05/12/13

Gran Turismo Lóve


A platiť budeš až zozelenáš !! Po prvýkrát v sérií GT zavádza Polyphony Digital do praxe mikroplatby za odomknutie herného obsahu vašej už raz draho zakúpenej originálky. Takto zformulované to vzbudí zaiste hojný kus pohoršenia. Toto tvrdenie je navyše lživé, škoda sa však už stala a značne percento internetu to považuje za pravdivý fakt. Hneď na začiatku teda píšem - štandardného hráča sa táto "kauza" nijako netýka, platiť nemusí ani korunu, a nebude ochudobnený ani o pol plechového kolesa s defektom. Ide vlastne o následovné. Hry tejto série /technicky akejkoľvek sim hry s autíčkami/ majú vždy nejakú schému postupu cez hernú kampaň. V našom prípade je jej cieľom nahrabať - nové autá, nové súčiastky, nové trate, nové preteky. Vyvíjame teda nejakú hernú aktivitu, zarábame herné prachy a nakupujeme a odomykáme. Leveling, grinding, exping. Niekto však túto trpezlivosť, toľko času, za necht talentu nemá a práve jemu PD ponúka možnosť toto všetko preskočiť a nakupovať za hotové


PD vie /a keby len oni/, že je tu dosť hlupákov, čo tie prachy na drevo položia. A ja z toho veľmi teším, títo idioti budú vlastne sponzorovať aj vývoj budúcej GT7 pre PS4ku. Ľudia sú totiž hovädá vymastené /viď neogaf.com/, čo nevedia - čo chcú. GT grinding je zlý, preskočenie grindingu a platenie za autá je zlé, hnusný duplikačný trik /v GT5/ je zlý. V okamihu ako ho PD patchom opravilo - PD je zlé. PD to teda na krátky čas vratilo do akcie, aby si glitcheri stihli dokončiť svoj rozbehnutý biznis. Opakujem. Oldschool hráči teda v GT6 idú zatiaľ po starom a tieto platby ignorujú, lúza ak chce - platí.

Nasrať. PD sa rozhodlo práve túto skupinu blbečkov skasírovať a že ich nájdete v každej hre pod slnkom, a to požehnane /Team "hats" Fortres 2/ . Naspäť ku GT6 platbám. Všetci dnes hľadajú alternatívne cesty zháňania kapitálu. Táto konkrétne je čiste dobrovoľná a iste prídu aj tie nejaké akcie, kde klesne cena bodu o 25-50%. PD sa s tými potkanmi trochu psychologicky pohraje. A aj keby nie - oproti flopze 5 stále ušetríte asi tak 188 479 dolárov. GT6 má totiž takmer 40 tratí a 1200 áut. Flopza 5 iba14 tratí, 200 áut. A kým sa pomocou skutočných flopza mikroplatieb/DLC dostanete aspoň na dohľad GT6, tak vyhlasíte osobný bankrot. Osobne radím v prípade GT6 šetriť skôr na luxusné scenery DLC pre ten nový editor tratí !!

Viete - za starých čias sme mali neoficiálne /POKE/ alebo oficiálne cheaty /v menu zmáčkni to a to tlačítko, eventuálne ich kombináciu/. Nejako ma však nikdy nebavilo vyhrať hru stlačením magického butónku "X". Dosluhujúca GT5 vám umožnilo ovládať hru na diaľku v B-spec móde /machri to zvládli aj cez firefox plugin/. GT5 malo aj špeciálne kvalitne bodované preteky, bónusy, keď sa pripájate ku hre viac dní v rade za sebou. Dokonca vám na narodeniny šupli do garáže auto v cene 10 000 000 kreditov. Možností ako zarobiť bolo dosť. Kupovať si však ľahší priechod hrou /aj keď "dobrovoľne"/ považujem za choré. Ako opodstatnenú namietku však prijímam fakt, že v čiste kazuálnom arcade mode /technicky Quick race pre úplne ľavých blbov/ by pri voľbe auta veľké obštrukcie byť nemali. Osobne ma v každej GT zaujímalo iba to ako odomknúť všetky trate, či mám 10 alebo 200 áut mi bolo u rite. Niečo ako dobrá kariérna kampaň /motivácia/ mi tam však vždy bolestne chýbala. A tým sa dostávame ku skutočnému jadru problému, ktorým nie sú mikroplatby ale ..

"The game design should be based on skill reward concept 
and not grinding"

Vaša kritika má teda smerovať ku lepšiemu dizajnu postupu hrou /úplne iná téma/ nie ku kydaniu špiny na neškodné platby /technicky symptóm závažnejšej choroby/, ktoré prináša GT6. Zároveň nám však už teraz treba strážiť, aby sa to PD pri GT7ke nevymklo z rúk Aj keď je jasné, že za celým tým dnešným "problémom" sú naozaj hlavne akcelerujúce náklady na vývoj hry /skenovanie desiatok tratí, modelovanie stoviek áut, veľmi drahé licencie, kopa ľudskej práce v teréne !!/. A všetko toto v opulentne next gen rozsahu/kvalite budúcej GT vzhľadom na performance potenciál PS4 a Yamauchiho perfekcionalizmus - musí dosiahnúť astronomické rozmery. Niekedy proste tu "kampaň" Gran Turisma navrhnete úmyselne tak aby tí slabší podľahli a začali cvakať.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****