15/07/19

Playstation 5 - CPU hladuje, GPU hoduje


Moderné playstation konzoly v post PS 1/2 ére sú výraznejšie watt žravejšie a pri PS3, PS4, PS4 PRO sa ako nikdy predtým rieši aj hlučnosť mašiny. Žiadúcich je nejakých 45 decibelov a menej, pričom každých 10dB navyše je nárast hluku o 50%. Takto škaredo táto fyzika funguje. Hluk a teplo je prejavom toho, že sa snažíte do veľmi malého objemu natlačiť čo najviac výkonu /zároveň aj samotný napájací zdroj/ pod kontrolou subtílneho a lacného chladenia.

Pri PS5 podobne ako pri PS4 bude najväčšom "topičom" GPU /ako časť APU/. Grafiku chceme čo najvýkonnejšiu a výkon v tomto prípade znamená budget aspoň 120 watt iba pre farebné pixely. Celkové "herné" TDP pri PS5 odhadujem do 200 watt /ale nevylučujem aj niečo viac/. A dopredu hovorím, že sa budem snažiť ušetriť práve tom skvelom Ryzen CPU. Bodlo by tam mať HBM pamäť, papajú výrazne menej ako GDDR6, avšak HBM mem radič by na APU zaberal príliš veľa miesta napríklad na úkor SIMD jednotiek GPU. Život je pes.

Ešte trochu čísel súčasnej generácie /nezohľadňujem výrobný proces, čas, počasie, ide len o ilustráciu/. PS4 GPU - odhadované TDP na úrovni 75 watt a celá konzola 165 watt. PS4 PRO s GPU niekde do 150 watt a celý stroj je dimenzovaný až na 310 watt odber. V praxi ste ale vždy pod 200kou, takže samo GPU niekde okolo 100-120 wat. A ideme na obrázok, na ktorý som už trpezlivo čakal a týka sa PS5ky.


Ryzen CPU /ako v PS5ke/ poslednej tretej generácie triedy "3700" /8c16t/ má udávané TDP 65 watt. V konzole však čakáme niečo na pracovnom takte okolo 3.2GHz a graf nám ukazuje pokles spotreby až pod 48 watt pri tejto hodnote. Veľmi pekné čislo a ešte sme s tým CPU neskončili. Nejaký chlapík sa pokúsil o svojrázny rekord a po úprave voltáže /zníženie asi len na 0.9V/ spojené s podtaktovaním na konzoláckych 3.2GHz - nameral len smiešných 34 watt !!

Čo znamená, že do GPU časti môžme investovať aj celých 150 watt + CPU + nejaká bižutéria k tomu /SSD, mobo, wifi a spol./ a určite sa vopcháte do 220 watt. PS5 APU - dvojicu CPU a GPU máme pritom v "plnohodnotnom" stave bez nejakého limitovania termálnou obálkou a nedostatkom šťavy. Som však realista, takže sa stavím, že až bude v obehu prvá PS5 a v plnej paľbe bude žhaviť "triple A" graficky a fyzikálne náročnú hru tak wattmeter bude ukazovať pod 185 watt. Ryzen je vážne dobré CPU a to z mnohých uhlov, budeme mu ešte vďačiť za mnoho !!

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****