06/03/20

PlayStation 5 - "raytracing je nové lens flare"


Vieme, že 9. generácia konzol vzdialená asi pol roka bude používať skvelé Ryzen osemjadro a hádať môžte akurát na akej pracovnej frekvencii to pobeží, koľko kešky tam nechajú, bude/nebude AVX-512 podpora. Prkotiny. Pri GPU sa čakala modifikácia poslednej AMD GPU generácie s architektúrou RDNA. Dnes sme opäť o niečo múdrejší lebo po niekoľko hodín trvajúcom maratóne AMD Financial Day 2020 je oficiálne potvrdených niekoľko predpokladaných skutočností. Obe konzoly PS5 aj XSex budú pri GPU používať pre svoje herné účely upravenú, najnovšiu RDNA2 variantu s hardvérovou akceleráciou raytracingu /obrázok nižšie si rozkliknite, tie odrazy tam sú doslova všade, nielen na tej vode/. RDNA2 prinesie ďalších +50% navýšenia efektivitu GPU oproti RDNA1 v zmysle pomeru výkonu na watt, čo vysvetľuje možnosť dostať do PS5 aj tých 12TFLOPs výkonu, teda level NV 2080. A celé to má používať posledný výrobný proces TMSC, takže to beriem ako potvrdenie 7nm+ EUV - veľmi dôležité a konzolu s TDP napríklad do prijateľných 220 watt. Chladenie, hluk.

Microsoft DXR 1.1 bežiace na AMD RDNA2 GPU

Do rúk teda asi dostaneme konečne dokonalú playstation konzolu s ideálnym CPU  a GPU a dostatok RAM /tých 16 giga čiste pre "games", ktoré tam určite budú, beriem ako OK/. Predchádzajúce PS mašiny mali vždy nejakú slabinu. PS1 slabšie CPU a dosť blbé GPU, PS2 super extra komplikované GPU /presnejšie celá graficka pipelajna, kde patria aj obe VUs, GPU samotné bolo blbé ako zlomené tágo/, PS3 slabé GPU a zmätené CPU, PS4 zas veľmi veľmi slabé CPU, GPU je výborné

SONY podľa analytikov pravdepodobne čaká na kroky MS, kým urobí tie svoje a predvedenie dizajnu, nedajbob ceny PS5 sa odkladá z mesiaca na mesiac, najnovšie to vraj príde na konci apríla 2020 /duben/. Osobne pri otázky ceny konzoly tu z mojho pohľadu niet veľmi čo riešiť. Zohľadniac BOM mašiny nemôžu ísť nižšie ako na 450 euro, a aby to zbytočne nedoplácali, tak sa čaká skôr tých 500. MS však môže zamieriť cenovou politikou do dumpingu, tak SONY vyčkáva.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****