11/07/19

Skladáme Playstation 5


Z bežných PC komponentov orientačne nastrelená PS5ka. Použil som prvý no-name PC konfigurátor na ktorý som klikol, takže sa to dá určite urobiť lepšie a o trochu lacnejšie ale aj tak dnes cenu pod tu tisícku len tak ľahko a zákonne stlačiť nedokážete.Vybral som tie najdôležitejšie časti, ktoré potrebujeme. Nezabúdajte, že úspora 5 euro na konzolu pri predaných 100M kusoch sa rovná pol miliarde vo vrecku SONY alebo naopak jej rovnako veľkú stratu /technicky dotácia/. Naozaj sa tu bojuje o každé euro.


Podčiarknuté: $1092.79 s "DPH". Obrovskými položkami sú samozrejme hlavne CPU a GPU /v tomto prípade diskrétne čipy, PS5 APU ešte oficiálne neexistuje/. Ako tam bude poskladané to SSD, HDD eventuálne BD mechanika naozaj netušíme. Minimum pri SSD vidím kapacitne na 256 giga, s ohľadom na budúce gigantické inštalácie super AAA hier sa nižšie ísť nedá. V cene konzola budú zarátané pochopiteľne aj ďalšie položky ako je herný ovládač, BD mechanika, wifina alebo balné, ďalšia malá bižutéria ale schválne to nechávam započítané do tohto cca 1100 dolárového budgetu.

Predpokladám predajnú cenu PS5 na "baťovských" 499 éčiek. Ten PC build za 1100 USD je po konverzii cca 975 našich euro ale dane máme vyššie, takže beriem v úvahu stále tých amerických "tisícsto". Tuším, že na jednu konzolu bude musieť SONY doplácať zo svojho aj celé dve stovky a ten rozdiel bude musieť poriešiť maximálne optimalizovaný návrh matičnej dosky a všetkých švábov, prirodzený pokles ceny za ďalších 12 mesiacov plus "množstevné" zľavy nielen od AMD pri predpokladanom odbere mnoho desiatok miliónov kusov jednotlivých častí mašiny. Konzola to ale bude výrobne drahá, drahšia ako PS4 a blízku ku PS3ke podľa mňa.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****