20/11/13

Vypustite Krakena - PS4 versus Xbone


Pár dni sa tu už rozčuľujem, že ešte nikoho nenapadlo prehnať cez obe internetové prehliadače next gen konzol od MS a SONY nejaký ten JavaScript benchmark. PS4 aj Xbone používajú to isté osem jadrové AMD CPU Jaguar /pracovná frekvencia pri PS4ke je stále neznáma premenná/, síce nevieme aké množstvo systémových prostriedkov vrážajú do OS a Apps, navyše používajú rozdielne browsery, aspoň však bude sranda, no nie. PS3 prehliadač inak beži na webkit jadre pod FreeBSD a Xbone zas na špičkovom Internet Explorery pod nadradeným WinOS. To hovorím celkom vážne. Je to predsa MS, čo neustále pripomína, že sú softvérovou veľmocou - oni vynašli DirectX a ich WinOS/Office použivá drvivá časť zemeguľe a SONY sa im nikdy nemôže v tomto obore rovnať. Anandtech teda ten test, čo som tak chcel, urobilo a výsledky si mimoriadne zaujímavé /šokujúce, eh/.

časy v milisekundách - menej je lepšie

Použité testy - Sunspider a Kraken si môžte vyskúšať aj na vlastnom PC. Moja šunka na najnovšom firefoxe /jedno jadrové, single thread AMD CPU na 1.8Ghz/ dosiahlo v Sunspider 1.0.2 čas - cirka 520ms /pod starým IE 8.0, ktorý nepoužívam som nabodoval 10 500ms/, v Kraken 1.1 - 5600ms /IE 8.0 - píše iba hlášku, že script beží príliš dlho a musí ho ukončiť, eh/. Prilepím tu ešte výsledky Wee Uu /CPU na 1.24Ghz, webkit jadro/ - SunSpider: 2 502 ms, Kraken: 113 278 milisekúnd. Nintendo je teda iba o maličkú trošku pomalšie ako Xbone, v praxi si určite žiaden rozdiel nevšimnete.

Čo nám však hovoria, tie čísla našich next gen konzol ? Aj keď pripustíme, že PS4 CPU beží iba na 1.6GHz a XBone CPU na 1.75Ghz, tak PS4ka totálne aplikačne zničila Xbone o 230 respektíve takmer 500%. Aj evidentne slabšie Wee Uu hladko Xbone dorovná a bude to práve vďaka softvérovemu prostrediu, v ktorom ta konzola beží. Inými slovami povedané - čokoľvek od MS /DirectX, IE/ je príliš pomalé. Malé navýšenie rýchlosti CPU XBone z 1.6 na 1.75Ghz nijak zvlášť nepomohlo. Vlastne áno. Ak by k nemu totiž došlo - nintendo sto percentne Xbone v týchto testoch predbehne !! A pretože moja vlastné PC beží tiež pod WinOS /s tým anemickým CPU/ a aj tak predbehlo Xbone desivým rozdielom, je hlavným vinníkom práve IE jadro, čo som aj dokázal 20 násobným prepadom výkonu v IE 8.0 /najnovšia 11.0 verzia bude iste rýchlejšia ale nebeží pod WinXP, ktorý používam/.

Musím ešte dodať pol vety aj ku manažmentu zdrojov oboch hlavných next gen konzol. Podobne ako Xbone aj PS4 môže "snapovať" medzi hrou a aplikáciou /"dvojklik" na PS tlačítko/. Na PS4ke však evidentne dochádza ku "uspatiu" toho programu, ktorý nie je aktívny a všetky /koľko vlastne ?/ systémové prostriedky sa presunú na aktívné "okno". Xbone však drží pri živote naraz aj tu hru, aj tu aplikáciu a jeho WinOS kernel sa navyše priliš rozšafne nespráva a nepúšťa nehernej aplikácií dosť CPU výkonu /respektíve, iba toľko koľko nevyhnutne treba/. Operačný eko-systém PS4ke sa zdá byť teraz rýchlejší, aj keď táto oblasť určite prejde ďalším evolučným vývojom, dúfajme ku lepšiemu - u oboch konzol. Oh, snap !!

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****