07/12/14

PSX 2014


A máme to za sebou /neogaf fórum , videá/. Veľká oslava hier, hráčov, dvadsať rokov radosti s konzolami playstation od SONY. Vivat, živijó, jeho jasnosť neobmedzený kráľ džungle kráľ Julián atakďalej. Aj lemury by vedeli urobiť lepšiu zábavu, čurbes, ktorý by vošiel do dejín, ale nechajme to tak. Staré časy plné energie, elánu a prekvapení sú navždy preč. Manželská rutina, svadba porcelánová. Hier teda bolo na PSX 2014 predvedené viac než prípadov žltačky v cigánskej osade, to nepopieram. Podľa očakávania nič nové od Guerrila Games, Santa Monica, Polyphony Digital, Media Molecule - to uvidíme až na E3 2015. Pochopiteľne ani stopa po TLG. Vrcholom celej šou malo byť jednoznačne herné video Uncharted 4. Rozdelil som teda článok na pomyselné dve časti: PS4 skupinka a ti druhí, bez Nikol Kidman.

"Although we are still in the pre-alpha stage of development, everything you see in the video is in-game and in real-time running at 1080p and a stable 30hz." - Uncharted 4


Uncharted 4 - je ťažké popísať moje pocity. Rezignovaná frustrácia, unavený smútok, hanba, zhrozenie. Považujem sa za herného veterána a mám tie neschopné nuly z ND už pekne dlho úplne prečítané, ich hry mi silne lezú na nervy, neuznávam ich. Stále však v kútiku duše /niečo menej ako pol percenta/ verím, že na 5-10-15 krát sa niečo zázračné stane. Uncharted 4 je však 100% zahnojený odpad. Komixovo štylizovaná grafika, ktorá vyzerá ako jemný remaster hry bežiacej na 10 ročnom hardvére PS3ky. Déjà vu nasvietenie, textúry, objekty, pár krát som myslel, že čumím už na vydaný Uncharted pre PSV. A napriek tomu, že na hre pracuje jedna z našich najlepších skupín, to nevyzerá lepšie ako Crysis 3 na PS3ke či posledný remaster Lary pre PS4. Ehm. Brilantne nudná gameplay. To 15 minútove demo je vlastne MP mapa s botmi !! Základný dizajn - stále tie spičelé tunely, nedostatočné gun porno a ochablý kill-feel, scripty, posrane otravné bliakanie metrosexuála Drejka. ND definitívne stratilo kontakt s technologickou špičkou a bez nápadu sa herne motá, ako kura bez hlavy, na úrovni Lary Croft pre PSone. Ak ten hnoj bude vo finále bežať v fHD/60, majú bod k dobru. Doslova jediné malé plus. ND u mňa definitívne na ignore liste.

The Disorder 1886 - stačí mi jedna veta. Gears of War minus fun. Ešte väčšia kopa hoven ako ND. Ide o ich debut, doteraz ste ich poznali iba ako tvorcov God of War hier pre PSP. Disorder je však skutočne iba disorder. Gameplay /streľba, melee/ a srať na to, nechce sa mi to zas vymenovávať bod po bode. Zopakujem iba to isté - je to zmätené, slabé, plytké, tupé, zabudnuteľné. Cinematic bullshit, ich veľkým vzorom je práve ND. Aj MGS2 kuchyni či spajze však mám viac interakcie s prostredím. Jadrová hrateľnosť nebude dobrá, pacing tragický, na metacritic si to pekne vyžerú.

No Man's Sky - nádejné, avšak iba nádejné. V podobnej hre Inferno: Odysea pokračuje som strávil aspoň 100 hodin, je mi úplne jasne, ako sa to dá celé urobiť, pokaziť, zlepšiť, a na čo taký malý team ako Hello Games vlastne má. Pravdepodobne nás čaká iba jedna "procedurálna" planéta s blízkým okolím na 1000 a jeden spôsob. Nenechajte sa oklamať celou galaxiou. Arcade verzia  "dospelého" Elite. Last Starfighter z Atari 800. Technická poznámka - ocenil by som lepšiu celkovú dohľadnosť na povrchu planéty /toto je level PSone - Colony wars/ a menej doskakovania, draw distance objektov je prekliato malá.

prostredník hore, palec dole /update 2258 ku 14 583/

Final Fantasy 7 - dobre rozumiem k čomu tu došlo, tak ako som písal v jednom z posledných článkov, patrilo sa pri oslave 20. výročia značky playstation na túto tému pár pamätných slov zabrechať. To že nám Square ukázalo iba nakrivo vztýčený, syfilitický prostredník /port prašivej PC steam verzie, ktorá je sama reediíciou pôvodného 15 ročného PC portu z Psone/ je ošúchanou vizitkou tejto dokonale rozloženej firmy.

Bloodborne  -  rana z istoty do predĺženej miechy. Vlastne to vôbec nepotrebuje výkon PS4 a grafika zodpovedá PS3ke /God of War/ a čisto herne si to vystačí aj s PS2. Nepochybne sa to však hrať bude dobre, viac kooperácie ako posledné tri Uncharted dokopy, jeden veľký náhodne generovaný, s ohľadom na hlavnú kampaň, nepovinný dungeon Chalice /procedurálny dizajn per jednu vašu new game hru, nie pri každom ďalšom spustení už rozohratej hry/. Vymením ND za From software, ponuka platí do konca roka, pri rýchlom konaní pribalím aj Santa Moniku.


Drawn to Death - zábavné "pozadie" hry ale sami viete, že MP FPS shooter rubanice v aréne musia byť geniálne odladené, to neuchopiteľné genius loci aby prežili na výslní dlhšie ako jeden týždeň. Psychicky nestabilného dávida /Twisted Metal/ mi je úprimne ľúto, lebo sa chlapec zo všetkých síl snaží, zakladá novú firmu s každou novou firmou, stále však padá na hubu. DtD má potenciál, ale iba hypotetický, to by ste museli ten koncept pero-papier, nuda na prednáške rozviesť do stratosfericky next gen rozmerov /nečekané herné možnosti/.

Tearaway: Unfolded - tento engine si zaslúži lepšiu hru. Keď som prvýkrát spustil pod UltraHLE emuláciou Mario 64ku, tak ten talianský čistič hajzlov stal pred zámkom, na lúke medzi stromčekami. Dovnútra som sa dostal tak o polhodinu. Najprv bolo treba vyskúšať dvojité a trojité skoky, ninja skoky, skoky o stenu, na kamzíka, stojku na hlave, do vody, sklz z rozbehu, salto dopredu, do boku, vzad a ďalšie tie pohybové schopnosti. Potom ste sa vrhli na prvú semisandbox mapu s horou v strede. Herní majstri su schopní neuveriteľných pohybových kombinácií. Tearaway je herne nekoherentná exkurzia gimmick múzeom /ku PS4ke si zrejme potrebujete dokúpiť kameru/. LBP ani Tearaway nie sú hry extraligovej kvality, skepticky sa teda pozerám na tú veľkú, neznámu PS4 hru.

--------------------------------

"Business deals happen. We won't do all of them. When we have a 1st party franchise in a genre I'd rather invest in ours." - Phil Spencer ohľadom SF5 PS4 exkluzivity = Killer Instinct >>> Street Fighter

Street Fighter V - exkluzívne pre PS4 /+ cross platform play s warez PC/, žiadna časová exkluzivita, sorry Xbone, u mňa SF5 = SF4 remaster. Ako bónus Ultra Street Fighter IV pre PS4 - tu som už úplne stratený. Super Stardust Ultra pre PS4 - nové planéty, herné módy, quad splitscreen. Bežné veci, aj Housemarque podobne ako Crapcom potrebuje predať jednu hru dva, či trikrát. Na PS3 to inak bežalo v 3D režime v 720p/120fps. Kutaragi powah. Amplitude pre PS4 - fHD/60fps a doskakujúca "trať". Tomuto žánru sa nevenujem, ale ako podmaz si to občas pustím. Until Dawn pre PS4 v lete 2015 - pôvodne PS3 hra pre move ovládač, celé veky odkladaná, béčko horror v bečko "hre", ženská v uteráku, Quick time event nezmysel, panduľáci na Killzone SF engine, debakeľ. Godzilla pre PS4 a PS3 v lete 2015. Dungeon Defenders II pre PS4 a PC, fuck Xbone - jednotka na Unreal 3.x engine sa objavila na každej platorme ešte aj na mobiloch, herne mix Tower Defense + RPG + fantasy akčná adventúra. MLB 15 pre PS4/PSV - rok čo rok počúvam vulgárne jebačky ako tam skoro nič nefunguje, hlavne online komponenta, tak snáď to raz vyjde. Killstrain pre PS4 - avizované prekvapenie od SONY San Diego /trupíci čo robia na tej spomenutej MLB franšíze/, "F2P 5v2v5 multiplayer game that doesn't punish the player for not paying". Killing Floor 2 pre PS4 - coop FPS survival horror. Nebojte sa, proste L4D hračka. Jednotka bola na PC celkom hit, pôvodne garážový mód na UT 2004 engine. Dvojka má predstaviť efektný subengine pre štvrtenie tiel obludiek a veľké krvné straty.

The Forest pre PS4, fuck XO - first person survival horror game. Vaše lietadlo spadne do hustého lesa plného bubákov a jaskýň bez wifi, bojuje v sandboxe o holý život. Nepochybne to bude lepšia hra ako Disorder 1886. Bastion pre PS4 a PSV - izometrické akčné RPG, kopa cien kritikov, chutný soundtrack, špecifická narácia, na PSV by sa to malo cítiť ako doma. Geometry Wars 3 pre PS3 - pôvodne to bola easter egg minihra od Bizarre v hre PGR2 /pre úplne prvý xcrap/, dnes toto IP už žije vlastným životom, posledný diel pod hlavičkou Sierra. Yakuza 5 pre PS3 - lokalizácia pre severnú ameriku a EU, k tomu Yakuza 4 a Yakuza: Dead Souls na PSN už dnes. Yakuza je vlastne preskinované Shenmue, silne japonský esprit, to sa nedá porovnať s osratým a opitým pahovnom Trevorom z GTA5. Suikoden I a II pre PSV - mega báječné oldschool JRPG, nádherné hudbičky, veľmi príjemne sa to hraje. Super Time Force Ultra pre PS4/Vita v roku 2015 - hrateľnou postavičkou je sám Shu "Yosp" Yoshida /šéf Sony Worldwide Studios/. Akčný platformer. Ide o úplne 2D pixel art monster sprite hell šialenstvo, kde Yosp vyhladzuje dinosaurov špeciálnym útokom - "I LOVE PS4 and STFU".

Broken Age: The Complete Story pre PS4/Vita v roku 2015 - veľmi očakavaná grafická adventúrka od adventúrneho giganta Tim Schafera /fy Double Fine/. Grim Fandango pre PS4/PSV už o mesiac - nádherná atmosféra, klasická adventúra, NOIR vo svete mrtvých, úchvatné iba pre mentálne vyspelejších. Opäť Tim Schafer. Day of the Tentacles: Special Edition pre PS4/PSV - Tim Schafer a ďalej to už poznáte. Kultová hra, fialové chápadlo s komplexom menejcennosti chce ovládnuť celý svet.



Madness Awaits You…In the Darkest Dungeon pre PS4/PSV v roku 2015ten štýl grafiky žeriem, 2D dungeon crawler videný z boku, vcelku unikátne, asi dosť rýchle, vhodné hlavne pre handheld, 5 členný dev tím tuším z Kanady. Fat Princess Adventure pre PS4 - niečo v štýle Magicka a spol., štyri stratené duše, dungeon, RPG and shit. Wattam pre PS4 - od autora Noby Boy a Katamari Damacy, rozhodne som v strehu, teaser video je masívne kawai, a chlapík počas prezentácie vyzeral byť desorientovane zhulený. What Remains of Edith Finch pre PS4 v roku 2016 - ďalšia non-mainstreamová čudesnosť od Giant Sparrow Studios. Budete sledovať postupné vymieranie rodu Finchovcov. Orcs Must Die! pre PS4 - tower defence hra z TPS pohľadu, teda taktické akčné akčné RPG po vzore Ratchet & Clank: Full Frontal Assault od Insomniacu. Snáď dopadne lepšie ako ten Ratchet. Skytorn pre PS4 /PSV by dávalo lepší zmysel/ - 2D pixel art, akčný, exploračný, proceduralne generovaný indie platformer. Severed pre PSV - od autorov 2D platformera Guacamelee!. Grafika v rovnakom štýle, tentokrát ide o ehm, akčné FPS RPG s maximálnym dôrazom na touch ovládanie akcie. Tak som porozumel z videa. Shovel Knight pre PS3, PS4, PSV v roku 2015 - 2D pixel art, mix Mega Mana, Castlevanie a Dark Souls. Nič viac netreba dodať, len naostriť rýľ. Enter the Gungeon pre PS4 - päť členný dev tím, kto nemá rád záhradné náradie, tak tu dostane obligátny 2D pixel art bla bla, rogue dungeon crawler s megapráskovými zbraňami. Terminátor s nadšením čistí fantasy chliev.

-------------------------------

Dvadsať rokov je u človeka jedna celá generácia. Neuveriteľne životaschopný prvý rok PS4ky ukázal, že obavy o kolaps trhu konzol sa zdajú byť načas zažehnané. Mobility sa nestali centrom herného diania, nediktujú tempo, nevedú, iba slepo nasledujú. Pretrváva kríza AAA hier, neschopnosť dokončiť načas a kvalitne aj tie duševne prázdne, herne zrecyklované a primitívne FPS/TPS sračky pre mainstream v puberte. A platí to aj pre SONY a MS domácich vývojárov. SONY na PSX 2014 aj preto ponúka trojitú kombináciu A-AA-AA herných titulov. Keď neprší, nech aspoň kvapká. V prvom roku predala PS4 vyše 15M kusov konzol /prekonala PS1, PS2 aj PS3/, aj keď sa môže zdať, že minimálne úspech na úrovni PS2 je na dosah /100M konzol za 5 rokov a 9 mesiacov !!/ naďalej je vývoj na tejto scéne dosť nepredvídateľný - VR je stále pasé, rozsah biznisu so streamovaním hier s veľkým otáznikom, Amazon, Apple, Google nebezpečne mlčia. A kto kúpi nintendo ? Disney !!

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****