01/01/15

Pour Féliciter 2015


Múdrejší ako počítač NSA a žlté stránky s večne živým Leninom ako wingmanom dokopy. Roky radím SONY ako má správne manažovať svojich impotentných vývojárov. Povinne prečítať posledný odsek tohto článku na adresu Evolution Studios. Ďakujem pekne. Podobne som trpezlivo navigoval Insomniac Games smerom ku space "star wars" opere po vzore Ass defektu. Už by sa váľali v prachoch jak Notch v LA s barákom za 70 melónov. Mali skvelý engine, dobrých grafikov, planéty, mesiačiky, pás asteroidov, vyladenú TPS hrateľnosť, roky skúsenosti. Stačilo transformovať Ratchet a Clanka na dospelú kozmickú srandu. ND tiež neváhalo zmeniť Jak and Daxter  na metrosexuálneho Drejka s tým fúzatým pederastom za zadkom. Zlé jazyky hovoria a ja tiež patrím medzi ne, že exkluzívne hry až na pár do očí bijúcich výnimiek, už nič neznamenajú. Ešte by som to jemne upravil v tom bode, že na ne svet kaká prakticky iba na SONY platforme. Tento hanebný stav sa musí zmeniť. Ponúkam novoročný manuál. Moja obľúbená téma.

GG - z Killzone sa nikdy HALO/COD/Battlefield killer nestal. Nepodarilo sa vybudovať silné herné univerzum, postavy, legendárnu kampaň alebo superkvalitný mulťák. Vyskúšali si chlapci tri rôzne HW platformy PS1-PS2-PS3, iba veľmi ťažko sa môžu sťažovať na nedostatočný výkon, keď KZ1 beží na 32 megovej ram /!!/ a posledná KZ:SF na ôsmych gigabajtoch. Jednoznačne chýba talent, ľudská kvalita a bez podpory SONY by už dávno fajčili špaky pod mostom ako smradľaví somráci. Killzone: Mercenary pre PSV od Guerrilla Cambridge /MediEvil/ je považovaný za lepšiu hru, než KZ:SF a to za zlomok budgetu veľkej Killzone pre konzoly, pritom je to stále aspoň tá bašta pre oči.

Holanďanom proste odporúčam zmenu žánru. Vedia urobiť mňamka grafiku, majú solídny zmysel pre akciu, boj zblízka, nejaké skúsenosti so splitscrenom a kooperatívnou hrou. Všetko by som to poskladal do postapo alebo alternatívneho scifi-fantasy sandbox RPG. Kľudne aj z TPS perspektívy, slušne realizovaný FPS cover systém mali už aj v KZ. Sandbox RPG je v súčasnosti veľmi populárne, GG by sa tam mohlo zahojiť aj na ďalších desať rokov. Peknučké herné svety plus klasické RPG propriety ako grind, loot, exp, Lv, kills, skill tree svoju atraktívnosť budú už len zvyšovať. Podobne ako pri NMS alebo ELITE a ďalších by bolo dobré pošpekulovať nad nejakou variantou pseudo MMO dizajnu, minimálne s drop-in kooperáciou.

MM - zasraní hipisíci. Správne som pred mnohými rokmi odhadol budúci triumf Minecrafta. MM boli jasný adept na fantastický PS4 klon tej hry napísaný v niečom lepšom ako prašivá JAVA. MM však mlčí ako hrob, najväčšia až hysterická vlna minecraft mánie je už pritom za nami /čo neznamená, že záujem o MC tu neostane na stabilnej úrovni ala Tetris aj po ďalších 20 rokov/. Je mi takmer záhadou ako jeden človek tu hru vedel dať dokopy sám aj s grafikou a audiom za rok a pol v priamom prenose. MM dokončilo posledné LBP2 v roku 2011 /na trojke robil iný tím a Tearaway je malá bokovka/, ich minecraft killer tu mal byť na vianoce 2014. A nič, čo tí sráči v hašišovom limbu vlastne robia ?

O ich kompetentnosti ma nepresvedčil ani ten Tearaway. Srať na PSV verziu /nezmyselný gimmick blud/. Vskutku efektný, cool a "family ready" paper engine tej hry si priam žiadal super hravú fyzikálnu PS4 hru. Musím niekomu ukazovať ako sa dá s papierom vyblbnúť ? Krčiť, trhať, lepiť, páliť, pokresliť. Práve im, MM by to malo byť jasné, založili si predsa na kvetinkovej nonkonformnosti celú svoju agendu.

PD - meno si poškodili s GT6kou. Načasovanie bolo evidentne zlé, malo to ísť do obehu akurát skorú, minulú jeseň a na PS4ke. Do kombinácie viac arcade Driveclub pred vianocami, v lepšom "beta" stave, než čo sme zažili. PD hnalo hardvér PS3 do extrému, takže engine strácal svoj 60fps dych. Musím však uznať, že natívny GT6 kód /bez PS2 balastu jeho asetov a starých tratí/ je state of the art na krídlach dynamického počasia, denného cyklu a pohybu hviezd na oblohe. Vlastne pre GT7 na PS4k im to stačí dostať na stabilných a natívnych 1080p/60, nejaké 3D stromčeky, neblikavé tiene, sľubovaný nový audio engine, sandbox track editor. Grafika replay/photo módu priamo v PS4 hre.

Vidím niekoľko problémov. Hardcore autíčka sú dnes už niche žanér, stratilo sme celé japonsko a polovicu ameriky, GT je vyslovene európska hra. Na mieste SONY som opatrný pri financovaní GT ako AAA mainstreamovej hry, tolerovať roky života strávené čakaním s neistým komerčným výsledkom. Živiť minimálne 150-200 robošov. PD má ale rozhodne zamestnať dvoch projektových manažérov, ktorú budú kontrolovať prípadne vetovať lelkujúceho Yamauchiho. Alebo ho rovno vyhodiť. Z hernej stránke tu máme dlhodobo kritizovanú audio sfx stránku /pri športovom aute ide minimálne o 50% celkovej imerzie, a prisahám, že mi rozum stojí nad tým čo tu vlastne PD celý ten čas robí, vlastne nerobí/ a "sterilnú" singel player kampaň /matchmaking auta ku misiám, "from zero to hero", emócie, šťava/, čo nás opäť vracia ku zmenšujúcej sa fanúšikovskej základni, klesajúci zisk a následne otázna veľkosť budgetu pre ďalší vývoj.

ND - zasraní buzíci. Nič dobré od nich nečakám. Uncharted 4 si rozbije papuľu podobne ako posledný God of War. A ďalšie TloU v rovnakom pribrzdenom gay štýle už proste neznesiem. To že sa tie ich dve herné značky jakž takž predávajú robí ND iba medvediu službu. Ďalej budú ospalo vegetovať v tom zastaralom svete plnom singel player tunelov, LOL enginoviek, zlých scenárov a rýchlo zabudnuteľného MP. Vymením ich za From software, Zn. - veľká zľava pri rýchlom konaní.


SM -  považujem ich za našich jasne najlepších kóderov. Určite vás preto musí potešiť, že sme od nich v roku 2013 a 2014 nevideli žiadnu hru /neratám tie desiatok prkotín, kde iným robia podporné krovie/. Podobne ako pri ND nie som na Kratosa v starom štýle vôbec zvedavý. Tento štýl rubačiek sa už presunul do AA chlievika, viď aj Hellblade on skúsených Ninja Theory. Rýchlo, lacno, dobre, viscerálne, tajomne. Od SM už iba chcem aby iniciovali vznik univerzálneho SONY enginu /spolu s ICE team a XDEV/. Na Frostbite engine /EA/ môžu bežať hry ľubovoľného mainstream žánru - autíčka, TPS shooter, golf, masívne MP ako Battlefield až po sandbox RPG. Myslím, že to trochu peňazí SONY ušetrí.

QD -  ktoré tri veci robia úžasný film ? Je to - scenár, scenár a scenár. Kubrickova modifikácia tej otrepanej filmárskej pravdy zneje - film dobrý ako chlieb musí mať bombastický úvod, skvelý záver a niečo dobré medzi tým. Ak chce QD pokračovať v tých svojich naratívne "storytelling" filmových nehrách, musí sa profesionalizovať. Koniec amatérskych scriptov od Dávida Klietky. Netvrdím, že scifi film Her /alebo chystaná Ex Machina/ je zázrak dekády, ale rozhodne ide o menšiu hrôzu ako práve tie jeho výtvory. To keby sa náhodou rozhodol rozpracovať koncept QD Kara "android AI" dema.

Rok. 2015. SONY - ukáže sa, či je možné hlavne na playstation značke založiť biznis, ktorý na svojich pleciach ponesie celú /primerane zoštíhlenú/ firmy. Za prvých 12 mesiacov predali 15M kusov PS4. V tomto roku uvidíme či apetít hardcore "teen" mainstreamu nevychladol a zachová si "medvediu" náladu aj naďalej /budúce vianoce 35M+ kusov PS4/. Microsoft - tu od začiatku chýba srdce, xcrap je pre nich už iba otázka zachovania vlastnej tváre, topia tu ďalej obrovské stovky miliónov dolárov /ako posledná jesenno-predvianočná dumpingová epizódka, tiež pol miliardy vrazanej do Kinect 2.0 a super drahý kolaps Ballmerovho plánu/. MS blokuje snahy akcionárov o ukončenie toho podniku a stále sľubuje, teda čaká, kedy sa situácia k lepšiemu obráti. Nintendo - žije iba z tukových zásob. Je to priblblá, agorantne tvrdohlavá firma. N64, Gamecube, Weak Uu mali/majú desivo nízke predaje. Wee bolo náhodný a šťastný zásah, ktorý sa podarí raz za jednu ľudskú generáciu. Vlastne všetky ich konzoly za posledných 20 rokov sa držia jednej a tej istej primitívnej, evidentne neúspešnej stratégie /viac články s štítkom - Nintendo/. V roku 2015 sa bude nintendo chystať na príchod svojho nového herného HW. Ale asi je s týmto stavom, pardón ojebávaním jej členská základňa navýsosť spokojná /nič iné totiž na forách nečítam - "stačí nám Mario, Zelda, Smash Bros a kúpa novej neprimerane drahej a masívne zastaralej konzoly bez kvalitnej online infraštruktúry každý tretí, štvrtý rok". Ako jasného víťaza v katégorii Pyrrhus maximus v roku 2015 vidím - SONY. Game on.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****