18/04/14

Prognóza - infaustná


"PS4 - 7 miliónov za necelých 5 mesiacov." Takže to máme 1.4M za mesiac alebo pri zachovaní terajšieho tempa takmer 17M konzol za celý rok a okrúhlych 100M za 6 rokov, čo je dúfam stále ešte bežná dĺžka jednej generácie konzol. Takéto množstvo mašín pri 10:1 software attach ratio /počet predaných hier na jednu konzolu/ nám dá miliardu krabíc hier - ak ma pamäť neklame na presne tejto úrovni zheblo Wee, údajne príklad jednej výnimočne úspešnej konzoly. Xbone dnes predáva asi 60% toho čo PS4, budem však štedrý a dožičím mu 75%, na ktoré sa akože dostane ku koncu cyklu - tož 75M XO + 100M PS4 a 25M pre Weak Uu = 200M konzol 8 generácie. Rozhodne to nie je dôvod na oslavu.


Tá dobiehajúca siedma generácia je dnes cirka na 2x80M + 100M Wee = 280, jedno s druhým sa po štyroch doplazíme možno aj ku tej 300ke /vďaka PS3, oveľa menej prispeje xcrap 360, Wee je dead/. Naspäť do súčasnosti - tu predpokladáme tých 200M po šiestich rokoch, nech to bude 250 po ôsmych. Bohužiaľ to znamená, že jednak nedokážeme dorovnať predposlednú generáciu a už vôbec nevieme pridať niečo navyše. Pretrvávajúci rozumný rast je totiž prejavom dobrého zdravia tohto biznisu a to by v našom prípade znamenalo aspoň 10% navyše ku vydretým 280, teda nad 300M sumárne pre tri platformy /PS4, XO, Weak Uu/ za 6 rokov !!

A to sa určite nepodarí, je tu zjavná retrakcia a deti si radšej kúpia ten tablet. Pre SONY a PS4 to znamená, že aj keď sa dnes predáva lepšie /v porovnateľnom časovom úseku/ ako PS1, PS2, PS3, Wee - vlastne ako prakticky ktorákoĺvek konzola histórie, tak to na nejaký významný profit stačiť nebude /40M apple iFuj srágor za pol roka a so ziskom 200-300+ euro na jeden kus pozdravuje, však/. SONY na každej predanej PS4 zarába leda čerta starého. Periférky ako joypad a kamerka s vyššou maržou slúžia hlavne na zahojenie  rán obchodných reťazcov, ktoré veľa radosti z predaja PS4 iste nemajú. Ostáva nam teda predaj hier a keď si povieme, že realisticky to na hru nedá viac ako 10 euro /super čistých. investičných/, tak to máme 10 miliárd euro rozložených na 6 rokov. A to je po pravde smiešna suma, dobrá iba na bezduché vegetovanie.

SONY teda môže a bude hľadať ďalšie piliere zisku /sme stále v hernej divizií/. Vymenovať o čo sa už pokúsili /mimo nepodareného predaja audio, video netflix sračiek či MOVE a HOME/ alebo pokúsia /VR prilba, PS Now/ je zbytočné, žiadne terno tu proste nevidím. PS4 zlomí všetky predajné rekordy ale jedným z hlavných pilierov zisku pre SONY sa nestane, ako Kaz dúfal. Stále tu nevidím, žiadne zázračné riešenie. Herná stratégia SONY je viacmenej prevážne neškodná, bez ambicií, a čo i len minimálnej šance preraziť "štvrtú" stenu parazitujúcich mobilít. Mega úspešné SOE MMO - zbožné prianie /spoločne sledujme budúce trio - PlanetSide 2, EverQuest next a H1Z1 na PS4ke a PC/, ryžovanie na mobilitách - stále de nada, ništ.

A tiež niečo ku poslednému NPD, teda amerikánske predaje herného HW a softu. S napätím sa čakalo, či MS doma konečne porazí vyrehotanú SONY. Nie, nepodarilo. Ďalší mesiac v rade za sebou PS4 pohodlne šliape po ksichte XO, napriek tomu, že bill dal na trh svoj svinsky prehypovaný TitanFail. Tá hnusná hra bola doslova zadarmo rozdávaná ku každému xcrapu, svet sa topil v TF bundloch /paradoxne natoľko nepredajné, že sa ich obchody zbavovali hlboko pod cenu/. Bill sa pochválil aj tým, že predal, pardón naskladnil 5M XO. Ide o štandardnú fintu tých hovnožráčov, skutočne asi verili, že to TF predá a navyše chceli aj takto zámerne a umelo vylepšiť kvartálne čísla. V ďalších mesiacoch to znamená, že odber XO z centra bude minimálny a predaje naďalej patetické. XO teda drží v japonsku poctivú nulu, v európe je decimovaný PS4kou a ani v degenerovanej amerike plnej vymletých bezmozgov a kujebákov a so svojou "najlepšou" hrou - nevie poraziť PS4.

Po E3 2014 to bude chcieť povedať niečo viac o ďalšej MS stratégií, ich pýcha je v blate popľuvaná a ochcaná a na porazenecké reči, že táto vojna konzola "nie je šprint ale maratón", fakt nie som zvedavý. Stále visí vo vzduchu XO bez kinedrylu, ktorý by takto cenou okamžite dorovnal PS4 a zároveň pochoval ich ONE stratégiu a celý kinedryl koncept. Ak sa skutočne ukáže, že počas tohto leta uvidíme GTA 5 HD pre next gen konzoly, tak hádajte, kde sa istotne bude predávať /trochu/ lepšie, PS4ke pomôže aj luxusná MLB 14 pre amíkov, superiórny Watch Dogs pre všetkých či TloU HD. PS4 sa bude ďalej počas prázdninovej sézony od XO vzďaľovať. Konzoly ako celok sa však nenápadne stávajú herným niche segmentom. A náklady na hry stále rastú /kríza AAA hier, bla bla/, nie však počty predaných konzol /skokovo a razantne/. Nepekná nášlapná mína čo trpezlivo čaká a dočká sa, preto úspech PS4ky zatiaľ neoslavujem.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****