10/09/13

Playstation Vita TV


Biely, oblý obdĺžnik rozmerov 10.5 krát 6.5 cm. Hardvér zhodný s handheldom SONY PSV /4 jadro CPU ARM9ka a 4 jadro GPU PowerVR, 512 + 128 mega ram/, pribudla malá 1 gigová flashka /dobrá aspoň na save pozície/, ktorú dostala aj posledná revízia PSV slim. PSV TV je prakticky autonómna minikonzolka triedy Ouya, nemá vlastný display, má samozrejme HDMI out - výstup obrazu na vašu telku /480p, 720p alebo 1080i/, ako ostatne sľubuje aj názov tohto zariadenia. Dokáže prehrávať PSone, PSP, vybrané PSV, PSN hry, streamovať obsah z internetu /hudba, filmy/, Netflix, Skype, YouTube, Flick. PS Store. Všetko je na palube plus podpora pre remote play s PS4. Takže vo vedľajšej izbe /ale aj po internete, stovky kilometrov ďaleko/ máte na dosah prakticky všetky svoje PS4 hry. A nezabudnime na online boje s inými hráčmi s klasickými PSV mašinami. Ide vlastne o ideálnu "low cost entry" konzolu v cene 100 euro /orientačný prepočet/ alebo 150 euro /plus 8 gigová flashka a jeden dualshock 3 joypad - tu už trochu PSV TV naráža na lacnú ale "veľkú" PS3 12GB/. Amazon Japan inak už hlási úspešné vypredanie prvej várky.


Teraz si trochu rýpnem. PSV TV sa od PSV líši hlavne prítomnosť HDMI out portu. Do novej PSV slim ho nedali, handheld by sa takto dal použiť okamžite ako prenosná konzola. Nepochybne ide o zámerný krok, ktorý však má aj trochu rafinovanejšie dôvody. Už pred rokom sa špekulovalo, či SONY nedá na trh bundle PS3+PSV, dnes hovoríme skôr o kombe PS4+PSV. Nuž ak zoberieme 400 eurovú PS4 a capneme tam 200 dolárovú PSV tak sa vieme dostať na cenovku povedme 579 euro alebo 479 ak to urobíme s PSV TV !!! Podlezieme dokonca aj nový Xbone 180. A ideme v špekuláciach ďalej. PSV TV je ideálny "materiál" na pribaľovanie ku každej SONY Bravia TV /pri drahých modeloch nad 2000 euro to môžte davať zadara, inak za nejakú šikovnú cenu okolo 100 euro aj s joypadom a flashkou/. PSV TV ako trójsky koň preniku ekosystému PSV /PSN store/ na trh. Dokonca môže ísť ešte ďalej a rovno plošný obvod /iste v cene do 50 euro/ rovno zabudovať na matičné dosky tých SONY TV !!

Maličke polienko pod nohy hodené. PSV TV je zatiaľ dostupné iba na japonskom trhu s DS3 ovládačom. Ten dualshock 3 je tam preto, lebo DS4 ešte nie je oficiálne na trhu dostupný a PSV TV ide do predaja v japonsku mesiac pred vianocami 2013, PS4 až na jar roku 2014. Iba DS4 však má touchpad schopný emulovať napríklad touchscreen funkcie PSV /kamerku však nezvládne ani DS4/ !! To určite prinesie trochu hlavybolenia pre vývojárov ale aj pre zákazníkov, ktorý budú potrebovať neskôr asi aj tú Ds4ku. PSV TV sa proste míňa s PS4 o tri mesiace /dualshock 4/ ale SONY to chce mať na trhu už pred najbližšími vianocami.

Nedokážem odhadnúť ako dlho vydrží prvotné nadšenie trhu nad týmto produktom, SONY nie je Apple, kde by sa to predávalo iba preto, lebo je to nový Apple výrobok. Zlé jazyky hovoria, že Nintendo 2Ds a SONY PSV TV je odpoveď na fakt, že mobility /android a iOS smarfouny a tablety/ už vlastne trh dedikovaných handheldov zabili a konzoly to ešte len čaká. Osobne vidím PSV TV ako nádejné zariadenie, jeho cenu je možné do roka agresívne znížiť aj na cirka 89 euro, čo je banálne smiešna položka za všetky tie možnosti čo ponúka /skúste si chystaný Borderlands 2 ale iste aj nový Uncharted, Minecraft, Terrariu a možno aj Infamous alebo Raymana pre PSV zahrať na niečom ešte lacnejšom/.


Updejt, 10.9.2013, 21:20 - oficiálne riešenie touchscreen funkcií na PSV TV s DS3 :

Q. PS Vita では画面上での操作「タッチ」「フリック」などがありましたが、ワイヤレスコントローラではどのように操作するのですか?

PS Vita TV は、システムのサポート機能として「タッチポインター」があります。
PS ボタン長押し > メニュー >「タッチポインターの利用」から設定することができます。
設定後は、ワイヤレスコントローラの L3 または R3 ボタンを押すことで、指の形をしたポインターが表示され。それを動かし操作することができます。
※この機能は「タッチポインター」を必要とする、一部のゲーム起動時のみご利用いただけます。
Google prekladač: :
The PS Vita TV, there is a "touch pointer" as the support function of the system.
You can set PS button Press and hold> menu> from "Using the touch pointer".
Once set, by pressing the button on R3 or L3 of the wireless controller, the pointer in the shape of the finger is displayed. You can operate move it.
※ require a "touch pointer", available only When the game starts some this feature.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****