17/12/10

Zahraj to opäť .. joe

Ako malý zasran som využíval každú príležitosť, keď fotrovci konečne vypadli na pol dňa za nákupmi bezpečne ďaleko od domu na to, aby som gumáka spojil so zosilňovačom vo veľmi kvalitnom magneťáku značky Sharp. Na spektre existuje celé more programov, obsahujúcich desiatky /stovky/ herných alebo vlastných, neherných, autorských hudieb, konverzie z Amigy, Atari ST, C64ky /veľmi známa česká séria MQM, zoskupenie Agent-X, slovenský Noro/. Prídavný zvukový modul s AY čipom bola jasná kúpa. Dnes úplne neznámy fenomén poznať meno autora hernej hudby - Tim Follin, David Whittaker, Rob Hubbard, Ben Daglish, Chris Hülsbeck, Jonathan Dunn a mnoho ďalších. Giganti, ikony čias dávno minulých. My ostatní sme nemohli pošliapať ani len ich tieň.

Pozerať sa ako vlastník spektra na štastlivcov s amigami bolo pre mňa značným utrpením. A oveľa neskoršie vlastníctvo pentia s Vooodoo grafikou na tom nič nezmenilo. To zlaté obdobie hier som prepásol. Na amige som videl kde čo, človek si zvykne na záplavu farieb, plynulý skroling, skvelý zvuk. Kompletné naspievané intro ma však ohúrilo. Nič menšie ako Cannon Fodder / Sensible software / a excelentný muzikant Richard Joseph /plus jeho hudobné dvojča a blízky priateľ Jon Hare/. Zoznam jeho skladieb, a ďalší - všetkého čoho sa dotkla jeho ruka.



Tá drsná fotka s cígou v hube pochádza z Amiga CD 32 verzie Cannon Fodder, kde si vo FMV intre chlapci aj s ním trochu zablbli. Sám uvádza, že miloval práve tvorbu hudby na amige a obzvlášť dlhú dobu trvajúcu spoluprácu so Sensible Software a Bitmap Brothers. Ostatne pre "sensiblákov" a ich ďalšiu patologicky známu hru Sensible Soccer uvaril toto - futbalovú hymnu “Goal-scoring Superstar Hero” spieva Jackie Read a v pozadí počujete chorály plného štadiónu. Bokom nenechám ani intro hry Speedball 2 a revolučne dynamickú, hernú hudbu pre Chaos Engine. Všetko od borcov z Bitmap Brothers tímu.

War Never been so much fun
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him dying in his uniform
Dying in the sun

Richard napriek istým námietkam voči produkcii hudby na C64 /rozdielny analogový filter pre odlišné verzie SID zvukovky a týmto nemožnosť vytvoriť hudbu znejúcu rovnako na všetkých reviziách C64 / spáchal podmaz pre tieto hry - Barbarian 1 a 2, Defender Of The Crown, Antiriad/. Mal rád C64 hudbu od ďalšej klasiky Martina Galwaya /napríklad hra Wizball/. A počas jeho plodného života ste sa z jeho prácou mohli stretnúť na týchto platformách: Zx Spectrum, Amstrad 464, Amiga, Atari ST, Sega Megadrive, SNES, Gameboy, GBC, Playstation, Playstation 2, N64, a PC. Zomrel 4.3.2007 vo veku 53 rokov na rakovinu pľúc. Tento článok nemá byť trochu omeškaným nekrológom. Nakoniec mal to štastie, že jeho práca pretrvá ďalšie desaťročia a hravo prežije 95% dnešnej "next gen" zvukovej produkcie. RIP starec. Všetci 8-16 bitoví hudobníci idú prvou triedou rovno do neba - "Into the wonderfull" hra GODS - Bitmap Brothers, aranžmá Richard Joseph.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****