20/01/09

Rock Solid 60 fps

Dostal som chuť na nejaký archaický racing, pokiaľ možno bežiaci na stabilných 60hz. Touto vetou len tak podpichujem. Chcem totiž, aby ste oprášili tieto dve hry v pôvodnej arcade forme. Žiadne porty z 8/16 bitových domácich herných počítačov, a konzol. Tie na dokonalú konverziu vtedy nestačili. Outrun z roku 1986 /Yu Suzuki, SEGA-AM2/. Megatech arcade cabinet - hárdvérovo na prvý pohľad veľmi podobný Amige 500 /Motorola 68000 na 7.67Mhz/. Kopa ďalších špeciálnych čipov, hlavne pre prácu s obludne obrovským počtom sprajtov, a DRUHÁ MC68000, však zosmiešnuje aj SEGU Megadrive. Vo videu jej verzie je počuť známu hudbičku Magical Sound Shower. Už na prvý pohľad chýba kopa objektov okolo trate, ktoré v originále /palmy/ dokonca aj vrhajú na cestu tiene. Luxus. Stále vynimočný pocit z rýchlosti, a citlivé ovládanie.

Ako to rozbehať. Stiahnite si romku, a emulátor /alebo optimalizovanú verzia pre i686, hehe/. Rozbaliť multikonzolový MAME emulátor, do foldra roms aj samotnú hru. Spusťte to. Vidíte jednoduché čiernobiele menu a Configure general inputs. Šup tam. Other Controls a nastavte si dve dôležité butónky - Player 1 Start a COIN 1. To je všetko, ak chcete ešte malé doladenie smerových kláves, a "plynu". Defaultne je na ľavom CTRL, brzda na ALTe. Pozor, je to automatovku, a je vážne dosť obtiažna. Hint - naozaj tam treba na niektorých miestach aj zabrzdiť, inak uvidíte ten slavný animovaný karambol, a vysypaných pasažierov z naburaného Ferrari Testarossa. Odporúčam tiež stiahnuť veľkosť okna /Alt+Enter/ predsa len pôvodné rozlíšenie hry 320 x 224 pixlov, už dnes trochu reže oči.



naživo z môjho monitoru

Druhá gamesa. Tu zarežeme trochu vyššie. Rave Racer, tretí diel série Ridge Racer. Rok 1995 a špičkový hárdvér System 22 Namco. Opäť Motorola, ale typu 68EC020 na 24.576 MHz /32 bit, niečo ako CPU v Amige 1200/. Dva krát DSP TI TMS320C25 na 49.152 MHz ako 3D podpora pre hárdverové transformácie a iné hrátky. Kopa ďalších švábov.

Ako na to. Unikátny emulátor tohto herného kabinetu - Vivo nonno /vývoj dnes už ukončený/. Romka hry. Stiahnuť, rozbaliť, umiestniť. Spustiť, a z ponuky LOAD vybrať verziu RAVE RAVE WORLD-B. Vychutnajte si hires grafiku zodpovedujúcu zhruba PC rozlíšeniu 640x480 pixlov na 60 fps. Hudba je úžasná. Ovládanie: šípky, C - plyn, X - brzda, V- zmena pohľadu /z predného nárazníka !!/, Q - vlož mincu, S - pauza a obligátny Alt+Enter /full-screen alebo v okne/. Prvý zvuk sa ozve až v menu Raaaaaave Raacerrrrrr. Port hier z tohto systému na PSone nebola žiadna sranda. Už len preto, lebo spotreba originálneho arcade HW išla vysoko cez 500w, čo ukazuje ako tá mašina bola ľudovo povedané - nabúšená. Bežal na ňom aj prvý diel /Air Combat/, dnes veľmi dobre známej ACE Combat série.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****