12/09/13

Smrtelná předtucha herní katastrofy

Tenhle text berte jako zdvizenej varovnej prst pred unahlenou koupi Deadly premonition. Hra zacina tim jak dedek s dvouma harantama najde pri prochazce lesem vykuchanou zenskou povesenou na strome. FBI poveri vas, detektiva Yorka, aby jste vrazdu vysetrily. Takze sednete do auta a vyrazite smer Greenvale, coz je jmeno mesta kde se ona ritualni vrazda odehrala. Dest, blesky a tma. Do cile svy cesty bohuzel nedojedete, nebot vam vstoupi do drahy postava se sekerou v ruce a vy ji mistrnym uhybnym manevrem minete a za divokych tonu rockovy hudby se zritite ze srazu do lesa. Tam u vraku auta zacina vase honba za tajemnym vrahem. Hned pri teto uvodni animaci vas hra prekvapi tim jak moc spatne vypada. A tim spatne myslim i na pomery PS2. Skutecne. Kdybych ji hral pred sedmi rokama na PS2, tak si nad ni odplivnu. Ta hra vypada dokonce tak hnusne, ze je to az k smichu. Ale vsechno pekne po poradku.


Na to, ze je pred vami jedna velka technicka katastrofa, vas upozorni uz preskakujici a praskajici hudba v menu. Jakmile se po uvodnim antre v lese a prosmejdeni hotelu, kde se ubytujete, dostanete do mesta, vetsina objektu se zacne vykreslovat par metru pred vama. Znamka toho, ze hra presla z tunel modu do sand boxu (se skutecnou 24h denni dobou a pocasim). Grafika vypada vylozene ohavne a vyblite, coz by se dalo prekousnout, ovsem kdyby se hra aspon plynule hybala. A prave framerate je to co vas udivi nejvic. Drtivou vetsinu - tak 98% hry, klopyta odhadem mezi 10 a 20fps. Ty 2% casu mam na mysli 30fps kdyz se koukate na oblohu, nebo nekam do kouta. Dokonce i kdyz jste v mistnosti kde krome zidle, postele a stolu (vse dohromady z 10ti polygonu) nic jinyho neni, tak to bezi trhane. A nedej boze kdyz se priblizite k zrcadlu. Framerate spadne asi na 5fps. Zrejme diky tomu spickovymu odrazu, kterej je v rozliseni ne vic nez 320x240. Prkeny animace jako z dob prvniho Resident evil tomu nasazujou korunu. Udelat takhle obludnou hru a jeste ke vsemu aby se skoro nehejbala, to chce skutecne talent. Obzvlast kdyz chvily predtim vyskocite z The last of us je to drastickej sok. Nagelovanej princ versus posrana ropucha. Zvuk nezustava pozadu a je taktez otresnej. Navic je zvuku velice malo a hra tak pusobi jako by byla "hlucha". Nektery rozhovory dokonce ani nejsou namluveny, jenom odklikavate text jako v JRPG. Hudba a dabing jsou naopak docela povedeny a je to asi to nejlepsi na hre. Ja jsem ochotnej prekousnout lecjakou technickou stranku kdyz je hra opravdu dobra, ale co je moc je moc. Co ty hovada celych tech 9 let delaly? Na tuty to vyvijely pro PS2 a kdyz se po tahnoucim se vyvoji rozhodli hru vydat na PS3, tak uz byly patrne liny prekopavat engine a nechali to tak jak to bylo. Cely je to horsi o to, ze se jedna o Directors cut. Kterej ma mit krome bonusovych oblecku i vylepsenou grafiku a celkove ma bejt odladenejsi. Puvodni verzi pro X360 bych vazne nechtel videt.


Zhruba takhle vypadal muj vyraz po vyndani placky se hrou z PS3

Pro rychlejsi presun po meste se pohybujete v autech u kterych fungujou sterace, klakson, palivomer, svetla, BLINKRY!..na picoviny cas meli, ale aby kod hry trochu optimalizovaly to ne. Silne to tak pripomina mix mezi GTA a Gabriel knight 3. Po vzoru GTA chodite/jezdite po meste, plnite ukoly, sbirate medaile, zavodite(!?).. V Gabriel knight 3 pak pokud si pamatujete byly casove omezeny udalosti. A stejne jako tam i v Deadly premonition bezi realnej cas a pokud nejste v urcitou hodinu na urcitym miste, mate smulu. To me na GK3 nehorazne sralo a nejinak je tomu i tady. Diky tomu jste totiz nuceni opakovat celou kapitolu pokud neco prosvihnete.

Ovladani je neohrabany, pomaly, strelba patrne ta nejhorsi se kterou jsem se kdy setkal. Zapomente na diry po kulkach, nemluve o destrukci. Zvuk vystrelu asi takovej, jako kdyz placnete svoji starou placackou na mouchy pres celulitidovej zadek. Kulka nezanechava sebemensi stopy na cemkoliv a vy ani nevite do jakych mist strilite.

Od zacatku bylo zrejmy, ze se vyvojari inspirovali serialem Twin peaks Davida Lynche. Ale ze ho tak otrocky okopirujou vcetne zapletky,  to jsem teda necekal. Vrazda hezky a oblibeny holky v malym meste kde je pila, divnej pokoj s cervenym kobercem a zvlastnima lidma...to byl vazne takovej problem vymyslet svoje vlastni kulisy a svuj pribeh? Agent York je pak dokonala virtualni kopie agenta Coopera. Misto tajemny zeny Diany pro kterou Cooper nahraval svoje pozorovani na hlasovej zaznamnik, promlouva York k svymu druhymu ja jmenem Zach. Jeho chovani a povaha je jedno a to samy, vcetne posedlosti kafem. Kristepane. Pikantni je, ze se hra natolik podobala Twin peaks, ze tvurci byly po narceni z plagiatorstvi nuceny prekopat spoustu veci. Dokonce i puvodni jmena a vzezreni hlavnich postav byly variace na postavy z Twin peaks. Ale jak vidno moc se jim odlisit nepodarilo.

Neco ma ta hra do sebe, je jina nez vsechno ostatni, vymyka se zazitym postupum. Ma osobitej a ulitlej japana feel. Ale cokoliv dobryho se zacne drat na povrch, okamzite je to umlaceny do bezvedomi amaterskym zpracovanim. Pokud nejste masochisti, kterym dela dobre vlastni utrpeni, vyhnete se tomuhle paskvilu sirokym obloukem. Osobne jsem vyvoj hry po celou dobu sledoval a tesil se az si ji zahraju, ted mam ovsem chut vzit kladivo a strestat ji za zklamani a dusevni ujmu co jsem utrpel. Tak jako nabrousena sekera rozetne spalek vedvi, tak stejnym zpusobem rozdeli hrace a recenzenty na dve skupiny. Jedna ji nenavidi a druha nade vse miluje. Nic mezi neexistuje. Obcas jsem se setkal i s nazorem ze jde o hru roku. Pokud by v tom roce nic jinyho nevyslo, tak asi ano.

A pokud vas zajima na cem prave pracuji tvurci tohohle paskvilu, tak je to hra s tajemnym nazvem D4 exklusivne pro Xbone.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****