14/07/13

Planetes


Japonský anime seriál /26. častí vychádzajúcich z pôvodnej mangy od Makoto Yukimura/. Tags hovoria - scifi, space opera, romantika. Než sa do toho po hlave vrhnem, malá osobná odbočka.V druhom ročníku ZŠ som v skvelom časáku 100+1 zahraničných zaujimovostí čítal skutočne zaujímavý článok o vesmírnom odpade na nízkej orbite. Milióny kusov odpadu o veľkosti niekoľkých mikrónov po celé metre - kusy raketových stupňov, satelitov, trosky po ich vzájomných zrážkach, dokonca hasák, ktorý vám vypadne z ruky počas opravy solárneho panelu. Bol tam aj jeden obrázok, ktorý mám dodnes ako živý stále pred očami. Záber z elektronového mikroskopu na časť okna amerického raketoplánu po zásahu pidi maličkou šupinkou laku v rýchlosti 8km/s. Mikroskopický malý ale impozantný kráter do vrstveného skla. A naše anime hovorí práve o tzv. vesmírných smetiaroch /Roger Wilco zo Sierry tiež pozdravuje/.

V štvrtom či piatom ročníku ZŠ som do kolonky budúce zamestnanie suverénne napísal - astronaut. V tom čase som sa veľmi "profesionálne" venoval stavbe rakiet, RC modelov a space literatúru som mal naštudovanú do A po Z. Štart rakety /či už v nej sedíte alebo len sledujte ako sa model odlepuje od zeme/ je .. musí byť niečo až dojímavo úžasné. A čo EVA /extravehicular activity/, výstup mimo lode do vesmíru. Sám v ničote. Pristátie na inom mesiaci, planéte. Smrtiaca, egoistická láska ku kozmu. A aj o tom je naše anime. Kozmonaut zo mna osobne však už nikdy nebude. Som veľký ako medveď, vyžral a vydýchal by som všetky zásoby, mám pocit závrate pri pohľade do hĺby, na kolotoči bleju a som mierne krátkozraký.


Anime Planetes. Najprv predstavenie kľúčovej dvojice hlavných hrdinov. Rafinovaný dramaturgický zámer, sledujte. Hachirota "Hachimaki" Hoshino. Hachimaki = banzai čelenka. Za tvárou tvrdého pracanta a zažratého milovníka kozmu /to isté jeho otec a brat !!/ sa v skutočnosti skrýva dokonalý mešuge, psychicky labilný, nevyzrelý, sociopat, mizantrop, takmer neschopný nadviazať bližší kontakt s iným človekom, nieto ešte so ženou. Po pravde ma po celých 26. častí silne nasieral a nielen mňa, takže vkuse dostáva "kvapky" od iných postáv animáku. Ak ste hrali FF7, tak tu máte Clouda v oveľa horšom vydaní.

Ai "angel" Tanabe. Uff. Dokonalá bytosť, dokonalý životný partner, precízne modelovaná ženská, aby sa do nej buchol každý v jej okolí. Je skutočne odzbrojujúco "ľudská". Bezhranične a až sebazničujúco /hint/ obetavá, citlivá, trpezlivá, oduševnelá, odpúšťajúca, ušľachtilá. Je nemožné si ju neobľúbiť. Ak ste hrali FF7, tak tu máte vražedný mix toho najlepšieho z Aerith a Tifa. Mimochodom - Ai sa v japonštine používa aj pre označenie slova láska a to je aj hlavná filozofia našej Ai Tanabe. Ako som už povedal - všetci podľahnete.

Sledujeme teda osudy orbitálnych smetiarov /Debris section/ lodičky DS 12 "Toy Box". Nejde o hlavný motív animáku, nebojte sa. Inak príma partia, v ktorej by ste radi robili aj vy sami, aj keď je vo firemnom rebríčku na samom spodku. Zažijete zopár vzrušujúcich akcií, technická stránka /teoretická/ je zachytená dosť verne a vo vesmíre váš krik skutočne nepočuť. Romanca tiež nie je tým hlavným motívom, je nenápadne v pozadi a občas sa nástojčivo prihlási o slovo. Tak čo teda. Zistite si to sami.

Pacing, tempo animáku my inak po celý čas nešlo do hlavy. Niečo tu proste nesedelo. Prvá polovica je vyslovene veselá, uvoľnene ladená /až na pár okamihov hystérie a chaosu/. Prakticky išlo o F.R.I.E.N.D.S  v kozme.Potom to začína"hustnúť", ľudia zomierajú ako za druhej svetovej, úplne sa zmení celková atmosféra. Existencionalistické problémy, vysoká politika, hľadanie samého seba /ten zmrd Hachimaki/. Prepletá sa tam asi 5 motívov a animák sa snaží sledovať osudy aspoň 20 postáv naraz. Zvláda to bez problémov, žiaden strach. Záver mňa osobne nepotešil, už si musím najsť niečo so skutočne klasickým happy-endom /aj keď sa môže zdať, že ide o spoiler, nie je tomu tak/. Sledovať toto anime, bolo pre mňa miestami krajne emocionálne zaťažujúce. Technická poznámka. Anime vychádza z originálnej manga a manga je ďaleko koherentnejšia, "hlbšia" a môžem povedať aj lepšia /ten pacing čo by nešiel do hlavy/. Najprv však odporúčam pozrieť tu anime verziu /audio podmaz, hudba je dobrá/. Pro-tip na záver: na otázku "kekkon shiyou ?" sa odpovedá "un", aj keď potom prehrávate súťaž.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****