18/08/12

Atari Falcon 040

Hovoríte, že vám o podobnej mašine nie je nič známe ? Nevadi, rýchlo to napravím, ale chce to začať s jej predchodcom. Koniec roku 1992. Atari Falcon 030 bol spolu v tom istom čase vydanou Amiga 1200 poslednými 32 bitovými tromfami na poli domácej zábavy. Obe bohužiaľ zúfalo zastaralé už na štarte. Kravaťáci z Atari a Commodore proste nedokázali správne prečítať situáciu na trhu.

Atari Falcon však stále je chutný stroj. Podobne ako A1200 dostal 32 bit CPU 68030 na 16 MHz /A1200 na 14Mhz./ Ten zvyšok však bol o dosť vyspelejší. MMU jednotka pre práca s pamäťovým systémom. Veľmi výkonné DSP na 32 Mhz - práca so zvukom, práca s grafikou /akcelerácia 3D/, dokonca sa na tom dal nasimulovať monochrómny DAC a výstup na druhý monitor pre debugovanie. Dobrý grafický VIDEL čipset s 15 bitovým chunky módom /!!/ pre PC "doom" grafiku, ktorý tak veľmi chýbal A1200ke. Blitter pre 2D grafické operácie. Pamäť 1 až 14 mega. Audio - 16 bit, 8 kanálov do 50Khz /A1200 - 4 kanály 8 bit do 24 Khz/. Spätná kompatibilita s Atari ST, čo znamená aj druhý audio čip - trojkanalová YAMAHA YF 3439, čo je vlastne trochu lepšia varianta AY zvukovky použitej aj v Zx Spectre. A máme tu ešte drahý a rýchly SCSI II konektor určený hlavne pre HDD a MIDI IN/OUT pre muzikantov, obe na A1200 absentovali.

Falcon 030 však mal aj dve achilove päty. Dátová zbernica CPU mala šírku iba 16 bitov a pamäťová priepustnosť je zhodná s Atari ST z dôvodu kompatibility /to jest nedostatočná/. Natívna schopnosť 030 CPU pracovať v rýchlom burst móde teda bola zkriplená. Obligátný link na DOOM a iné hry bežiaci na Falcone. Veľmi slušný výsledok, nepochybne bližšie k úrovni i386DX40. Podpora pre Falcon 030 však bola ukončená už o rok neskor v 1993 /nástup DOOM enginu/. Atari sa vrhlo na posledný sebazáchovný krok. Konzolu Atari Jaguar. Amiga skúsila niečo podobne a Amiga CD32. Obe nespešné, ale o tom píšem v RETRO článkoch už pekne dlho. V 19945 však predsa len došlo ku istej rehabilitácii Falcon hardvéru. Celý design odkúpila známa firma C-lab /aka Emagic/ a v HW modifikáciach Falcon Mk XX z toho vnikla obľúbená rada pre profesionálnych muzikantov. Ešte neskôr celý biznis zlikvidovalo PC a MACy.

A dostávame sa ku Falcon 040. Ešte pred tým než Atari položilo život za konzolku Atari Jaguar vniklo niekoľko prototypov Falcon 040ky. Použité bolo plne 32 bitové CPU 68040 so spracovaním viacerých inštrukcií v jednom takte a s plne integrovaným FPU pre akceleráciu výpočtov v plávajúcej desatinnej čiarke plus výkonnejšie DSP a pamäťový subsystém by roztrhal bežné intel 486 a DOOMa na cucky /vpravo pohľad na matičnú dosku/.



tzv. microbox krabica pôvodne určená pre Atari Falcon 030

Pikantný je pohľad na krabicu v ktorej sa tento malý diabol mal skrývať /viď vyššie/. Design totiž nápadne pripomína oveľa mladšiu PS2ku z roku 1999 /vrátane možnosti vertikálneho aj horizontálneho uloženie/ a SONY dokonca Atari 030/040 "microbox" obal spomína aj vo svojom PS2 patente. Falcon 040 však rátal aj s CD riešením a klasickou bedňou typu Tower, kde ste mohli podľa obsahu peňaženky strkať početné expanzie a karty.

Credits ako v grafickom deme. Množstvo špičkových atari ST/TT/030 kóderov totiž dodnes pracuje/pracovalo v známych, herných firmách. Vysvetlivky: nick-demoskupina-pracovné pôsobisko. Griff / EI - Electronic Arts. Mr Pink / RG - Electronic Arts. Keops / Equinox - Electronic Arts. Creature / Aggression - XIHA Games. Wiztom / Aggression - Remedy. Xenit / Aggression - Remedy. MSG/RG - Guerilla games. Scavenger/Synergy - Guerilla games, soundtrack v hre Killzone 3. Deez/Evolution - Avalanche. Tat/Avena - Sony Europe. OB/Anatomica - Avalanche. Teque/Aggression - Remedy. Renker (aka Menta) / Equinox - Electronic Arts. Mit / Next - Electronic Arts. Leonard / Oxygene - Darkworks. Mr Bee / Overlanders - Sony atď. atď. atď.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****