27/02/21

Google Stadia - očakávané sklamanie

Pred 35 rokmi mi jeden herný laik a sedliak hovorí: "šak davaj tote hry". Predpokladal, že vnútri toho 8 bitového spektra sa už nachádzajú všetky tie gamesy a materializujú sa tam len tak z magického éteru. Vysvetľujem teda nahrávanie do lokálnej RAM z magneťáku. Nechápe čo je RAM, magneťák pozná. O niečo neskôr podobná situáciu, avšak tú som už nezvládol a pedagogicky zlyhal. Ako vysvetliť, že sa niečo prehráva z CD na HDD, potom sa inštaluje a až potom to ide do tej RAM a preboha - po vypnutí je všetko fuči fuč. Dnešné moderné radosti, keď zapnem mašinu a čumím, ako sa "niečo" nekonečne dlho sťahuje /firmware, čokoľvek iné/, potom inštaluje a až potom je to schopné konečne inštalovať a nahrávať aj tú hru - vzďalujú bežného laika od hrania aj na celé hodiny. Hra na 48 kilovom spektre sa inak nahrala, rýchlo to prepočítajme -  49 152 bajtov × 8 = 393 216 bitov, 393 216 bitov deleno 1 365 baudov sa rovná cca 288 sekúnd = za 4:48 minút. Takže do 5 minút a bez kecov, ak to neskončilo chybovou hláškou /R Tape loading error, 0:1/. Dnes mám trpezlivosť leda tak na 5 sekúnd a optimálne sa chcem hrať ihneď. Ako keď kliknem na PLAY pri youtube videu. 

 


Streamovať hru na akýkoľvek display v izbe, či v ruke sa snaží kde kto /starý Gaikai, SONY PS now, Nvidia Geforce Now, MS xCloud/ ale výsledky sú stále rozpačité. Celá infraštruktúra, dostupnosť datacentier, dokonca aj HW tých prijímájúcich zariadení /aby sme minimalizovali latenciu/ by mala byť tip top. A ono to tak nie je. SONY a MS to robia iba naoko a pol plynu. Amazon /služba LUNA/ tiež iba s ledabolo vloženou nohou do dverí. Do Google giganta s jeho projektom Stadia sa teda vkladali obrovské nádeje. Stadia pochopiteľne narazila na ňufák okamžite po štarte a už sa nikdy zo zeme nezdvihla. Najčastejšie uvádzané dôvody tohto fiaska sú nižšie a pochopiteľne zlyhal ľudský element.

- Google je technologická firma a nie spoločnosť zameraná na tvorbu "obsahu". Obsah teoreticky zarába viac. Zoznam ich projektov, ktoré zlyhali je nekonečne dlhý. Všetky prachy im generuje parazitická a všadeprítomná reklama. Nie sú kreatívni, absentuje tvorcovská a vodcovská sila. Jednoznačne ryba smrdí od hlavy. Ľudia, čo vedia tvoriť a riadiť sú po celom svete a Google predsa nemá problém ich zaplatiť.

- Ako metronóm sa hompáľujú medzi technickou stránkou veci /technológia streamingu/ a vývojom hier, herného prostredia. Strata zamerania na cieľ. Viac sa propaguje schopnosť streamovať obsah, ako obsah sám. Konzument sa nestará ako streaming funguje, koľko paketov sa po ceste stratí. Absolútne sa o to nestará, rovnako ako nerieši ako funguje spaľovací motor, bankomat, kardiostimulátor. 

- Stôl riaditeľov nemá predstavu o tom ako funguje gamebiz. Sú to idioti. Ja neviem riadiť JRD ale viem sa to naučiť, ak som bystrý, flexibilný a mám emočné IQ. Phil Harrison ako šéf projektu však nie je bystrý, flexibilný. Je to plešatý ťulpas. Svojho času malo SONY veľký problém uveriť, že z Playstation niečo bude. Dnes táto značka drží celé SONY nad vodou. Google je neohrabaný moloch na hlinených nohách a musí byť zničený.

- Roboši pod Phillom netušia, čo sa deje. Tupci v montérkach. Čisla, položky. Chýba transparentnosť. Ide opäť o chybu velenia. Muklovia nevedia prečo je tá ktorá sekcia, divízia Stadia zrušená. Covid-19 a priam socialistická byrokracia vnútri Google zabrzdila pohyb pracovnej sily. Rýchlosť najímania tých naozaj schopných je znížená.

- Na natívne Stadia hry zabudnite. Phill ruší interné herné štúdia /boli 2/ a všetkých 150 vývojárov dostalo padáka alebo miesto upratovačky v Google. Stadia bude poskytovaná už iba ako streamovacia platforma pre iné third-party herné firmy.

- Meno a logo služby - Stadia je idiotské a zákaznikom sa nepáčí, irituje ich a ani nevedia čo to vlastne znamená. Nuž je to množné číslo od slova "stadium", čo je okrem iného hlavne dĺžková miera "stadion", v latinke "stadium", tesne pod 200 metrov. Druhotne, prenesene miesto, kde sa sedí a pozerá na šport, alebo kde sami športujete. Šport, hra, videohra. Zmysel použitia škaredého množného čísla však uniká aj mne, ale ja som na Harvard nechodil a Aristotela z hlavy necitujem. Phillovi sa to páči a čo sa páči jemu sa má aj vám. Toľko ku jeho emočnému IQ. Asperg plešatý.

Ja ako zákazník som chcel jediné. Ak mi vedia dodať v sekunde 4K/60/HDR youtube video, tak prečo pre panenku skákavú nevedia urobiť to isté aj s hrou. Ak je každé to prekliate video prerušované každých 5 minút dvoma reklami po sebe, tak prečo nie je hneď vedľa videa hry aj ikonka na okamžitý prechod do Stadia služby a tu hru v 4K/60/HDR v momente nehrajem aj s mojim verným Logitech joypad F310kou. Bol by som ohromený a možno by cinklo mesačné predplatné na skúšku. Je zjavné, že Google je málo konkurencie schopné, rigidné, svoj potenciál nevyužíva, je pomalá, neohrabaná, toxická a deformuje trh. "Lokálne" konzoly tu teda s nami ešte chvíľu pobudnú, ale aj tu čakám postupne vcelku rýchly prechod kozumentov ku streaming podobne, ako sa lámal pomer predaja fyzických a digitálnych kópií hier v prospech digitálu. Pohodlnosť, bez časových strát na prvom mieste.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****