26/05/11

Akciová cena

Bez ohľadu na nemilosrdne bežiacu infláciu sa už celé veky za sweet spot cenovej hladiny pre konzolu považuje úroveň 200 USD. Táto generácia herných mašín mala to neštastie, že spadla do ekonomicky najhoršej ekonomickej krízy /úverová, kapitolová, dlhová, hypotekárna/ za posledných 80 rokov. Kolaps nenažratého kapitalizmu, len o niečo neskôr ako sa to "podarilo" socializmu. Pád dolára, yen je extrémne silný, kúpna sila slabá, japonský export trpí. SONY ztráca stovky miliónov dolárov. Na tohoročnej E3ke uplynie zhruba rok, čo SONY predáva PS3 bez straty na každom kuse. Cenovka 200 dolárov alebo menej je však práve tým cieľom, ktorý každý výrobca domácej konzoly čo najskôr dosiahnúť. Ako na to ?




čim lacnejšie, tým lepšie + projekcia ukazuje, že PS3 dosiahne 100M métu .. hravo

Zníženie ceny sa dá dosiahnúť tisíc a jedným spôsobom - nedáte do konzoly HDD, HD DVD, Wifi, HDMI alebo úmyselne vyrobíte 10 miliónov bill šmejdov s poddimenzovaným a teda lacným chladením. Tak to robí Microsoft. SONY ako technologická špička sa pochválila vyprodukovaním cirka 3 miliónov PS3 s novou revolučnou coreless-bez jadrovou technológiou pri výrobe laminátu pre matičné a dcérske dosky /alebo pre CPU balenie ako je CELL procesor/. To core teda platí pre jadro toho laminátu, ktore proste vypustili. Dosiahnutá úspora na výrobnej cene je výrazná, konkrétne pri CELL balíku o 15-20% /detto zlepšené výkonové, odporové charakteristiky/, technologicky ide o značne komplikovaný proces, v masovou merítku je SONY vlastne prvá /veľmi sľubný bude tento postup aj použitie pre handheldy, mobily, tablety/. Odporúčam tento pekný, a krátky úvod do problematiky. Zásadným problém "bezjadra" je menšia mechanická odolnosť voči krúteniu, tlaku, teplote. Čo je pochopiteľné, lebo kostru odstránili a zostalo iba mäso. SONY to má vraj zmáknuté, ak však budete o rok počuť o nejakých ťažkostiach a odchádzaniu PS3ky, vietor môže fúkať práve z tohto smeru.



bez chrbtovej kosti

Všetci očakávame ďalší pokles ceny PS3 o minimálne 50 USD už v tomto roku. SONY predpokladá, že predá ďalších 15 miliónov kusov svojej konzoly v toho čase bežiacom fiskálnom roku 03.2011/03.2012. Na jar roku 2013 by sme teda mali byť niekde na úrovni 80 miliónov vyrobených kusov a to sa už bude všade písať o prichádzajúcej PS4. Keď boh dá, nie skôr ako na jeseň roku 2013, ani jar 2014 by ma neurazila. Prihriate Wee 2 si aspoň užije plné 2 roky portov hier z xcrapu/ps3 a to vo vyššej kvalite ako na materských konzolách.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****