostala na stôl zneje, ako je to vlastne s vlastníctvom viacerých /"všetkých"/ konzol ? Môj osobný postoj je následovný. Je to drahé. Ak by som bol teraz na základnej alebo strednej škole tak iste nemám na kúpu PS3, xcrap DVD non HDD RROD šmejd alebo Wee s príšlušnými periférkami a druhým-tretím-štvrtým joypadom. Je to neekonomické aj z pohľadu na ďalšieho servisovania, prípadne opravy, nehovoriac o časových stratách a vytočených nervoch, keď je bill šmejd tretíkrát ochorel na RROD. Je to ako s osobnými autami. Čim ich máte viac, tým častejšie vás srdečne víta stredisko ETK, STK, KO kontroly alebo autorizovaný servis. A to mi lezie na nervy.

Hráči však idú do druhej-tretej-štvrtej mašiny kvôli hrám. A tu existuje elegatné riešenie. Nintendo musí zomrieť. Pozrite sa - SONY sa akurát odrazilo od dna a má pred sebou päť síce kriticky náročných ale stabilných 5-6 rokov. Microsoft sa ku dnu pomaly blíži, v banke však má stále dosť peňazí. V oboch prípadoch však pôjde o jediné 2 relevantné konzoly na trhu. Obidva majú absolútnu podporu third parties /nintendo nie/. V pripade PS4 a xcrap 720 teda pôjde jasne o primárnu voľbu novej next gen konzoly do domu. 

Viac ako 2 konzoly na trhu nepotrebujeme, lebo sa tu objavil ďalší hráč /mobility - iOS, Android/ s dostatočným konkurenčným tlakom /cena, výkon, funkcie, biznis model atď./. Nintendo teda musí zomrieť. Ponúka zastaralý a predražený HW bez HDD, jej tablet nikto nepotrebuje a nechce. Kazuály na Wee Uu serú, rovnako ako third party vývojári. Nintendo má veľké problémy s vlastnými hernými IP. Jednak už 20 rokov žiadne nové nevymyslelo a produkuje strašné copy/paste recykláty a druhak sú predaje tragické. Metroid je doslova mŕtva značka. Zelda predá tak 3 mega, čo je zúfalstvo. Pikmin, Donkey, Star Fox, Pilotwings, F-zero sú nepredajné. A trh je totálne presýtený asi 20 mario hrami ročne.

kaktus a orchideu nechať, zvyšok vyhodiť

Budúcnosť teda vyzerá následovne. Koncentráciu softu na čo najmenší počet herného hardvéru a nie naopak. Nerd si kúpi výkonný smarfón a tablet. Jednu z dvoch hlavných konzol. Vie, že aj tak má ten druhý "zástupnú"  franšízu ku každému dôležitejšiemu IP - HALO a Killzone, Flopza a GT, Gears a Uncharted. Ide aj tak iba zopár hier, žiaden stres, základom sú AAA multiplatformy od EA, Ubi, R*, Activision. Nintendo bude vyvíjať hry práve pre tri preživšie platformy /PS4, xcrap 720, iOS-Android/. Všetci budú spokojní. Nintendo predá kopu softu a my si nemusíme kupovať obsolentný a neadekvátne drahý nintendo HW. O jednu konzolu v dome menej.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****