22/09/08

Un hombre macho

Microsoft objavil koleso, oheň, misionársku polohu a "achievmenty". Xboti vám to potvrdia. Pretože som už postarší človek nad hrobom, hystéria detí ohľadom gamescore a naháňania bodov ma dnes necháva chladným. Deťom asi nikdy nedôjde, že sčítavať body z dvoch úplne rozdielnych hier je úsmevne a priam nefér. Odpal v golfe rovno do jamky a prvé miesto v F1 za dažda z posledného miesta - je to to isté ? Blbeček Bill zároveň pozdvihol na piedestál zvláštnu sortu vygumovancov tzv. "achievements whores", grécky ōneisthai. Po našom: lacný jožko, opitý suchým rožkom. Zoznamy hier, kde sa dajú body ľahko nahrabať. Dekadencia v priamom prenose.

Taký chudák sa teda nechá zmanipulovať, a na list papiera si vytlačí denný rozkaz /zoznam achievements/, ešte skôr ako hra vôbec vyšla a potom zachraňuje všetky sestry v Biopšouku, namiesto toho aby ich zabil. V BF 2142 nájdete kopu idiotov s džipom behajúcich dookola, lebo za zrazanie 50 hráčov dostanú metál - ribbon, bohužiaľ týchto úloh je tam veľa, takže dobrá 1/4 hráčov nehraje /nepomáha tímu/, lebo zbiera odznaky /50 zarezaných hráčov - nožom/. Ten zvyšok sa snaží zničiť 20 000 kusov niečoho za nejaký čas aby získal niečo, čo sa nedá ani len paušálne a okamžite zameniť za kredity na nákup hier. O tomto šialenstve malých detí tu nechcem hovoriť, každému čo mu patrí. Microsoft totiž nič nevymyslel.

Zdá sa, ako keby sme vyčerpali možnosti bónusových side questov, minigames, hudbičiek, oblečkov, art books za herné body, vraciame sa späť ku primitívnym základom. Teda - prvý v číselnom rebríčku, alebo aspoň čo najvyššie, budiž nech majú puberťáci radosť. Pre vývojárov je to zjavne jednoduchšie, ako urobiť dobrú hru. V roku 1984 to však malo dobre známe Activision vo svojich hrách vymyslené "lepšie". Internet samozrejme neexistoval. Ich riešenie, priam kampaň /Atari 2600, 5200/ však bola fetišisticky jednoduchá. Ak ste v Pitfall II dosiahli skóre vyššie ako 99 000 bodov, a dôkaz o tom im poslali /foto/. Za odmenu ste vyfasovali túto žúžovú nášivku:



Hmotný objekt. A nešlo o ojedinelú akciu, V Decathlone ste za zlatú medailu /a aspoň 10 000 bodov/ vyfasovali ďalšiu. A inú za "striebro". Teraz si predstavte seba o 20 rokov a sediac na japonskej harlejke vo svojej vymastenej koženkovo-džinsovej bomber bunde, ukazujúc svetu svoje prišité skalpy z destva - Bone crusher, Zulu Flesh Eater, Ring thrust Earthquaker. Číselká uložená niekde na billovom serveri sú dobre iba pre detských buzíkov a kriplov bez vajec. Dnes sú tie nášivky okrem iného aj zberateľsky veľmi vysoko cenené. Odkaz MS - menej je v tomto prípade viac, inflácia čisel vedie do záhuby. SONY so svojim systémom trofejí, bodovanie ala RPG leveling a budúce vizualizované "3D" trofeje v HOME je na tom trochu lepšie. Nič z toho sa však nevyrovná tomuto:








milión bodov, extra patch !!!

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****