26/02/21

Final Fantasy 7: alternatívny remake !!

A to oficiálne. Final Fantasy 7 bola/je kolosálna hra. Epická výprava, postavy, chémia, emócie, scenár. More dobrej grafiky, krásnej hudby. Úžasný komerčný úspech JRPG hry na východe aj západe. To sa písal rok 1997 a hra sama o sebe predávala PS1 konzolu a pochovalo N64ku. O plnom 3D rimejku sa medzi fanúšikami hovorilo prakticky okamžite, ako sa začala hypovať PS2ka. Čakal som aj more ďalších hier zo sveta FF7 /bojovky, TPS akcia, MMO, skákačky/. Železo treba kuť za horúca. Absolútne k ničomu však nedošlo a pre mňa z nepochopiteľných dôvodov Square túto kravičku ďalej nedojilo. 

Veci sa ľahko pohli v 2004 s hrou Before Crisis: Final Fantasy VII, čo je akčné, epizodické 2D "RPG" vo vizuálnej kvalite 16 bitovej SNES konzolky pre japonské mobily, ako ten čo drží Cloud nižšie. Hra predchádza udalostiam hlavnej FF7 asi o 6 rokov a skôr ide o pohľad z druhej strany. Turks je elitné komando na strane tých zlých. Nikdy nebola oficiálne preložená do angličtiny a pre nás teda de fakto nedostupná hra. Už vtedy ma to hnevalo, ale situáciu som ďalej monitoroval a uspokojivé riešenie sa nakoniec našlo. O 2 roky neskôr v 2006 na PS2ke pristál Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII. Akčné "RPG" z TPS perspektívy. Ovládate obľúbenú postavu Vincent Valentine, čo je zombifikovaný gotický borec, čo dobre narába so strelnými zbraňami. Hra nemala veľký finančný budget, taká chudera. Po prvý krát ste však mohli behať v 3D svete FF7 a ku koncu hry produkčná kvalita prekvapujúco prudko stúpala. Záverečná 1/4 hry už má takmer kvalitu veľkej FF7 a hraje sa to celý čas veľmi dobre. Hra sama dejom nadväzuje priamo na koniec FF7. Super. 

V roku 2007 sme sa presunuli na handheld PSP s Crisis Core: Final Fantasy VII. Akčné "RPG" ale herne veľmi triviálne, kde vlastne beháte z jednej cimry /arény/ do druhej a to je všetko. Má to ale poctivú 3D grafiku, vizuálne a zvukovo je to vydarené a klasické lokácie z FF7 ako Midgar, Nibelheim alebo námorná základňa Junon vyzerajú parádne. Cez emulátor to hrávo dáte, tak ako ja. Crisis Core tesne predchádza dejom FF7. Časová os je teda Before Crisis, Crisis Core - FF7- Dirge of Cerberus. To neustále RPG v uvodzovkách čo používam - znamená, že ide viac o akčné RPG adventúry ako o komplexné RPG hry, metre položiek, predmetov, parametrov a kombinácií.

 
android alebo iOS

Filmečky. Final Fantasy VII: Advent Children. Technicky kvalitná CG animačka s hrozným scenárom z roku 2005 ide dejovo hneď po FF7 ale z pohľadu  zvyšnej zostavy - teda Cloud, Tifa, Barret a spol. A konečne Last Order: Final Fantasy VII. Kreslené anime, tzv. OVA /original video animation/. Jednorázovka, ktorá prokrýva scenárom jednu flashback epizódu z FF7 v Nibelheime a časovo splýva skôr s hrou Crisis Core pre PSP. Pre non FF7 otaku je to všetko spletité, takže vám stačí vedieť, že kánonická, normatívna je základná FF7 a na krkolomné prílepky vo zvyšných projektoch sa pozeráme cez prsty, hlavne ten Advent Children lezie všetkým na nervy a tiež "meno toho čo sa nevyslovuje" - tu dám iba v odkaze.

Minulosť je za nami, hor sa vpred. FF7 Remake pre PS4 dostane graficky vylepšenú verziu pre PS5 s Yuffie a zopár misiami, nejaký bossák k tomu. Aby bolo jasné, tú malú ninja kočku v originále stretnete až oveľa neskôr, na zelenej pláni, vyskočiac z kríkov na "world mape". Pretože FF7 Remake sa neustále voľne pohráva so scenárom a robí v ňom nežiadúce a trápne zásahy ala Advent Children, tak je puristami ako ja - úplne ignorovaný. Final Fantasy: The First Soldier. Ak som sa pred viac ako 20 rokmi pýtal, prečo Square nenatlačí FF7 do každého jedného herného žánru, tak teraz na tie moje slová došlo. Mám dávať pozor, čo si želám, veru. The First Soldier je niečo ako "Fortnite" MP klon pre mobily. V tomto momente sa už môžte začať pýtať, či Square značku FF7 nezačína zneužívať. Až tak, že sa každému úplne preje. Je to možné a to som vám nepovedal o najväčšej chystanej bombe. 

 
Final Fantasy VII: Ever Crisis

Final Fantasy VII: Ever Crisis pre mobily. Ide o ďalší alternatívny remake FF7 /!!/ a plus v sebe zahŕňa aj všetky hore vymenované hry Before Crisis, Core Crisis, Dirge of Cerberus a hernú podobu /oh mah good/ filmu Advent Children. Ide teda o neuveriteľný kompilát z FF7 sveta, ktorý odhadom dáte tak za 100 hodín v hlavnom story móde, ak nedôjde k tomu, že dej jednotlivých sekcií nebude nejakým rozumným spôsobom "krátený", zostručnený. Po pravde sa zraky všetkých skalných fanúšikov upreli teraz práve smerom tohto mega rimejku,  ktorý by mal vernejšie kopírovať staré scenáre, zlepšovať ovládanie, balanc boja, matérií /"quality of life" fičúry/, ostávajú "kolové" súboje a pridá tú krajšiu technologickú stránku.

Square teda zahltí trh "FF7" hrami. Square nabehne pri konzolách a PC a mobiloch na epizodické vydávanie obsahu a určite to majú rozrátané na roky dopredu. Sliepočka znáša zlaté vajíčka. Ten alternatívny FF7 remake pre mobily sa nepochybne časom objaví aj na konzolách a PC. Je najvyšší čas, aby niekto celý Square /kapitálová cena v akciách niekde okolo 8 miliard, juch/ kúpil a má to byť Sony. Ak to bude MS, tak ich ďalším krokom bude zamestnanie mojej maličkosti ako projektového manažéra pre FF7 v ťažkotonážnom sandbox WRPG štýle ala Witcher 3 alebo Skyrim. A bude to trhák. Poznámka pod čiarou. Všetky nové FF7 videá  aj ten nový rimejk ukazujú v 100% prípadoch stále iba ten Midgar. Štartovacia kapitola. Pikantné, lebo už málokto verí na "world mapu" s voľným pohybom /ponorka, bugina, lietadlo/ ala stará PS1 a pôvodná FF7.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****