03/08/12

C64 - 30. výročie

Nebudem ignorant, takže som nižšie pozbieral zopár zaujímavostí zo sveta C64 /a C128/. C64 je 8 bitová mašina z roku 1982 a doteraz predala nejakých 15M kusov. Dôvodom prečo sa v celom východnom bloku presadilo konkurenčné ZX Spektrum /stovky klonov, extrémne silná základňa a to dodnes/ bola strašne vysoká cená C64 /595 USD/ versus ZX Spectrum /129 libier, asi polovica C64/. C64 však za tu cenu ponúkala rovno z krabici - asi najlepšie audio, video na trhu /viď kung-fu obrázok nižšie/, plus dobrú klávesnicu a HW optimalizácie pre hry. ZXS 48K na druhej strane malo iba dobré CPU a celkom rýchlu RAM, nič viac. Jack Tramiel, zakladateľ firmy Commodore inak zomrel na jar toho roku vo veku 83 rokov /1928-2012/.


autogenerátor C64 grafiky z ľubovoľného obrazku /png, jpg do 2 mega/

C64 - 33% mašín prvej sériie bolo defektných, len o niečo nižšiu poruchovosť mala výrazne sofistikovanejšia C128. V druhom prípade išlo o prehrievanie, ktoré často stálo život zvukového čipu SID. Príčina bola romanticko-prozaická. Commodore na poslednú chvíľu ponad matičnú dosku natiahlo oceľový štít /FCC - elekromagentický smog/ spojený s môstikmi s jednotlivými švábmi pod ním. Urobili z toho proste heatsink. Bohužiaľ boli tieto spojenia veľmi často nefunkčné a paradoxne pri prehrievaní pomohlo práve odstránenie tohto kusa železa.

Na adrese $FFF6-$FFF9 v osem kilovej C64 kernel časti ROMky /celkom 20KB/ je ukrytý tento zhluk písmen "RRBY". Ide o iniciálky dvoch hlavných inžinierov, ktorí C64 stvorili - Robert Russell a Bob Yannes.

Ak v C64 Basicu v.2 zadáte príkaz : PRINT""+-X, kde X je ľubovoľné celočíselné číslo, spôsobíte tým kolaps systému a funguje to paradoxne aj pri C128. Ďalšia chybička v systéme sa dá využiť ku aktivácii akéhosi screensavera alebo easter egg ak chcete. Stlačte naraz RUN/STOP a RESTORE a zadajte príkaz “POKE781,96:SYS58251”. Uvidíte tento matrix screen saver efekt.

Výskyt vo filmoch a seriáloch, songoch a iných hrách na iných platformách. Kreslený seriál Family Guy, epizóda Jungle Love. Flash hra Population: Tire alebo sandbox pecka Grand Theft Auto: Vice City. Hraný film Filadelfský experiment. “Weird Al” Yankovic" v piesni “It’s All About The Pentiums.” Ale aj v Policajnej akadémií, už neviem, ktorý diel alebo v scifi seriály Červený trpajzlík /séria 1, ep. 5/. V adventúrke od Sierry - Space Quest 5 hlavný geroj cestuje na planétu Commodore LXIV /LXIV je po rímsky číslo 64/. A konečne Wolfagang Priklopil si viedol záznam o počte znásilnení "unesenej" Nataschi Kampusch na Commodore 64 !!

Opäť ničo z hardvéru. C128 bola prvá masovo dostupná commodore mašina s dual CPU konfiguráciou. MOS 8502 na 1-2 Mhz ako hlavné CPU a Zilog Z80 na 2Mhz ako sekundárne v prostredí CP/M, čo bol vlastne jeden z prvých moderných "diskových" OS bohužiaľ s podporou hlavne pre Intel CPU /a 16 bitovú MC 6800, ktoprú však v C64 nenájdete/.

C64. Ramku ste si mohli /strašne draho/ rozšíriť aj na pol mega za pomoci CBM 1750 expanzie. C64 bol aj prvý commodore s HW podporou pre skroling a hardverové sprajty /8 plus voliteľne sofvérový multiplexor/. Samozrejme im išlo o vyššiu kvalitu C64 hier.

C64. Dnes patologicky známy zvukový čip SID mal niekoľko revizií a to dokonca so značnými rozdielmi v kvalite zvuku /"chybná" 6581 versus "takmer opravená" 8580/. Paradoxne hudobníci uprednostňovali skreslenie 6581, lebo sa vhodnou moduláciou a programovaním dali dosiahnúť zaujimavé nástroje - ako napríklad elektrická gitara Jimmiho Hendrixa. Základ zvuku 6581 bol tiež o dosť "basovejší" /zisk +3dB/. Viac zo života C64 v tomto odkaze - Lemon64.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****