23/07/19

PlayDead


Dnes to bude trikrát žltý handheld, bez účasti SONY. Monopolné nintendo s čerstvo vypusteným Nintendo Switch Lite za cirka 200 euro. Viac ako óda na radosť sa však váľajú v problémoch s kvalitou tých analogových páčok /súčasť oddeliteľných joy-conov, pár za 65 éčka/. Masovo a predčasne odchádzajú, ich mechanizmus neznesie dostatočne dlho aj vcelku priemernú záťaž. Nintendo sa k tomu príliš nehlási, necháva to vyhniť, čo na fórach naozaj nerobí dobrú krv. Switch Lite má navyše joy-con integrovaný ako súčasť tela handheldu, už to len tak nevymeníte. Sean Malstrom /autista a objektívne patologicky fanúšik nintendo posadnutý 2D mariom/ vidí ako katastrofu a priame ohrozenie nintenda skôr ohlásanie novej prenosnej konkurencie pod názvom PlayDate.  Malá vecička cca 7.5 na 7.5 cm, hrubé jeden chlp pod rovný centimeter, 2.7 palcový display.



Hru Firewatch od fy Panic /a Campo Santo/ možno poznáte. No a títo chlapci sa rozhodli, že so svojím debutom - handheldom s čiernobielym displayom /!!/, s "málo" tlačítkami a s kľukou na boku za 150 euro torpéduju neotrasiteľnú pozíciu nintenda na tomto trhu. Ta kľuka neslúži na nabitie baterky ako by ste si mohli myslieť, ja som v to priam dúfal, je to gimmick ovládač. Točíte rumpálom a dejú sa veci, viď video vyššie. Twitter je vcelku živo updejtovaný. Herná podpora je tak istá ako liberálna demokracia v rusku ešte v tomto roku. Mrtvolka v deň vypustenia, ak sa ma pýtate.



No a potom tu máme no-name šmejd od Amazonu za 50 euro s "mnoho" tlačítkami a s  farebným displayom. Spustí to Pokemona, aj Maria alebo Sonica. Dokáže to snáď rozbehať aj DOOM, tradičný to herný benchmark ? Pff - skočte na 4:20 min a uzrite Quake v plnej párade a dokonca plynulo. Ak ste trochu zruční, tak sa vykašlite na komerčný mainstream a postavte si vlastný systém. Jeho jadro vás nebude stáť viac ako 5 euro. Rasp Pi Zero s CPU na 1GHz a s 512 mega ram utiahne aj Quake 3ku. Scéna, ktorá sa venujete stavbe handheldov postavených okolo Rasp platformy je obrovská, krabičku si môžte vytlačiť na vlastnej 3D tlačiarni. Aj v žltej farbe. Škola hrou.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****