27/05/14

Odložený prípad - Disorder č. 1886


Ready at Dawn. Prvýkrát  som ich zaregistroval ako tvorcov hry Daxter pre PSP. Handheld variácia na dobre známu franšízu Jak and Daxter /PS2/. Neskôr skutočne zahviezdili pri PSP verziách inej silnej, hernej značky God Of War /ich posledné dielko pre PSP - God of War: Ghost of Sparta bolo minimálne po technickej stránke plnohodnotná "PS2" hra/. Záujimavosťou je aj to, že priemer hodnotení všetkých ich doterajších hier je 87% podľa metacritic. Obdivuhodné. Ani v jednom prípadce však nešlo o ich vlastnú hru, proste paraziti. Nijako sa tiež netaja obdivom ku Naughty Dog a hlavne sérií Uncharted. A bolo tiež zjavné, že po programatórskej patria medzi svetovú špičku. Po ohlásení začiatku prác na PS4 only hre /a super duper next gen engine/ teda zavládlo všeobecné nadšenie.
"If one thinks our game is Shit [literally: liquid shit], it’s very fine with me. : D, of course I’d prefer a different opinion, and I’m sorry that we failed to attract a possible user, but for sure I’m not hurt or angry. An opinion is an opinion – and we’re talking about entertainment here, not a matter of life or death."
- Ready at Dawn Chief Technology Officer Andrea Pessino
Studená sprcha, shitstorm. Ešte skôr než sa pustím do boxovania hry The Order : 1886, musíme si vykresliť situáciu aká panuje na dnešnom hernom trhu /nezabúdajte, že sme po uši vo "videohernom crashi 2013"/. V obleku šéfa SONY WWS sa rozhodnime, ktorej hre /žánru/ dáme zelenú, prašule a morálnu podporu. Potrebujeme zarobiť každé prašivé euro, už tu viac niet priestor na experimenty a komerčné výbuchy. Okamžite vyradzujeme logické hry, športy, 3D platformery a autíčka. Evo Studios bude po Driveclub fiasku nepochybne zrušené, pokusy s LBP a Pupetirom nevyšli, športy monopolizovalo EA. Na výber je už len nejaká akcia pre dudebro deti. FPS žáner je nepriestrelný. Všetky doterajšie pokusy SONY zlyhali. Killzone, Resistance, MAG. Naša hra teda bude TPS rubačka.

Akcia z pohľadu tretej osoby. Ignorujeme sandbox /už sa tam nachádza neúspešné Sucker Punch s Infamous/ a na expanzívnú kvalitu, nieto ešte s RPG vlastnosťami, RAD ako prvolezec proste nemá dostatočné kapacity a skúsenosti /stačilo nám strašne zlyhanie SM za 100M USD a GG si tu tiež vraj varí svoje fantasy sandbox RPG kafíčko/. Ostáva nám teda TPS braindead klickfest v tuneloch, s masívnymi scriptami, degenerovaná story, scenár a dramaturgia idiota. Uncharted klon, pretextúrované Uncharted, ďalšie priposrané Uncharted. Takto sa zatiaľ javí Disorder: 1886 od RAD. Homošská hra na istotu, ale ešte vždy to môže herne dopadnúť báječne, nie ?


všetky známe videoukážky hry - The Order : 1886

Nuž asi ani nie !! Už prvých pár sekúnd priamo z hry ukázalo svoju hnisavú hlavičku niečo v štýle Gears of Joke alebo Uncharted. A akcia bola samozrejme nonstop prerušovaná enginovkami. Herne to vyzeralo - obyčajne, nudne, zastaralo, všedne, neinšpiratívne, ani náznak next gen orgií. Jedným slovom generický TPS "shoot them up" cover my neo-victorian steampunk ass bullshit. SONY pridalo ešte jedno novšie video, kde všetky uvedené dizajnerske perly hernej mechaniky boli ešte viac negatívne zvýraznené /plus ako bonus problémy so záchytom hry, skvelá prezentácia !!/. Hráči reagovali jednoznačne - tú sračku si hrajte sami, na toto veru nie je potrebná PS4ka. Andrea Pessino /latentný homosexuál/ následne reagoval análnym "shit" výrokom vyššie.


Osobne som dávno zmieraný s tým, že SONY pokračuje v produkovaní druholigových grcov /Knack, Killzone, Infamous, Order, Driveclub/. Nikde tam proste niet tej ľudskej dizajnérskej kvality. Hrozné, že na PS3 zo seba SONY dev teams nevedeli vysrať jediný killer app a rovnako pokračujú aj na PS4ke. Sráči. Viete, že mi vrcholne liezla na nervy degenerovaná hrateľnosť MGS série. Neohrabané ovládanie, stupídna kamera, pacman gameplay, tempo á 63 sekúnd prerušované neherným prdom /kodek, polhodinová animačka/. Neviem prečo by som to mal tolerovať aj na next gen PS4ke, keď sa RAD ešte stihol pochváliť, že hra neobsahuje žiadnu formu multiplayera. A do toho myslím rátame aj možnosť kooperatívnej kampane /Gears of Joke next tu bude jasne excelovať/. Disorder 1886 je proste ničim výnimočná akčná TPS srágora v tunely - "trieda PS2, rok 2002". SONY nech sa ďalej trápi s hľadaním šéf dizajnéra /celej skupiny/ schopného robiť kvalitné hry, inovovať a dobre a dlho zabávať /to jest chrliť jednu dobrú hru za druhou/. Ja si radšej prečítam knihu.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****