06/05/12

Pamätaj na minulosť

Prvý diel God of War som dohral zhruba pred pred siedmymi rokmi. Druhý diel vzäpatí ako vyšiel v 2007. To už bola v predaji PS3ka. GoW2 však aj tak celkom nespochybniteľne vyzeral ako pravá next gen hra. Problém som však videl v dvoch veciach. Herne veľmi plytké, bez iskry, využitie "pozadia" gréckej mytológie totálne nevyužité. Väzba na Kratosa nulová, dramaturgia úbohá, strašná dehonestácia historickej témy. Pevne dúfam, že každý na koho tu ukážem prstom čítal Staré grecké báje a povesti. Iliádu a Odyseu. Ak nie, zaprisahám vás, stiahnite si túto fenomenálne prerozprávanú verziu týchto eposov /náš špičkový herec starej školy a pedagóg Dušan Jamrich/. Po vypočutí všetkých časti /v posteli, sluchátka na ušiach, zabudnete až dýchať, až sa to dostane do tempa / budete znechutený hernou verziou. O ďalšom diele GoW série viem jednu malú ale dôležitú informáciu. Kratos dostane "spoločnosť" v podobe fúrií. A to chce malú prednášku.

Fúrie. V nudnej God of War 4 im bude nepochybne venovaných pár scén násilnej deflorácie a stínania hláv. Skutočne "historické pozadie" je však ako ináč epicky strhujúce. Titán Cronus /v hre GoW3 sa prezentuje ako blbček ktorého Kratos bez námahy vykostil/ je potomkom božského otca Uranusa a matky Gaia. Uranus splodil aj niekoľko ďalších príšeriek - jednookých kyklópov alebo storukého Hecatonchiresa. Sám však konštatoval, že podobné hadie semeno táto zem nosiť nebude a uvrhol ich predpeklia menom Tartatos. Gaia ako dobrá matka dala po istom čase domáceho násilia svoje zostávajúce deti na čele s Cronosom dokopy, z obrovskej žulovej skaly vytesala čepel ohromného kosáka a vydala sa na trestnú výpravu za fotrom Uranusom.

Na mieste činu však všetci okrem Cronosa pustili do gatí. Ten jediný zvalil to prasa na zem a neľútostne ho vykastroval. Jeho chlpaté gule veľkosti malého zepelína hodil do mora. Z kvapiek jeho semena a krvi sa zrodili Giganti, Nymfy a Erínye. Po latinsky Furiae. Fúrie - bohyne pomsty a odvety. Z morskej peny, ktorá vznikla pri dopade jeho božských genitálii vznikla len tak mimochodom Afrodita - bohyňa sexu a krasy.



iba predkožka sa rezať nebude

Cronus sa však nemienil zastaviť. Vedel z proroctva, že ho rukou jeho vlastného syna postihne podobný osud, ktorý on pripravil tomu svojmu. Oženil sa s vlastnou sestrou Rheou. Splodil mnoho detí, všetky však hneď po narodení zožral. Demeter, Hestia, Hera, Hades a Poseidon. Ako je však možné, že dnes o nich čítame ako o ctihodných občanoch, ktorí sa dožili dospelého veku ? Je to jednoduché. Jedným z deti Cronusa bol aj Zeus. Matka Rhea ho vyexpedovala na Krétu a namiesto neho dala žrať manželovi iba kameň zabalený do jeho okakanej plienky. V zrelom veku sa Zeus vrátil nechal Cronusa vypiť makový odvar, ten vygrcal všetkých jeho súrodencov. Tí spolu so Zeusom zasadli na Olymp a urobili poriadok s tým bordeľom. Cronus skončil v predpeklí Tartaru, kde ho našiel náš Kratos. Koniec gréckej časti. Ukážem si ako vylepšiť Uncharted sériu.

Uncharted od začiatku všetci berieme ako hru idúcu v šlapajách Lary Croftovej, čo je zas ženská verzia Indiana Jonesa. Charizme, ktorého však ani jeden nesiaha čo i len po päty jeho čižiem. Mám rád piesok, vykopávky, múzeá, karavány, staré nákladné autá, a hlášky ako "It belongs in a museum." Aj z tohto dôvodu žeriem tiež prvé dva diely Múmie. Mám rád tajomstvá, mysticizmus, šokujúce objavy. A medzi ne patrí aj jedno nálezisko v turecku.



staršie ako americká ústava

Göbekli Tepe
sa dnes hodnotí ako archeologicky najdôležitejšia vykopávka všetkých čias. Poznáte asi 3500 rokov staré sochy na veľkonočnom ostrove, 4500 rokov staré egyptské pyramídy, alebo 5000 rokov starý Stonehenge. Göbekli Tepe je stará minimálne 12 000 rokov. V tých časoch tu mali byť iba opice čo žrali korienky a srali bobky pod kaktusmi. Žiadne písmo, kultúra, štáty, nič. Po zemi behali stáda mamutov. Ide o veľmi rozsiahly komplex budov /z 20 sú vykopané iba 4/ pravdepodobne s náboženským významom. Nemáme ani šajnu aká sila dokázala po stáročia /tisícročia !!/ priťahovať ku tomuto miesto vtedajších ľudí, čo znamenajú jednotlivé piktogramy. Kolosálny rozsah a uchvatná demonštrácia ich schopností.

A teraz sa vráťme ku našemu metrosexuálnemu hrdinovi v Uncharted 3, čo vymetá anglické bary, prevracia lode, hraje sa na výsadkára a v lineárnom tunely pri každom zastavení a po dvoch animačkách len tak zastreli/zlomí krk aspoň päťdesiatke zlosynov. Bol by som veľmi rád, keby sa Uncharted spämatalo. Reboot. Fakľa do jednej ruky, lopata do druhej, návrat ku tajomstvu, viscerálnej intimite záhad pod našimi nohami bez omáčky holyvúdskych sračiek a so zreteľným otlačkom kopanca do zadku od Jamesa Bonda. Naughty Dog sa má inšpirovať knihami ako Les Mytág a Lavondyss. Nejakou diabolskou náhodou je dej v nich časovo zhodný s našou tureckou zrúcaninou a verte mi, že živočíšnejší príbeh už nikdy čítať nebudete. Iba čisté pudy a inštinkty, tenká hranica medzi zvieraťom a človekom.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****