17/07/19

Before Crisis Remake


Final Fantasy 7 /v japonsku v predaji na začiatku roku 1997, u nás až na jeseň/ spôsobila všade asi podobný poprask ako keď ID vypustilo úplne prvý DOOM alebo Bethesda  erpégečko The Elder Scrolls: Skyrim, či Blizzard MMO WoW. Obrovská udalosť a fanúšikovia ako ja po dohratí FF7 čakali ako s tým ohromným úspechom Square Soft naloží. Chápete - surfovanie na víťaznej vlne, rozvoj značky, prikladáme pod kotol, dojíme franšízu do poslednej kvapky.

Samozrejme sa nestalo vôbec nič. Uplynul rok, dva, tri. Prišla Playstation 2ka. Čas beží a ja asi po tisícikrát píšem, čo tak urobiť remake FF7 vo full 3D ? Všetky tie statické 2D render CG lokácie preklopiť do polygónovej grafiky s voľnou kamerou. PS2 na to má. GTA alebo MGS nám ukázali, že veľké exteriéry a vkusné interiéry s final fantasy textúrami - bolo by to pekné, naozaj. Ale nie.

Panasonic FOMA P900iv alias Final Fantasy VII: Advent Children Phone alias The Cloud Phone

Zrazu sa na konci roka 2004 objavujú v dennom tisku správičky o hre Before Crisis: Final Fantasy VII /obrázky vyššie/. Rýchle vytriezvenie. Iba pre japonské mobily /FOMA/, iba po japonsky, epizodický charakter. Srdce mi krváca, je to mimo môj dosah, fatamorgána. A som si viacmenej istý, že som vtedy mal akurát tu simplexnú Nokiu 3330. Táto gamesa však vyžaduje ninja HW, má FMV video a megabajty audia v 64kbit mp3ke. Aj po rokoch som ešte sondoval, či nedošlo ku oficiálnemu prekladu alebo prenosu hry do našho geografického priestoru. Bohužiaľ, zabudni.

Hra inak predchádza dejom FF7ku o nejakých 7 rokov. Sledujeme prácu "záporáckej" Shinra Electric Power Company /holding čo drancuje matičku zem/, jej vojenskej zložky SOLDIER /kde patria aj Cloud a Zack známy z FF7/ a hlavne sa to celé točí okolo Turks /komando v oblekoch, hitmeni Shinry, špeciálne operácie/. Turks sú v hre konfrontovaní aj s AVALANCHE, čo je ekoteroristická skupina a v FF7ke vystupujú práve oni ako hlavní hrdinovia.

Turks - sympatickí zlosynovia

Cena útechy bol pre mňa v roku 2006 spin-off z FF7 univerza pre PS2ku s názvom Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII. Third person akcia, ľahké RPG, ktorá nadvazuje rovno na koniec FF7 a hrajete to ako Vincent Valentine /ex Turk s pohnutým osudom, tiež postava z FF7. Konečne sa pozriete na niektoré lokácie z FF7 v 3D. Slušná gamesa, dobre sa to hraje, bombastické finále, trpí však na malý budget. Square tomu proste "veľa nedal".

Ešte o rok nekôr prišlo Crisis Core: Final Fantasy VII pre PSP. Platí preňho to isté ako pre Dirge. Slušná hra, dobre sa to hraje, 3D lokácie, opäť však menší budget a nejde proste o plnohodnotný, veľký projekt, ktorý si FF7 zaslúži. Túto nemastnú, neslanú FF7 kompiláciu klincom zatĺka ešte CG film Final Fantasy VII: Advent Children /2006 v európe/ a kreslená animačka Last Order: Final Fantasy VII /oficiálne 2007 v amerike, skôr v japonsku/.

tentoraz už po anglicky a hrateľne na vašom PC /asi aj na androide ale bez garancie/

Skutočný dôvod prečo však píšem tento članok je, že sa "hra" zmenila. Toho času, v polovici roku 2019, si všetko hore uvedené môžte zahrať, prejsť, pozrieť, či už natívne alebo pod emuláciou. Chýba len ten posledný záraz a to je Before Crisis. Viac to už ale neplatí. Predstavujem vám Before Crisis Remake. Je to mnohoročné, ťažké úsilie jedného machra amatéra, ktorý krvopotne preniesol dáta hry z mobilu do programu RPG Maker. Ručne upravil mnoho herných asetov, vylepšil bojový systém z pif-paf akčného na kolový ala FF7 a celú hru ošetril tak aby bolo dohrateľná /originál na niektoré operácie s magickými matériami vyžadoval prácu s kamerou mobilou/. Jediné čo vám treba teraz urobiť je stiahnúť jedno malé RAR do 80 mega a kliknuť na exe súbor. Ovládanie sú šípky a Z/X myslím. Sejvovanie do slotov cez menu v hre. Pobehal som zopár screenov. Čakal som na to 15 rokov. Úžasné.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****